Single post hero

Mitt klimatmål ”knuffar” konsumenten rätt

Mindre nedskräpning, dubbelsidiga utskrifter – eller minskad klimatpåverkan. Nudging är metoden som ”osynligt” förändrar våra beteenden.
– I ICAs verktyg Mitt klimatmål inspireras användarna att minska sitt klimatavtryck när de handlar mat, säger Ida Lemoine, beteendestrateg.

Läs mer: Så fungerar mitt klimatmål

Ett sätt att hjälpa individen att gå från vilja till god handling. Så kan nudging, från engelskans knuffa, beskrivas.

– Kortfattat utformar man beslutsmiljön på ett sätt som på ett milt, men effektivt, sätt påverkar människor i en viss riktning. Man har ett fritt val, men samtidigt blir man presenterad för ett val som är bättre. Inom marknadsföring har detta verktyg använts i evigheter, men nu börjar man se att det även kan fungera inom andra områden, som hälsa, sparande och miljö, berättar Ida Lemoine.

”Triggas till klimatsmarta val”

Internationellt finns flera exempel på hur nudging använts för att ändra folks beteendemönster. I Köpenhamn ville myndigheterna minska nedskräpningen. För att underlätta för medborgarna att hitta närmaste papperskorg märktes trottoarerna upp med fotsteg. När amerikanska myndigheter ville minska på antalet onödiga utskrifter ställdes alla skrivare in på dubbelsidig utskrift som standardinställning. I ICA:s nya tjänst Mitt klimatmål är grundtanken liknande:

– Här loggar du in och får återkoppling på hur dina inköp i butiken påverkar klimatet. Det gör att man triggas att fortsätta göra klimatsmarta val även framöver. Kort sagt blir det lättare för dig att vara en klimatsmart konsument.

Läs mer: Testa: Så klimatsmart är du

Butiksmiljön uppmuntrar

Beteendelabbet har tidigare bidragit i ett arbete där ICA testat att utforma delar av den fysiska butiken så att det blev enklare för konsumenten att välja det klimatsmarta alternativet. Hon hoppas därför att Mitt klimatmål på sikt kan fungera som ett föredöme för både företag och myndigheter som vill ta hjälp av nudging i klimatarbetet.

– Förhoppningen är att tjänsten kan driva på utvecklingen, där vi inte bara är medvetna om våra val utan också tar klimatsmarta beslut.

Läs mer: Första hjälpen mot klimatångest

Mitt klimatmål

Många är oroliga över klimatet och vet att maten har stor betydelse. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att påverka vardagen. Alla matinköp från ICA som du gör med ditt ICA-kort mäts så att du kan följa ditt klimatavtryck månad för månad, med tips på alternativa varor, ingredienser och recept. Alla kan göra något för en god morgondag. Genom att ta kontroll över din livsmedelskonsumtion blir det enklare att ta nästa steg mot en hållbar livsstil. Aktivera ”Mitt klimatmål” här.