Single post hero

Så blir du mer klimatsmart – börja nu!

Med ICAs nya digitala verktyg Mitt klimatmål får du koll på vilket klimatavtryck dina matinköp på ICA ger. Så varför inte satsa på att göra din höst mer klimatsmart?

Läs mer: Så fungerar Mitt klimatmål

Små smulor är också bröd, hette det broderade budskap som hängde på köksväggarna under 1970-talet. Men orden är mer än ett eko från förr och en kul fras från folkhemmet. Vartenda steg du tar för att göra livet mer klimatsmart gör livet lite godare för vår planet.

Verktyg i linje med FN:s klimatmål

Därför har ICA skapat det digitala verktyget Mitt klimatmål, där alla som har ICA-kort enkelt kan följa sina egna klimatspår – allt baserat på hur klimatsmarta inköp man gjort månaden före.
ICA har sedan många år även tagit fram en mängd klimatberäknade recept, byggda på hur klimatsmarta ingredienserna är. Ju lägre klimatpåverkan, desto fler löv i receptlistan.

– Börja med att till exempel två gånger i veckan välja middagsrecept med tre löv, som är den bästa nivån ur klimatsynpunkt för mängden koldioxid per måltid. Löven gör det lätt att veta att man äter mat som ligger i linje med FN:s klimatmål. Det handlar inte om något revolutionerande, man kan fortsätta handla och äta god mat. Det handlar mer om att göra smarta val och ändra sina vanor i rätt riktning, säger Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på ICA.

Här är Maria Smiths tre enkla sätt att börja göra din vardag lite mer klimatsmart:

1. Samla löv.
”Se till att samla på dig så många klimatsmarta löv du kan på en vecka eller månad. Välj helst recept med tre löv och använd ICAs veckomiddagsmeny som inspiration.” https://www.ica.se/buffe/artikel/klimatguidade-recept/

2. Minska matsvinnet.
”Utmana dig själv genom att ta med matlåda till jobbet. Laga en eller ett par middagar i veckan enbart på rester. Se också till att förvara maten rätt, så att den håller så länge som möjligt. Sist men inte minst, använd dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten för att avgöra om den ska ätas eller slängas.

3. Lämna bilen hemma.
”Hur tar du dig till mataffären när du ska handla? Kanske kan du börja cykla eller ta bussen till butiken under veckan istället för att ta bilen. Och varför inte storhandla din mat on-line.

Läs mer: Första hjälpen mot klimatångest

Mitt klimatmål

Många är oroliga över klimatet och vet att maten har stor betydelse. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att påverka vardagen. Alla matinköp från ICA som du gör med ditt ICA-kort mäts så att du kan följa ditt klimatavtryck månad för månad, med tips på alternativa varor, ingredienser och recept. Alla kan göra något för en god morgondag. Genom att ta kontroll över din livsmedelskonsumtion blir det enklare att ta nästa steg mot en hållbar livsstil. Aktivera ”Mitt klimatmål” här.