Annons
Innehåll från K-Rauta
banner

Experten – Så bygger du en altan

Sommaren hägrar – och med den härliga timmar på altanen. Har du ingen? Bara lugn!
Med rätt kunskap, tips och stöd är det enklare än du tror att bygga en själv.

EXTERN LÄNK: Ta hjälp av Snickarskolan när du bygger din altan

Att själv bygga en altan från grunden kan kanske kännas som ett övermäktigt projekt – helst om man inte har så mycket byggerfarenhet. Men det fina i kråksången är att med rätt inställning, rätt hjälp och lite lagom gott självförtroende så vågar vi nästan lova att alla kan bygga sin egen altan. 

En bra start kan vara att ta del av alla goda råd som Snickarskolan bjuder på. Här kan du till exempel kika på hur Oskar Boström, känd som @oskarsnickrar på Instagram, bygger en altan från grunden. 

Det allra första steget är att rita en skiss av hur du vill ha din altan. Hur stor ska den vara? Vill du ha ett räcke eller en trappa? Några nivåskillnader?

Nästa steg beror lite på hur stor erfarenhet du har av att bygga. Är du mer rutinerad kan du gå vidare och följa Oskars tips om att mäta upp altanen på plats och börja sätta grunden. För den som inte byggt så mycket förut kan en bra idé vara att ta hjälp av våra Projektplanerare. De hjälper dig – kostnadsfritt – med att göra din ritning mer detaljerad, beräkna materialåtgång och kan ge dig tips om vilka verktyg du kommer att behöva.

Ha roligt på vägen

Med den proffshjälpen i ryggen är det enklare att ta sig an byggprocessen. Luta dig mot Oskar Boströms rutin och tänk på att vara noggrann och systematisk – och ha roligt på vägen. Att inte jobba under tidspress och att ta många pauser, är bra råd. Och att kanske ta hjälp av släkt och goda vänner, i utbyte mot en middag eller en härlig söndagsbrunch.

EXTERN LÄNK: Så lyckades Gusten från podden Tutto Balutto med sitt bygge

Ett annat bra knep för att hålla entusiasmen uppe under bygget är att parallellt fundera på hur du vill inreda din altan. Med sköna soffgrupper och solstolar? Eller är det kanske ett utekök som är den högsta drömmen?

Kolla bygglov

En bra sak att ha i tankarna, faktiskt redan innan du sätter igång ditt altanbygge, är om det kanske behövs bygglov. I de allra flesta fall behövs det inte, men om du till exempel vill bygga ett stort tak, glasa in altanen eller bygga den närmare än 4,5 meter från tomtgränsen så kan det finnas krav på bygglov. Kraven ser dock olika ut från kommun till kommun så säkrast är att kolla av vad som gäller i din kommun, innan du börjar ditt altanprojekt. 

EXTERN LÄNK:Här kan du läsa om vad som gäller för bygglov