hela denna avdelning är en annons från Ikea

Sov gott! Så får du ro i ditt sovrum

Sover du dåligt?
Det är du inte ensam om. Det är många som då och då har problem med sin sömn.
Här är några enkla knep för bättre vila.

Så enkelt får du hem saker till ditt sovrum!

 

Mer än tio procent av alla svenskar uppger att de har sömnproblem. Och det kan finnas många olika orsaker. Kanske handlar det om stress eller oro, kanske om dåliga vanor med för mycket alkohol eller för lite motion. Sömnforskarna är överens om att platsen vi ska sova på också är viktig. Och att skapa bra förutsättningar för en god sömn behöver varken vara dyrt eller jobbigt.

– Man kan försöka skapa en lugn miljö där man trivs och känner sig avslappnad. Har man möjlighet tycker jag att man ska undvika att ha en arbetsplats i sovrummet. Det här ska vara en plats för avkoppling, säger Marika Bengtsson, inredare på Ikea.

 

Att välja rätt säng för just dina förutsättningar är naturligtvis viktigt. Ligger du på rygg eller mage? Hur lång är du? Har du och din partner olika förutsättningar och behöver olika madrasser i dubbelsängen? Ikea har ett stort urval av både resorbottnar och kontinentalsängar och kan hjälpa dig att hitta rätt.

 

Hur man inreder är också viktigt. Vilka färger man ska välja för att få ro i sitt sovrum diskuteras till exempel ofta. Här finns dock inget generellt svar, eftersom människor upplever färger på olika sätt.

– Jag brukar mest jobba med ljusa eller mellanmörka färger i sovrum. Men jag förstår också dem som vill ha mer som en grotta. Vad de flesta upplever som harmoniskt är när färgerna är ton-i-ton.

 

För Marika Bengtsson är det viktigt att lägga energi på detaljerna. Ett för kalt sovrum blir varken fint eller rogivande.

– Nej, många som bokar tid hos mig har det för avskalat och har inte lyckats göra det hemtrevligt. Man ska vara omsorgsfull om detaljerna, kanske hänga upp en trevlig bild som man kan titta på innan man somnar och ett par smålampor med varmt ljus. Man behöver också ha textilier, det blir inte hemtrevligt utan. Gardiner och en fin matta gör det ombonat. Gröna växter är också rogivande, säger hon.

 

Mörkläggningen kanske den viktigaste detaljen i sovrummet.

– Även om man har persienner kan det komma in ljus som stör. Kanske ska man då försöka stärka upp med mörkläggande gardiner. Det finns ljusa som ändå är täta, säger Marika Bengtsson.

 

Så enkelt får du hem saker till ditt sovrum!

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies