Annons
Innehåll från Insplanet

Jämför bilförsäkringen – och tjäna pengar

Flera tusenlappar – så mycket kan det skilja mellan olika bolag som vill försäkra en och samma bil.
– Det lönar sig för alla att se över och jämföra sin bilförsäkring, säger Sebastian Franzén, affärsområdeschef på Insplanet.

EXTERN LÄNK: Jämför din bilförsäkring gratis hos Insplanet

Mycket av livets vardag går ut på att jämföra allt från elavtal till banklån. Så frågan är om det är värt att även orka jämföra bilförsäkringar?

Sebastian Franzén, affärsområdeschef på jämförelsesajten Insplanet, vill räta ut frågetecknet:

– Att jämföra bilförsäkringar tar bara någon minut att göra, och snittbesparingen hos oss är 1 800 kronor per år. Men det finns självklart personer som har sparat betydligt mer än så också.

Insplanet har sedan starten 1999 hjälpt drygt 1,5 miljoner svenskar med att hitta en bättre bilförsäkring. Varje år hjälper man runt 300 000 kunder med att hitta den mest prisvärda försäkringen, oavsett om man behöver teckna en helt ny eller hitta ett bättre alternativ till den man har i dag.

– Det du framförallt kan påverka är vilket försäkringsbolag du väljer. I många fall kan det skilja tusenlappar mellan det bolag som har lägst respektive högst pris, säger Sebastian Franzén.

Olika syn på riskbedömning

Så vad beror det då på? Dels har försäkringsbolagen olika målgruppsstrategier, det vill säga vilka kundgrupper de vill attrahera. Dessutom har försäkringsbolagen olika syn på risk och även prissättningen av olika risker.

– Att det är stora skillnader syns tydligt i den prisvariation som finns för samma bil och förare mellan olika försäkringsbolag. Vissa bolag har en uttalad strategi att rikta sig på lågriskobjekt och då kan de hålla lägre priser inom det segmentet än de som har en bredare målgrupp.

Unga förare klassificeras som högre risk och därmed ett högre försäkringspris?
– Ja, det stämmer. De råkar statistiskt sett ut för fler försäkringsskador och då sätter försäkringsbolagen ett högre pris för att ta in den risken. 

Tre huvudfaktorer påverkar slutpriset

Den åldersgrupp som sparar allra mest på att byta bilförsäkring är 18-27 åringar. Där kan priset mellan lägst och högst variera så mycket som 4 828 kronor.

– Det är generellt sett högre premier i det åldersintervallet och då blir ofta besparingen större. Men det går att hitta liknande exempel även för försäkringstagare som är äldre än 27 år, konstaterar Sebastian Franzén.

Framför allt är det tre faktorer som styr vad bilförsäkringen landar på i slutändan: ålder, bostadsort och vilken bil du äger.

– Många har samma bolag i många år utan se över vad det finns för andra alternativ. Det lönar sig för alla att se över sin försäkring, dels för att få en försäkring som passar för dina behov men också för att få en försäkring som är prisvärd, avslutar Sebastian Franzén.

EXTERN LÄNK: Jämför försäkringar och spara pengar