Annons
Innehåll från Honda

Detta ska du tänka på när du väljer en elbil för stadskörning

Foto: Magnus Glans

Spara på miljön och välj en elbil som är så effektiv som möjligt. Och tänk efter före, hur långt kör du egentligen? Kanske räcker cirka 20 mils räckvidd gott och väl och du slipper ändå räckviddsångesten samtidigt som du inte gör för stora avtryck i vår miljö.

Pendlar du med bil varje dag till jobbet i stan? Kanske skjutsar du barn till aktiviteter och gör en lite längre utflykt till stugan på landet på helgen? Troligen kör du ändå inte längre än några mil och en liten smidig bil med lätt vikt, litet batteri och självklart med senaste tekniken gör att du får en effektiv elbil som både är bäst för dig, men också för miljön.

Forskning som Honda gjort bland stadsbor visar att körsnittet ligger kring fyra mil per dag. För att klara den sträckan med en elbil behövs varken en stor bil eller stort batteri med lång räckvidd. Ju mindre batteri desto lättare bil och räckvidden kan användas betydligt mer effektivt än att föraren kör runt med en tung bil och många mils räckvidd – prestanda som då finns där i onödan.

Lång räckvidd är inte alltid bäst för miljön. Välj istället en bil optimerad för just kortare resor som ändå har räckvidd som klarar dina behov.

Fördelarna med en elbil gjord för stadsmiljö är många. Optimerad räckvidd med batteri perfekt för att räcka för några dagars pendling utan att skapa räckviddsångest funkar utmärkt för livet i en stad. Ett litet batteri går dessutom snabbare att ladda, perfekt om du kan snabbladda, men även hemmavid från din laddbox. En stadsbil med mindre batteri blir också lättare. Och i de bilar där batteriet ligger under golvet får man också en låg tyngdpunkt och därmed också riktigt sportig körkänsla.

Foto: Magnus Glans

Mindre elbilar är också oftast designade för stadsmiljö. De är kortare, smalare och perfekta att både parkera och köra i trånga utrymmen i stans gamla kvarter eller vid köpcentrumet. Snäv vändradie ihop med elbilens direkta acceleration gör att föraren fort kan vända på ingen yta alls och snabbt komma iväg igen.

Att köra elbil är enkelt och man vänjer sig snabbt med tystheten och accelerationen, men också att stoppa i laddkabeln när man kommer hem.

Elbilen Honda e är gjord för stadsmiljö där form, prestanda och funktioner noga valts ut för att passa livet i tätort. Den lilla elbilen är inte ens fyra meter lång (3895 millimeter), vändradie på endast 4,3 meter och har en optimal räckvidd på upp till 22 mil, väl avvägd för daglig pendling till och från jobbet. Effekten är antingen 136 eller 154 hästkrafter med ett vridmoment på 315 newtonmeter som räcker gott och väl för både stadskörning men också pendling på motorväg. Men trots att Honda e ser liten ut är den även optimerad invändigt för att vara så stor som möjligt för att rymma fyra personer.

Honda e är en teknisk tuffing full av senaste säkerhetssystem, smarta funktioner ihop med appen My Honda+ och tekniska innovationer med bland annat led-kameror istället för sidobackspeglar. Självklart ryms absolut senaste moderna digitala teknik med hela fem pekskärmar med allt ifrån infotainment, fordonsstatus och ständig uppkoppling.

Honda e är stor inuti men liten utanpå med en perfekt räckvidd för att klara några dagars körning till jobbet, utan att varken ge räckviddsångest eller stora avtryck i vår miljö.

Läs mer om Honda e eller boka en provkörning hos din närmaste återförsäljare