Annons
Innehåll från K-Rauta
banner

Utekökens tid är här

Ljusa sommarkvällar, doften av grillat – eller varför inte nygräddad pizza?
I sommar är det i uteköket vi hänger!
Bjud över ett gäng glada vänner, höj volymen och skapa magiska minnen tillsammans.

EXTERN LÄNK: Vilken grilltyp är du – gör vårt test!

Ett eget utekök är drömmen för många. Praktiskt, lättarbetat och med plats för många kockar och härligt matstök.

Med köket i trädgården slipper ni spring och kan lägga all tid på att umgås – och skapa oförglömliga matupplevelser.

Och det är faktiskt inte superknepigt att förverkliga drömmen om ett utekök!

Det enda du behöver är fantasi, lite tålamod och rätt material. Dessutom bestämmer du ju helt själv vilken nivå du ska lägga dig på. Har du behov av vatten ur en kran eller räcker det fint med en dunk som du fyller på i köket?

Bygger du bänken själv av löst virke eller köper du en färdig?

Kanske är du sugen på att platsbygga rubbet och gjuta din egen bänkskiva i rustik betong? Det enda som sätter gränserna är din egen fantasi – och hur många timmar du vill tillbringa utanför hängmattan.

Välj rätt grill

Förutom en arbetsbänk där du kan förbereda maten behövs såklart en grill. Och återigen är det verkligen bara dina egna behov och önskemål som sätter gränserna.

Om du ska välja gasol-, kol- eller elgrill beror till exempel på vilken sorts mat du grillar oftast, om du är en tålmodig eller rastlös kock och hur många ni brukar vara som ska bli mätta på de grillade delikatesserna.

Vill du göra det riktigt enkelt att välja grill gör du vårt grilltest här.

Bygg din egen pizzaugn

Men en av de fina grejerna med utekök är ju just att du inte behöver begränsa dig – du kan göra plats för precis vilka tillagningsmöjligheter du vill.

Finns det kanske någon i din familj eller bekantskapskrets som gillar pizza?

Med en pizzasten gräddar du enkelt pizzan ovanpå grillen – den blir frasig, spröd och så dunderfärsk att du aldrig mer kommer att vilja beställa hem pizza i kartong.

Den som vill ösa på lite extra bygger istället en helt egen pizzaugn i sitt utekök. Den höga värme som går att uppnå gör ugnen idealisk för att baka riktiga finsmakarpizzor, nämligen de av napolitansk sort.

Att bli en hejare på den napolitanska delikatessen kräver lite övning; detaljer som mjölsort, vilka tomater du använder till såsen och hur färsk mozzarellan är kan vara avgörande för om du lyckas.

Men när du väl fått in den rätta knycken blir det garanterat din pizzaugn som gästerna samlar kring resten av sommaren.

EXTERN LÄNK: Allt om grillar – så väljer du rätt