Annons
Innehåll från Insplanet

Så sänker du din försäkringspremie

Flytta till Gotland eller Västerbotten. På så sätt får du billigast möjliga bilförsäkring. Men det finns andra sätt att sänka din försäkringspremie – och påverka vad du faktiskt betalar.
– Genom att jämföra försäkringsbolagens erbjudanden får du snabbt en bred bild av marknaden, säger Sebastian Franzén, affärsområdeschef på Insplanet.

EXTERN LÄNK: Hitta rätt bilförsäkring hos Insplanet

Det är inte helt lätt att hitta rätt i försäkringsdjungeln. En stor informationsflod – och tidsbrist – gör att många värjer sig ifrån att söka upp olika försäkringsbolag för att aktivt jämföra priserna.

Men som bilägare har det egentligen aldrig varit enklare att få ett snabbt resultat över bolagens olika erbjudanden.

– Kunder som tecknar en bilförsäkring genom oss betalar i snitt 4 738 kronor per år i premie. Det är ett enkelt, snabbt och smidigt sätt att få en bred bild av marknaden, säger Sebastian Franzén.

Insplanets kostnadsfria jämförelsesajt gör det möjligt att dubbelkolla att du faktiskt har det bäst lämpade försäkringsbolag för just dig själv och din bil.

– Kanske bör du också fråga dig själv: uppfyller försäkringen dina behov? Betalar du för onödiga tillägg eller saknar du något i din försäkring som du måste ha om olyckan är framme?

Stora prisskillnader runt om i landet

Det finns flera olika faktorer som påverkar priset på en bilförsäkring. Typ av fordon, din ålder och var du bor är de viktigaste.

– Men det finns även andra parametrar som årlig körsträcka, hur länge du haft körkort och om det är någon som är under 25 år som ska köra bilen.

Det kan dessutom vara stor prisskillnad på bilförsäkringen beroende på var i Sverige du bor. Risken för att råka ut för en försäkringsskada är betydligt högre i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Storstäder har med andra generellt dyrare försäkringar än glesbygdsområden där skador inte sker lika frekvent, säger Sebastian Franzén.

Rådet – se över din bilförsäkring varje år

Insplanets statistik säger att det kan löna sig att bo på Gotland eller i Västerbotten och Jämtland om du ska teckna en halv- eller helförsäkring. Snittpremierna där är lägst i landet. Men förutom att flytta just dit kan du med andra medel påverka din försäkringspremie.

– Framförallt gäller det att jämföra försäkringsbolag och välja ett försäkringsbolag som passar just dig och din bil. Du bör se över din försäkring en gång per år inför huvudförfallodatum. Det är nämligen inte ovanligt att försäkringsbolagen höjer premien en aning varje år, säger Sebastian Franzén.

Om du inte ser över din försäkring varje år riskerar du alltså att betala mer pengar – trots att det egentligen borde vara tvärtom.

– Både du och bilen blir äldre och då minskar risken försäkringsbolaget för varje år som går. Men priset går ofta åt motsatt håll.

EXTERN LÄNK: Så mycket kostar bilförsäkring där du bor