Single post hero

Fem smarta matbyten som minskar ditt klimatavtryck

Vill du äta mer klimatsmart? I Mitt klimatmål kan du snabbt få tips om vilken mat du kan välja för att lyckas.
– Det ska vara enkelt för användarna att minska sitt klimatavtryck genom återkoppling, tips och inspiration, säger Maria Smith, chef för hållbarhetsstrategi på ICA.

En chans att upptäcka ny mat och göra medvetna val som gynnar klimatet. Så kan man beskriva funktionen ”Byt och minska!” som du hittar i ICA:s nya tjänst Mitt klimatmål.

Läs mer: Så fungerar Mitt klimatmål

– Med Mitt klimatmål vill vi göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att ta kontroll över sitt klimatavtryck. Tjänsten beräknar vilket koldioxidavtryck kundens matinköp på ICA har, ger tips om varor som kan bytas ut och inspirera med goda klimatguidade recept. Vi vill visa att alla kan göra något för att dämpa sin klimatångest, och ett effektivt första steg är att börja med maten, säger Maria Smith.

Funktionen är baserad på aktuell forskning, där man utifrån en särskild modell räknat på hur mycket klimatpåverkan produktionen av ett visst livsmedel har. Handlar man nötfärs ofta kan ”Byt och minska!” till exempel föreslå kycklingfärs eller vegofärs som alternativ:
– Det betyder förstås inte att man behöver sluta äta nötfärs helt. Men nästa gång det är dags för fredags-taco kan man testa kycklingfärs eller kanske vegofärs istället, vilket är mer klimatsmart.

Läs mer: Första hjälpen mot klimatångest

Byten att testa nästa gång du handlar:

 • Kyckling istället för nötkött
  Kyckling har ett lägre klimatavtryck än flera andra animaliska proteinkällor eftersom produktionen kräver mindre av jordens resurser. Exempelvis behövs mindre mängd foder och kycklingar släpper inte ut metangaser på samma sätt som idisslande nötkreaturdjur. Även om nöt- och lammkött är negativt för klimatet bidrar dessa betande djur till att hålla marker och landskap öppna, vilket är bra för den biologiska mångfalden. Så när man ska äta nöt- och lammkött, välj gärna svenskt och naturbetat.
 • Potatis istället för jasminris
  Ris kräver mycket vatten till odlingarna, som även orsakar stora utsläpp av växthusgasen metan. Vår klassiska potatis kräver mindre mängd vatten och eftersom den dessutom odlas i Sverige och är lätt att lagra, blir den ett klimatsmart val att njuta av året runt.
 • Smörgåsmargarin 40% istället för smör
  Eftersom margarinet innehåller större andel vegetabilier blir avtrycket lägre, ursprunget till smör kommer från djur vilket ger ett högre klimatavtryck.
 • Äpple istället för banan
  Ett litet ”fruktbyte” som ändå gör skillnad för klimatavtrycket. Svenska äpplen finns tillgängliga stora delar av året. Bananens siffra dras framför allt upp av högre användning av kemikalier och längre transporter.
 • Lätt cremé fraiche 17% istället för grädde 40%
  Eftersom lätt cremé fraiche innehåller mindre andel fett samt animaliskt ursprung blir således även klimatavtrycket lägre. Vill du sänka ytterligare, prova havrebaserade produkter.

Läs mer: Så fungerar Mitt klimatmål

Mitt klimatmål

Många är oroliga över klimatet och vet att maten har stor betydelse. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att påverka vardagen. Alla matinköp från ICA som du gör med ditt ICA-kort mäts så att du kan följa ditt klimatavtryck månad för månad, med tips på alternativa varor, ingredienser och recept. Alla kan göra något för en god morgondag. Genom att ta kontroll över din livsmedelskonsumtion blir det enklare att ta nästa steg mot en hållbar livsstil. Aktivera ”Mitt klimatmål” här.