hela denna avdelning är en annons från Ikea

Myskänsla eller arbetslust – nu finns ljuset som följer dina behov

Ljus är mer än bara ljus.
Med rätt styrka och rätt färgtemperaturer kan man förändra hela upplevelsen av ett hem. Och nu finns teknik som gör det enkelt.
Så här fungerar det.

Så skapar du ett skräddarsytt ljus i ditt hem

 

Människor påverkas av ljus. Därför är belysningen en viktig faktor för att skapa ett trevligt hem. Det handlar inte bara om att göra det mysigt, utan också om att få en funktionell belysning som kan anpassas efter ditt liv och dina aktiviteter.

 

Det finns olika typer av ljus, ofta talar man om olika färgtemperaturer som mäts på Kelvin-skalan. Ett varmare ljus lyser med en gulaktig färg, inspirerat av stearinljuset och eldens färg, ett kallare upplevs som vitare. Ett riktigt kallt ljus, får en blåaktig ton likt morgonens färg på en klar blå himmel.

 

De olika färgtemperaturerna påverkar oss människor på olika sätt. Det varmare ljuset har en avslappnande effekt och passar bra när man till exempel ska ha mys hemma i vardagsrummet. Ofta vill man dock vara så pigg och alert som möjligt, till exempel när man arbetar, städar eller behöver koncentrera sig ordentligt på något spännande.

– Ja, man blir piggare av ett kallt blåare ljus. Det finns forskning som visar det. Därför är det så viktigt att man tänker på sin arbetsbelysning, säger Torunn Brelin, inredare på IKEA i Karlstad.

 

 

I Sverige har vi av tradition oftast varmt ljus i våra hem, det är ett arv från de gamla glödlamporna och från de levande ljusen som länge har satt tonen i många rum. Det är vanligt att man har för få ljuskällor hemma och det är ofta det kalla uppiggande ljuset som saknas.

 

Tack vare att IKEA lanserat den nya smarta belysningen TRÅDFRI slipper man nu välja om man ska ha varmt eller kallt ljus i ett rum – man kan ha både och. Med hjälp av en liten fjärrkontroll styr man både ljusets styrka och temperatur så att det passar för det man ska göra hemma. Vill man ha lugn och ro kör man ett nerdimmat varmt ljus och behöver man vara i farten väljer man ett starkare och kallare ljus.

– Det blir verkligen stor skillnad, många som testar det här tycker att det är jättespännande. Jag har faktiskt köpt det hem till mig själv, säger Torunn Brelin.

 

Att installera TRÅDFRI hemma är enkelt. Eftersom den nya tekniken sitter i själva ljuskällan behövs ingen elektriker och ingen fast installation. TRÅDFRI ser ut som en vanlig glödlampa och skruvas i på samma sätt. Vill man kan man para upp till tio stycken ljuskällor och sen kontrollera dem med en och samma fjärrkontroll.

TRÅDFRI går också att styra med en smartphone om man skaffar tillbehöret Gateway. Här öppnas ännu fler möjligheter, som till exempel att man kan tidsstyra sitt ljus med en timerfunktion och göra egna färdiga inställningar med färgnivåer och dimning som man når med ett klick på sin telefon. TRÅDFRI kan också styras på ett ännu enklare sätt – nämligen med din röst. IKEA har i samarbete med Google, Apple och Amazon utvecklat en röststyrning som nu har gjorts tillgänglig för alla.

 

Så skapar du ett skräddarsytt ljus i ditt hem

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies