Single post hero

Halvera ditt klimatavtryck

ICAs kockar har inte bara skapat 1000-tals klimatsmarta recept. De har också tagit fram en veckomeny som hjälper till att halvera våra klimatavtryck.
– Det är god och härlig mat. Vi hoppas att de här recepten på ett enkelt sätt kan vara med och bidra till ett bättre klimat, säger ICA-kocken Tove Laveskog.

Läs mer: Så klimatsmart är du

Det är ingen större nyhet att maten har en stor inverkan på både vår miljö och vårt klimat. Däremot kan vi med ganska små och enkla medel gemensamt göra vår värld lite bättre. Ett sätt är att byta ut råvaror som vi slentrianmässigt använder mot klimatsmartare alternativ som rotfrukter, grönsaker, baljväxter och spannmål.

Med hjälp av det digitala verktyget Mitt klimatmål vill ICA hjälpa konsumenten att göra klimatsmarta val, genom att mäta de matinköp man gjort den senaste månaden med sitt ICA-kort och ge återkoppling baserat på det.

ICA har en lång tradition av att inspirera Sveriges hemmakockar. I den stora receptbanken som skapats av ICAs kockar finns i skrivande stund cirka 2 600 klimatberäknade maträtter, samtliga symboliskt etiketterade med tre löv.

Skapa din egen matkasse

ICA-köket har också tagit fram en veckomeny som mer än halverar ditt klimatavtryck jämfört med genomsnittssvenskens.

– Vi har komponerat en klimatsmart meny som är enkel att följa och som passar veckomässigt, med en spridning på tillagningssätt och olika råvaror. Vi vill att det ska kännas lite som att få hjälp med att skapa sin egen matkasse. För när man väl står där i affären och ska handla middagen kommer man plötsligt inte på någonting. Därför är det här ett supersmart sätt, också för att lära sig laga nya rätter, säger Tove Laveskog.

Ris mot matvete

Börja lite försiktigt med att laga klimatsmarta middagar kanske tre dagar i veckan, och öka sedan takten så sakteliga, tipsar ICA-kocken och matkreatören Laveskog. Byt ut riset mot matvete, eller varför inte en stekt skiva rotselleri med lite bearnaisesås till som alternativ till kött.

– Alla borde vi äta mer bönor, baljväxter och rotfrukter även om vi äter kött – inte bara för klimatets utan lika mycket för kroppens skull. Att helt enkelt komma lite närmare den klassiska tallriksmodellen genom att plocka in råvaror med nyttiga fibrer och samtidigt komma bort från det onyttiga mättade fettet. Vi hoppas att de här recepten på ett enkelt sätt kan vara med och bidra till ett bättre klimat, säger Tove Laveskog.

Läs mer: Första hjälpen mot klimatångest

4 enkla sätt att äta mer klimatsmart:

  • Ät upp maten, gör matlådor istället för att slänga den.
  • Ät mindre mängd kött, men av bättre kvalitet.
  • Ät mer grönsaker, frukt och bär helst i säsong.
  • Ät mer baljväxter – bönor, linser och ärter.

Mitt klimatmål

Många är oroliga över klimatet och vet att maten har stor betydelse. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att påverka vardagen. Alla matinköp från ICA som du gör med ditt ICA-kort mäts så att du kan följa ditt klimatavtryck månad för månad, med tips på alternativa varor, ingredienser och recept. Alla kan göra något för en god morgondag. Genom att ta kontroll över din livsmedelskonsumtion blir det enklare att ta nästa steg mot en hållbar livsstil. Aktivera ”Mitt klimatmål” här.