hela denna avdelning är en annons från Ikea

Köksexperten: Så undviker du de vanligaste misstagen

Många drömmer om ett nytt snyggt kök. Men vissa glömmer att tänka på hur det ska användas.
– Var ska kryddorna stå? Var ska kastrullerna vara? Hur jobbar jag och umgås i mitt kök? Det finns många frågor att ställa sig, säger köksexperten Anders Bengtsson.

Vill du vara säker på att du får till ett riktigt bra nytt IKEA kök? Boka tid för ett personligt möte med en av våra köksspecialister.

 

Köket är ett älskat rum. Förutom att laga och äta mat väljer många också att umgås, arbeta och göra sina läxor här. Det finns studier som visar att vi i Sverige tillbringar rekordmycket tid i våra kök och det finns undersökningar – bland annat från Fastighetsbyrån – som vittnar om att många tycker att köket är hemmets viktigaste rum.

– Människor är väldigt engagerade. De jag möter har ofta 1 000 tankar och idéer och gör verkligen en djupdykning när de ska bygga om sina kök, säger Anders Bengtsson, kökssäljare på IKEA i Barkarby.

 

Kostnadsfri köksplanering

Anders jobb är att hjälpa kunderna att skapa sina drömkök. På IKEA kan man boka en tid hos honom eller någon av hans kollegor och få hjälp med att hantera alla frågeställningar inför ett köksbygge. Och det kostar ingenting.

 

Ofta har kunderna han möter en tydlig bild av vad de vill ha.

– Det är vanligt att man har sett något kök, hos en granne eller bekant, och tänker att man vill ha ett likadant. Jag vill då veta varför man vill ha det på just det sättet och oftast handlar det om att man tycker att det är snyggt, säger Anders.

 

 

Snyggt, praktiskt, funktionellt

Men ett kök ska inte bara vara snyggt. Det ska också vara praktisk, funktionellt och anpassat till dem som ska använda det. När Anders ska hjälpa till med att planera ett nytt kök försöker han därför alltid väcka nya tankebanor hos kunderna. Och här har han både utseende och funktion i fokus.

– De flesta har nog klart för sig vilken stil de vill ha i sitt kök, men jag brukar så tidigt som möjligt försöka slussa in dem på de praktiska frågorna – hur köket ska användas. Vad ska du ha i den lådan? Var ska kryddorna stå? Var ska kastrullerna vara? Det handlar om att försöka locka fram en bild av hur du ska jobba i just ditt kök, säger han.

 

Experterna hittar lösningar

Inte sällan träffar Anders kunder som har idéer kring nya kök som ser bra ut på skisserna – men som inte skulle fungera lika bra i verkligheten. Här blir det ofta långa samtal där Anders med sin expertis steg för steg lotsar kunderna mot en bättre lösning.

– Till exempel kanske man har man en idé om att ett kök blir snyggare om man skippar väggskåpen och bara har bänkskåp. Det kanske kan funka ibland, men många underskattar nog hur mycket saker de har i sina kök.

 

Planeringen är bara ett av alla steg mot ett nytt kök och IKEA kan med sina experter vara med under hela resan. Bekvämast är att köpa en komplett installation där IKEA har hand om hela processen, från montering och installation till inkoppling av vatten, avlopp och el. Anders Bengtsson rekommenderar också sina kunder att låta IKEA hjälpa till med mätning innan köket ritas.

– Ja, det är svårt att mäta. Det kommer ofta kunder som har mätt själva och kanske säger att ”den här väggen är tre meter”. ”Är den verkligen exakt tre meter?” frågar jag då. ”Är du säker? Är den inte 3,01 eller 2,98?” Att mäta exakt är viktigt för slutresultatet, säger Anders.

 

Vill du vara säker på att du får till ett riktigt bra nytt IKEA kök? Boka tid för ett personligt möte med en av våra köksspecialister.

 

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies