Annons
Innehåll från Insplanet

”Det kan bli väldigt dyrt att stå utan hemförsäkring”

Ingen bostad går tryggad från bränder, inbrott och olyckor.
Men för 95 procent av alla svenskar fungerar hemförsäkringen som en prisvärd skyddsängel.
– För några hundralappar i månaden får du ett fullgott skydd för hela ditt bohag, säger Sebastian Franzén, affärsområdeschef på Insplanet.

EXTERN LÄNK: Jämför och byt hemförsäkring med hjälp av Insplanet

Under 2000-talet har vi svenskar blivit allt mer benägna att flytta oftare. Bara ifjol flyttade folk nästan en och en halv miljon gånger inom landet, enligt SCB.

Även om många flyttar äger rum i en och samma kommun gäller det att teckna elnätsavtal, uppdatera eller säga upp olika abonnemang och adressändra.

Men framför allt – att se över sin hemförsäkring.

– Det är viktigt att du anpassar försäkringen till ditt nya boende, dels för att få en försäkring som passar för dina behov men också för att få en försäkring som är prisvärd, säger Sebastian Franzén.

Bolaget grundades 1999 med målet att göra det lättare för privatpersoner och företag att jämföra, köpa och byta försäkringar – däribland hemförsäkringar.

– Det kan bli väldigt dyrt att stå utan hemförsäkring. Vid en brand kan du ju bli av med alla dina tillhörigheter. Hemförsäkring är nog den försäkringsprodukt som ger mest innehåll per inbetald krona, säger Sebastian Franzén.

Jämför – och tjäna pengar

95 procent av alla svenska hushåll har i dag någon form av hemförsäkring. Exakt vad försäkringen täcker, och hur ersättning betalas ut, kan dock skilja sig mellan olika försäkringsbolag.

– Därför lönar det sig verkligen att jämföra försäkringar och försäkringsvillkor från flera olika bolag. En kund sparar i snitt 1 000 kronor genom att använda vår kostnadsfria jämförelsetjänst. Och att jämföra alla erbjudanden tar bara ett par minuter att göra. Det är ett snabbt och smidigt sätt att spara pengar.

Skyddet i en hemförsäkring täcker dina tillhörigheter vid exempelvis en brand eller om du råkar ut för ett inbrott. Men en hemförsäkring innehåller dessutom reseskydd, överfallsskydd, ansvarsskydd och rättsskydd.

– Så genom hemförsäkring kan då få hjälp för kostnader för sjukvård när du är på resa, om du krävs på skadestånd, kostnader för juridiskt ombud vid rättstvist samt ersättning om du blir rånad eller misshandlad, säger Sebastian Franzén.

”Många betalar onödigt mycket”

Priset på en hemförsäkring är i snitt 1 963 kronor per år, enligt siffror från 2019. Det betyder att en hemförsäkring kostar runt 163 kronor i månaden.

– Många går sannolikt runt och betalar onödigt mycket för sin hemförsäkring i dag. Om du inte jämfört försäkringen innan du köpte bostaden så är det ju svårt att veta om du fått ett bra pris eller inte, avslutar Sebastian Franzén.

EXTERN LÄNK: Jämför villaförsäkring och spara pengar med hjälp av Insplanet