hela denna avdelning är en annons från Ikea

Inredarens bästa tips: Så får du ro i sovrummet

Ditt sovrum kan bli en härlig plats där du vaknar med nya krafter varje morgon.
Och att skapat ett ­rofyllt rum som passar just dig behöver varken bli dyrt eller svårt. Här är ­bästa tipsen från ­heminredaren Beatris ­Bertarioni.

Här får du hjälp av heminredaren!

 

Sovrummet är inte bara en plats där man sover. Det är även ett rum där man varvar ner inför natten – och möter nästa morgon.

 

För många är sovrummet också en plats för förvaring av kläder, det är här som man har sina garderober och det är här man väljer vad man ska ha på sig.

 

Det finns många unders­ökningar som visar hur olika sovrum påverkar kvaliteten på vår sömn. Hur skapar man då ett rum där men enkelt kommer till ro?
– Först och främst är det viktigt att man har en bra säng som är anpassad efter den kropp man har. Med rätt säng blir sömnen bättre och man känner sig mer utvilad när man vaknar, säger Beatris Bertarioni, heminredare på IKEA.

 

Har du någon favorit?
– Vi har en nyhet på IKEA som jag tycker mycket om, det är sängen HOMMELVIK. Den är tillverkad av naturmaterial som kokosfiber, bomull, naturlatex, ull och lyocell i bäddmadrassen och madrassen. Det ger hög komfort och transporterar också bort fukt när det är varmt.

 

Förutom sängen – vad ska man tänka på för att få ro i sitt sovrum?
– Mörkläggningen är också jätteviktig. Och här är det faktiskt många som gör ett misstag: Det är inte ovanligt att man köper rullgardiner som är exakt lika breda som fönstret. Då kan det bli en glipa där det kommer in ljus. Rullgardinen måste överlappa hela fönstret för att det ska bli helt mörkt.

 

Man pratar ofta om hur vi påverkas av olika färger. Vad tycker du att man tänka på här?
– Jag tycker att man ska vara lite försiktig med skarpa färger i sitt sovrum och vill man ha till exempel rött eller gult är det bra om man har det på vägg där man har sin huvudgavel. Man kan också tänka på att bara arbeta med tre färger när man inreder sitt sovrum och låta de färgerna gå igenom i allt. Sen kan man komplettera med en accentfärg på något ställe, till exempel en rosa vas eller en kudde som sticker ut lite.

 

Finns det någon tydlig trend nu?
– En trend för 2019 är olika nyanser av varmbeigea färger och naturliga material. Och att använda naturmaterial passar bra i sovrummet, många upplever att ju mer naturmaterial man har använt sig av desto lugnare och tryggare blir känslan i rummet.

 

Hur ska man tänka med saker i sitt sovrum?
– Rummet ska inte vara fyllt med en massa saker som drar till sig damm, man vill ha så ren luft som möjligt i sitt sovrum. Har man till exempel en bokhylla så är det bra att den är försedd med luckor. Det är bra om all förvaring är stängd.

 

Förvaring, ja – man har ju ofta sina ­kläder i sovrummet?
– Ja, så är det. De flesta har garderober eller byråer i sina sovrum och här vill man också ha stängd förvaring. Till exempel PAX som finns i olika storlekar och som är lätt att skapa ordning i. Vi har nu också PLATSA som är ett modulärt förvaringssystem där man kan kombinera många olika enheter hur man vill för att hitta en lösning som passar i just ditt sovrum. Det är jättesmart.

 

Kan det inte bli lite tråkigt med ­garderobsdörrar?
– Nej, vi har många fina dörrar att välja på och man kan smycka dem ytterligare med olika handtag. Jag tycker också att man kan välja att integrera en spegeldörr, det finns både till PAX och PLATSA. Det blir fint i sovrummet.

 

Finns det några detaljer som du tycker sätter pricken över ”i” i ett sovrum?
– En matta vid sängen så att det känns skönt när man sätter ner fötterna på morgonen. Trevlig mysbelysning gör mycket för stämningen. Jag gillar också att ha en lugn tavla att fästa blicken på innan jag lägger mig, säger Beatris Bertarioni.

 

Här får du hjälp av heminredaren!

 

Så kan du få hjälp av en proffsig ­heminredare!

På ditt varuhus finns heminredare från IKEA som kan hjälpa dig att hitta nya ­lösningar som passar med ditt hem och dina befintliga möbler.

Du bokar enkelt ett 1,5 timmar långt möte där ni tillsammans går igenom dina behov och önskningar.

Heminredaren ­möblerar sen utefter din stil och ser till att du får ett bra hem för alla olika aktiviteter.

Efter mötet får du med dig en planritning med placering av möbler, belysningsplan, inköpslista och praktiska tips som kan behöva på vägen.

Du hittar din heminredare i varuhuset eller bokar tid på IKEA.se/heminredare.

Tjänsten kostar 498 kr för 1,5 timmes rådgivning/rum.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies