Single post hero

Siffrorna visar: Så många svenskar har klimatångest

Nästan varannan svensk oroas över klimatet, visar en ny opinionsundersökning. Mest klimatångest har unga tjejer – medan äldre män oroar sig minst.
– Det kan vara så att yngre har ett större engagemang eftersom de ska ärva planeten, säger beteendestrategen Ida Lemoine.

Läs mer: Så fungerar Mitt Klimatmål

Tillsammans med Kantar Sifo har ICA undersökt hur svenskarna tänker kring klimatfrågan, totalt har 1000 personer tillfrågats. Och resultatet visar att många svenskar, närmare bestämt 46 procent, har klimatångest – alltså en oro som kan kopplas till klimatförändringarna.

– Jag är inte jätteförvånad över att det ser ut så. Man kan dra paralleller till andra områden, som hälsa och sparande, där man vill göra på ett visst sätt men ofta inte lyckas. Vi vet att till exempel flyget påverkar klimatet, men flyger ändå. Samtidigt kan den vetskapen skapa en obekväm känsla psykologiskt och som i sin tur leder oss till att förneka vårt eget ”ohållbara” beteende – vi sticker huvudet i sanden, säger Ida Lemoine.

Klyfta mellan generationerna

I undersökningen framkommer att 80 procent av kvinnorna i åldern 18-29 år har ångest kopplad till klimatförändringar. Motsvarande siffra för män mellan 65 och 79 år är 18 procent.

– Det pekar på vad som synts i tidigare undersökningar, att unga tycker att frågan är mer relevant för dem. Generationsskillnader är en faktor, det kan vara lättare för en ung person att mobilisera och ställa om, medan en äldre person gör som man alltid gjort och har en lägre benägenhet att förändra sig.

Göteborgare medvetna

En uppseendeväckande siffra i undersökningen pekar på att göteborgare är mest klimatmedvetna i matbutiken. Nästa sex av tio tror att deras val påverkar klimatavtrycket. Samtidigt verkar många smålänningar tycka precis tvärtom – 57 procent tror inte att deras livsmedelsval påverkar klimatet.

– Detta är en fråga som man verkligen vill borra ner sig i. Beror det på att kampanjnärvaron för klimatvänliga varor är högre i Göteborg, eller är det en fråga mellan storstad och glesbygd?

Små steg bäst

Hur ska man då hantera eventuell klimatångest? Enligt Ida Lemoine gäller det framförallt att fundera på vilka små förändringar man kan göra i vardagen – utan att de känns betungande:

– Inom vaneforskningen pratas det mycket om att bryta dåliga mönster och det görs genom att ta små steg i rätt riktning. Du kan testa hemma att justera kosten i små steg, som att dryga ut köttfärsen med morötter och bönor. Då kommer nästa steg, som att testa quornfärs, kännas lättare och naturligare, säger Ida Lemoine.

Läs mer: Testa: Så klimatsmart är du

Undersökningen i urval:

  • 46 procent av svenskarna uppger att de har klimatångest.
  • Oron för klimatet är starkare ju yngre man är. Nästan sju av tio (68 %) mellan 18-29 uppger att de har klimatångest, jämfört med endast var tredje (31 %) svensk mellan 65-79.
  • Kvinnor oroar sig mer än män. 55 procent av kvinnorna uppger att de har ångest över klimatet, jämfört med 37 procent av männen.
  • Unga kvinnor känner mest ångest. 80 procent av alla kvinnor mellan 18-29 uppger att de har ångest kopplat till klimatförändringar.
  • Äldre män (65-79 år) oroar sig minst. 72 procent känner ingen ångest kopplad till klimatförändringar.
  • Sju av tio svenskar uppger att de vill bli bättre på att handla livsmedel som minskar deras klimatavtryck.
  • Unga är mest medvetna om hur deras val av livsmedel påverkar klimatet. Två av tre (63 %) mellan 18-29 uppger att de tror att valen av livsmedel i ganska eller mycket stor utsträckning påverkar deras klimatavtryck.

Undersökningen genomfördes mellan den 16 och 31 juli 2018 med 1000 respondenter i hela Sverige.

Mitt klimatmål

Många är oroliga över klimatet och vet att maten har stor betydelse. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att påverka vardagen. Alla matinköp från ICA som du gör med ditt ICA-kort mäts så att du kan följa ditt klimatavtryck månad för månad, med tips på alternativa varor, ingredienser och recept. Alla kan göra något för en god morgondag. Genom att ta kontroll över din livsmedelskonsumtion blir det enklare att ta nästa steg mot en hållbar livsstil. Aktivera ”Mitt klimatmål” här.