hela denna avdelning är en annons från Ikea

Så väljer du bästa sängen – som passar just din kropp

En god natts sömn kräver en bra säng.
Här är Ikea-expertens bästa tips hur du väljer rätt säng – för just din kropp.
– Det är jätteviktigt att allt blir rätt, man ska känna sig utvilad varje morgon, säger Ingrid Monte, hos sängavdelningen på Ikea Barkarby.

Så får du hem nya sängen – och blir av med den gamla

 

En människa behöver sju-åtta timmars sömn per dygn. Det innebär att vi i runda slängar tillbringar närmare en tredjedel av livet i sängen. Enligt Ingrid Montes får därför sängens betydelse inte underskattas:

– Absolut viktigast är att sängen ger dig återhämtning och att ryggen får vila. Det är under natten kroppen byggs upp igen inför nästa dag, säger hon. Vilken säng är då bäst? Den frågan får Ingrid av kunderna i stort sett varje dag:

– Ja, det är det absolut vanligaste frågan. Svaret? Det beror helt på dig. Vi utgår från dina behov, om du är varm eller kall av dig när du sover, har eventuella problem och lyssnar på vad som inte fungerar idag. Sedan måste man testa sig fram, vilket i slutändan är det enda sättet att hitta rätt, berättar hon.

 

Med andra ord bör jag komma till varuhuset och provligga?

– Absolut, har du möjlighet är det att rekommendera. Man kan beställa våra sängar online och använda sig utav sängväljaren på Ikea.se som hjälper dig i rätt riktning om vilken säng som passar dig.

 

Själva sängen ger stödet till kroppen. Bäddmadrassen och kuddarna bidrar till den totala sovkomforten.

– Här finns det en hel del madrasser att välja på, både varianter i formskum men också i latex och ull. Vad gäller kudden har den stor betydelse för komforten, här skulle jag också testa mig fram beroende på om man sover mer på sidan än på rygg.

 

När ska jag köpa ny säng, tycker du?

– Ett säkert tecken är hur bra nattsömnen är, om du vrider och vänder dig för att hitta en skön sovställning är det dags att byta säng.

 

Kan man byta en säng om man inte blir nöjd med sitt köp?

– Du som köper sängen hos Ikea får automatiskt 25 års garanti och 90 dagars bytesrätt. Det tar mellan sex och åtta veckor för kroppen att känna efter och vänja in sig med en ny säng, därför finns den möjligheten. Det händer inte så ofta, men ibland behöver människor byta.

 

Så får du hem nya sängen – och blir av med den gamla

 

FAKTA

Få hem en ny säng – och bli av med den gamla


● När man köper en ny soffa, resårbotten eller vitvara hos IKEA och beställer hemleverans kan man också få hjälp med att bli av med sina gamla saker.

● De möbler och vitvaror som hämtas hos kunderna transporteras direkt vidare för återvinning.

● Här sorteras olika material noga och här tas vitvaror hand på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

 

Sänglexikon:

Resårbotten: Är en madrass med (oftast) dubbla lager med resårer och en självbärande träram som man kan sätta ben på eller lägga i en sängstomme.
Resårmadrass: Har oftast ett enkelt lager av resårer och ingen självbärande träram. Används som en del av ”kontinentalsängen” eller i en sängstomme med ribbotten.
Bäddmadrass: Förhöjer liggkomforten närmast kroppen. Finns i olika tjocklekar och material.
Sängstomme: Själva möbeln, kallas även sängram. Finns i olika modeller, med eller utan förvaring.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies