Annons
Innehåll från K-Rauta
banner

Enkla steg för steg-guiden – så målar du om fasaden i sommar

En fräsch fasad lyfter inte bara utseendet på ditt hus, det skyddar också träet mot angrepp av mögel och alger.
Och det är enklare än du tror – så varför inte göra målningen till ett härligt sommarprojekt?

EXTERN LÄNK: Därför bör du måla din fasad

Traditionellt rött eller vitt? Modigare svart eller kanske mer trendigt granitgrått eller lindblomsgrönt? Man får bara en chans till ett första möte  – och fasadfärgen du väljer är avgörande för husets hela uttryck.

Men en fräsch fasadfärg är också en garanti för att huset ska må bra. Färgen skyddar mot angrepp från mögel och alger och ger träfasaden en betydligt längre livslängd. Så att måla om regelbundet är en bra investering – inte minst om du gör det själv. Och med sommartempo i kroppen och bra musik i lurarna kan det dessutom bli ett riktigt skönt projekt!

1. Förarbete som underlättar

Som vid all målning är det viktigt att vara noggrann med förarbetet – det sätter helt enkelt nivån på slutresultatet. Börja med att täcka in fönster, tejpa ytor du inte vill måla och lägg skyddsplast på marken närmast fasaden. Rengör fasaden, först med vatten och sedan med utomhustvätt som sköljs av.

Finns det mögel och alger på huset så kan du använda ett särskilt medel för att ta bort det.

2. Fixa underlaget

Undersök fasaden och se om det finns skador som behöver lagas. Större sprickor väntar du dock med att laga tills du grundmålat.

Skrapa bort gammal färg som flagar. Finns det blåsor eller väldigt tjocka lager färg kan du behöva ta bort all färg, till exempel med en varmluftspistol.

3. Välj rätt färg

Dags att börja måla! Det viktigaste valet när det gäller färgen är dock inte, som man kan tro, kulören utan att välja samma färgsystem som huset tidigare är målat med.

Är det till exempel målat med slamfärg fortsätter du med det. Är du osäker är det bara att fråga oss i butiken så hjälper vi till! Allra först lägger du grundolja på ändträ och skarvar.

Låt torka 30 minuter och torka sedan bort överflödig olja. Därefter grundmålar du enligt rekommendationerna för den färg du valt. Större sprickor lagar du sedan med målarfog.

4. Dags för kulör!

Ny färg! Efter grundmålningen stryker du på den färg du valt för huset. Stryk på rikligt, måla uppifrån och ner och var extra noga vid skarvar och ändträ. För färger som kräver det, låt första lagret torka och måla sedan ett andra lager.

Liten checklista vid fasadmålning:

– Måla under sommarhalvåret. Sätt igång arbetet när prognosen spår torrt väder och jämn temperatur för en tid framåt. Temperaturen ska inte sjunka under 7°C under dygnet.

– Måla inte när det regnar. Då riskerar ytan att bli matt och fläckig.

– Måla inte på kalla eller solheta ytor.

– Se till att ha rätt material tillgängligt. En bra stege eller ställning är a och o för att underlätta arbetet.

– Ta hjälp av K-Rautas Projektplanerare för att till exempel ta reda på hur många liter färg du kommer att behöva eller vilka bestämmelser som gäller. Numera erbjuds också digital projektplanering.

EXTERN LÄNK: Bästa tiden att måla huset