Single post hero

7 svenska råvaror som är i säsong – just nu

Klimatsmart, prisvärt – och väldigt gott. ICA-kocken och matkreatören Tove Laveskog vill att fler svenskar ska upptäcka möjligheten att äta efter säsong.
– Det ger ett lyft till matlagningen hemma, säger hon.

Läs mer: Första hjälpen mot klimatångest

I vår moderna värld har vi vant oss vid att laga mängder av olika maträtter när som helst på året. Annat var det förr då våra årstider tydligare styrde vad som serverades på tallriken. I dag, när människans påverkan på klimatet diskuteras flitigt, har allt fler fått upp ögonen för att äta efter säsong.

– Vi är absolut på väg mot en större medvetenhet, men det är en bit kvar. Jag upplever fortfarande att det framförallt är matintresserade och äldre som lagar sin mat utifrån vilka råvaror som skördas för tillfället. Där har vi en stor uppgift att få allmänheten mer intresserad, säger Tove Laveskog.

”Fräschare smak”

I sin roll som matkreatör på ICA, där Tove tar fram vardagsrecept till såväl matkassar som broschyrer, försöker hon tänka utifrån vilka råvaror som är mogna för årstiden. Även ICAs nya verktyg Mitt klimatmål, med en säsongskalender för just råvaror, kan vara till hjälp.

– Framförallt är säsongsbetonade råvaror mycket godare, de har en fräschare smak. Sedan är det billigare, vilket säger sig självt när skördarna blir stora, säger Tove Laveskog.

Gratis superbär

Under perioden augusti till september är det framförallt sju klimatsmarta råvaror Tove tycker man ska satsa på (se faktaruta). En något oväntad favorit är nypon:

– Det är ett ”superbär” som finns gratis ute i naturen, med vitaminer och antioxidanter. Vi har en mängd ”skatter” i vår omgivning som vi måste bli bättre på att utnyttja. Vem älskar inte nyplockad svamp?

Om man är nybörjare på att laga mat efter säsong, vilket är ditt bästa tips?
– Då ska man köpa rotselleri och rosta den i ugnen tillsammans med nötter, olja och vitlök. Det är perfekt till många rätter.

Läs mer: Testa: Så klimatsmart är du

Toves råvaru-favoriter i höst:

 • Svenska äpplen
  ”Finns i så många roliga sorter, färger och smaker. Ät dom som dom är eller gör mos så har du den goda smaken hela vintern.”
 • Svamp
  ”Den svenska vilda måste väl vara det mest klimatsmarta man kan äta? Det godaste jag vet att göra på färsk svamp är gratinerad svampmacka med lagrad ost på toppen.”
 • Rotselleri
  ”Min favoritrotfrukt. Gott till både kyckling och stekt fisk. Ännu mer klimatsmart är det om man struntar i att skala den.”
 • Nypon
  ”Alla nypon är ätliga, gratis och nyttiga.”
 • Kålrabbi
  ”Kan ätas rå som den är eller tunt hyvlad med en god citronette. God att koka med någon minut i grytor så att den är krispig.”
 • Betor
  ”Finns i många färger och varianter. God både rå, kokt och rostad! Glöm inte att använda blasten om den följer med, klimatsmart och nyttigt! Antingen strimlad rå som sallad eller stekt i olivolja och vitlök.”
 • Pumpa
  ”Det är superlätt att göra soppor på pumpa, ger en så fin krämig konsistens. Gott med kokosmjölk och chili som smaksättare. Gott är också att rosta pumpan i ugnen med vitlök och örter.”

Mitt klimatmål

Många är oroliga över klimatet och vet att maten har stor betydelse. Mitt klimatmål är ett enkelt verktyg för att påverka vardagen. Alla matinköp från ICA som du gör med ditt ICA-kort mäts så att du kan följa ditt klimatavtryck månad för månad, med tips på alternativa varor, ingredienser och recept. Alla kan göra något för en god morgondag. Genom att ta kontroll över din livsmedelskonsumtion blir det enklare att ta nästa steg mot en hållbar livsstil. Aktivera ”Mitt klimatmål” här.