hela denna avdelning är en annons från Ikea

Lek, bus och vila – så fixar du ett härligt rum för barnen

En trygg vrå för ro och vila. Men också: En magisk plats där lek, bus och fantasi inte vet några gränser. Att fixa barnens rum kan bli ditt livs roligaste inredningsprojekt. Här är några råd på vägen från inredningsproffset Annsofi Söderholm på IKEA. Och tips om hur du kan få hjälp med att skapa ett hem som dina barn älskar.

Vill du ha hjälp med att inreda ditt hem? Så här enkelt är det!

 

Hej Annsofi! Du är ju inredare och är expert på det här, vad tycker du att man tänka på när man inreder ett barnrum?

– Egentligen är det så stor skillnad mot andra rum – det viktiga är att man utgår från den person som ska bo i rummet. Det finns dock tre punkter som vi alltid har i åtanke: Rummet ska vara funktionellt, personligt och säkert.

 

Vad är det för funktioner som är viktiga?

– En bra säng med en bra madrass som ger ett bra sovklimat först och främst. En spjälsäng som är både säker och stabil om det är ett litet barn och sen kanske en utdragssäng som kan växa med barnet. PÅ IKEA har vi också sängramen SLÄKT som är perfekt för barnrum. Med undersängen får man både praktisk förvaring och en sovplats när bästa kompisen eller kusinen ska sova över.

 

– Man kan också tänka sig att skaffa en vuxensäng tidigt, det är bra när man som vuxen vill kunna ligga bredvid sitt barn när man nattar eller läser en saga.

 

Men kan inte en vuxensäng vara för hög för ett litet barn?

– Har man en bra resårmadrass kan man lägga den direkt på golvet och sen komplettera med ben när barnet blir äldre.

 

Hur tänker du när det gäller förvaring i ett barnrum?

– Ju äldre ett barn blir desto större blir behovet av förvaring. Därför tycker jag att det är jättebra om man kan köpa ett förvaringssystem som kan byggas på och växa med barnet, som till exempel STUVA eller PLATSA som kan anpassas helt efter behov och hur rummet ser ut.
– När man jobbar med förvaring i ett barnrum är det också bra att tänka på att bygga lågt så att barnen kan nå. När vi inreder barnrum ställer vi oss ofta på knä för att vara i samma höjd som barnen och få samma perspektiv.

 

Många vuxna klagar över att barnen inte håller ordning i sina rum. Går det att lösa med smart förvaring, eller handlar det mest om uppfostran?

– Det är lätt att säga att du ska städa ditt rum – men föräldrarna måste göra sitt jobb först och se till att allt har sin plats. Med en bra organiserad förvaring blir det naturligtvis lättare för barnen att hålla ordning. Ett konkret tips är också att se till att det finns en tvättkorg i barnrummet. Då behöver kläderna inte hamna på golvet.

 

Ni jobbar mycket med säkerhet. Några bra tips här?

– Det här är ju jätteviktigt, man ska inreda rummet så säkert så att ett barn ska kunna vara själv där. Alla tunga möbler måste fästas så att det inte finns någon tipprisk. Man ska också se över alla avstånden så att det inte finns någonstans där barnet kan fastna. Sen är det bra att tänka på att inte ha lågt hängande lampor med glasskärmar som kan gå sönder om leken blir vild. Petskydd i vägguttagen och fönsterspärrar är också viktiga säkerhetsdetaljer.

 

Okej, rummet är nu säkert och funktionellt. Hur ska vi tänka för att göra det personligt och mysigt?

– Många barn gillar små utrymmen, de tycker om att skapa olika rum i rummet. Därför är det fint att använda sig av textilier och till exempel en sänghimmel. En härlig matta på golvet gör också stor skillnad, barn använder ofta golvet för lek. Jag tänker också att man inte ska ha för mycket möbler utan lämna utrymme för det som barnen kan hitta på. Och man ska inte glömma belysningen. Kanske vill man ha en läslampa och en nattlampa som komplement till allmänbelysningen.

 

Och det där personliga då?

– Jag tycker att man ska inreda tillsammans med sina barn och låta dem vara med och bestämma hur det ska se ut, det blir ofta riktigt roligt. Kanske har barnet gjort några teckningar som man kan rama in och hänga på väggen. Det blir fint och något som barnen kan vara stolta över.

 

Om jag behöver hjälp eller nya idéer – hur gör jag då?

– Vi kan guida dig. Vi har duktiga inredare i varuhusen som tillsammans med dig hittar bra lösningar för just ditt hem. Du bokar ett möte och får sen med dig en plan för hur du ska göra. Det är jättesmidigt.

 

Nytt barnrum? Vi kan hjälpa dig med inredningen!

 

Så kan du få hjälp av en proffsig heminredare!

  • På ditt varuhus finns rutinerade heminredare från IKEA som kan hjälpa dig att hitta nya lösningar som passar med ditt hem och dina befintliga möbler.
  • Du bokar enkelt ett 1,5 timmar långt möte där ni tillsammans går igenom dina behov och önskningar.
  • Heminredaren möblerar sen utefter din stil och ser till att du får ett bra hem för alla olika aktiviteter.
  • Efter mötet får du med dig en planritning med placering av möbler, belysningsplan, inköpslista och praktiska tips som kan behöva på vägen.
  • Du hittar din heminredare i varuhuset eller bokar tid på IKEA.se/heminredare.
  • Tjänsten kostar 498 kr för 1,5 timmes rådgivning/rum.

 

Ett nytt barnrum – så enkelt kan du få hem det från IKEA

  • När du handlar på IKEA.se kan man i kassan välja flera olika leveransalternativ.
  • Om du väljer inburen expressleverans får du dina saker inburna i ditt hem redan inom ett dygn. Den som beställer tidigt på förmiddagen kan till och med få dem samma dag. Tjänsten kostar 998 kronor.
  • Vill du ha dina saker ännu snabbare? Beställ på IKEA.se och hämta på ditt varuhus redan efter 2 timmar. Du kan också välja att hämta dem på ett utlämningsställe som du själv väljer inom en vecka. Tjänsten Beställ & hämta kostar 99 kronor.
  • När du handlar på IKEA.se eller i något av varuhusen finns också flera andra leveransalternativ. Många saker kan till exempel skickas i postpaket, för 49 kronor, som hämtas upp hos ditt närmsta postombud.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies