Annons
Innehåll från Insplanet

Experten: ”Så får du rätt bilförsäkring”

Att hitta bilförsäkring som passar dina individuella behov kan generera extra tusenlappar i plånboken.
Här är experttipsen som gör att du får den absolut bästa dealen.

EXTERN LÄNK: Har du rätt bilförsäkring? Jämför och se hos Insplanet

Insplanet har sedan 1999 hjälpt drygt 1,5 miljoner svenskar med att hitta de mest prisvärda försäkringarna. Sebastian Franzén, företagets affärsområdeschef, berättar hur du ska tänka och agera när det kommer till just bilförsäkringar:

Jämför försäkringserbjudanden innan du köper bil

Det kan skilja flera tusenlappar mellan olika bolag som vill försäkra en och samma bil. Alltså lönar det sig för alla att se över och jämföra sin bilförsäkring. Att jämföra bilförsäkringar tar bara någon minut att göra, och snittbesparingen hos jämförelsesajten Insplanet är 1 800 kronor per år.

Jämför försäkringsvillkoren

Det är lätt att stirra sig blind på priser för försäkringar eftersom det trots allt rör sig om rätt så höga summor varje år. Ta inte den billigaste försäkringen utan att reflektera, se istället till att även jämföra självrisker och villkor. Att en försäkring är billigare än en annan beror i vissa fall på att den billiga försäkringen inte erbjuder samma försäkringsskydd eller har högre självrisker.

Utgå från dina behov

Uppfyller försäkringen dina individuella behov? Betalar du för onödiga tillägg eller saknar du något i din försäkring som du måste ha om olyckan är framme? Det lönar sig sällan att vara överförsäkrad. Om du inte ser över din försäkring varje år riskerar du att betala mer pengar – trots att det egentligen borde vara tvärtom. Både du och bilen blir äldre och då minskar risken försäkringsbolaget för varje år som går. Men priset går ofta åt motsatt håll.

Ställ innehåll mot pris

Försäkringsbolagen har olika målgruppsstrategier, det vill säga vilka kundgrupper de vill attrahera. Dessutom har försäkringsbolagen olika syn på risk och även prissättningen av olika risker. Om du kan lova att ingen under 24 år kommer att köra bilen kan försäkringen bli billigare. Kunder som tecknar en bilförsäkring genom Insplanet betalar i snitt 4 738 kronor per år i premie. Det är ett enkelt, snabbt och smidigt sätt att få en bred bild av marknaden.

Få rabatt genom att samla dina övriga försäkringar

I princip alla försäkringsbolag ger rabatt på försäkringarna om du samlar dem under ett och samma tak. Exempelvis kan du få tio procent i bonus om du har två försäkringar hos ett visst bolag och 20 procent i bonus såvida du har tre eller fler försäkringar hos samma försäkringsbolag. Inte bara priset gör att det är smart att samla sina försäkringar. Skulle det inträffa en skada där flera försäkringar är inblandade är det smidigt att bara behöva ha kontakt med ett enda försäkringsbolag. Dessutom innebär det ofta att du bara behöver betala en enda självrisk.

Få rabatt genom någon förening eller något förbund som du är med i

Många fackförbund och föreningar har samarbeten med försäkringsbolag där de har tagit fram anpassade och rabatterade försäkringsprodukter för sina medlemmar. Se alltså över vad du har för medlemskap och undersök om de har en försäkringslösning som passar dig och dina behov.

EXTERN LÄNK: Läs mer om bilförsäkringar hos Insplanet