Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Unikt forskningssamarbete i Sverige kan stoppa våra dödligaste sjukdomar

Fokus: Den nya forskningen

De största universitetssjukhusen i Sverige har ingått ett unikt samarbete för att stoppa våra dödligaste sjukdomar. En satsning som har gett eko över hela världen.

Forskningen kring hjärt-, kärl- och lungsjukdomar har firat stora triumfer de senaste 100 åren. De framsteg vi i dag har glädje av har gjorts tack vare forskning som gjordes under perioden 1960-80. Största anledningarna till att antalet som dör i de här sjukdomarna minskat är ökade kunskaper om riskfaktorer tillsammans med mediciner mot högt kolesterol och högt blodtryck. På samma sätt kommer framtida generationer ha glädje av de upptäckter som görs idag.

– När vi nu fått effektivare behandlingar för att sänka det farliga LDL-kolesterolet och förhöjda blodtryck blir andra riskfaktorer som stillasittande, övervikt och diabetes viktigare. Om dessa riskfaktorer dessutom ökar i omfattning kanske den positiva trenden med sjunkande hjärtinfarktsantal och liknande bryts, säger Göran Bergström professor vid Göteborgs universitet samt överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det är verkligen ett samarbete där forskare från olika universitet och sjukhus har satt prestigen åt sidan.

Ett unikt samarbete

En storsatning från svenskt håll för att minska antalet som drabbas av våra mest dödliga sjukdomar är ett samarbete mellan svenska universitet och universitetssjukhus som saknar motstycke i världen. År 2012 inleddes studien som kallas SCAPIS, där sex svenska universitet och sex universitetssjukhus gick samman för en jättestudie – där man genomförde mycket omfattande hälsoundersökningar på 30 000 slumpvis utvalda deltagare i åldrarna 50-64 år. Målet med SCAPIS är att tidigt identifiera vilka som riskerar att drabbas av hjärt-, kärl- och lungsjukdomar, med förhoppningen att i framtiden kunna stoppa sjukdomen innan den uppstår. Materialet från undersökningarna, vid de sex universitetssjukhusen har därefter samlats i en nationell forskningsbank – världens just nu djupaste data-, bild- och biobank.

– Det är verkligen ett samarbete där forskare från olika universitet och sjukhus har satt prestigen åt sidan. Det vi har upptäckt är att det finns frågeställningar och material åt alla i det här underlaget och att det blir en väldig utdelning om vi jobbar tillsammans på det här viset, berättar Göran Bergström.

SCAPIS (Swedish CardioPulmonary bioImage Study)

SCAPIS är en världsunik studie med målet att förhindra hjärt- och lungsjukdom. I SCAPIS har 30 000 slumpvis utvalda svenskar i åldern 50–64 år, genomgått omfattande hälsoundersökningar. Med hjälp av all information hoppas forskarna kunna få svar på varför sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och KOL uppstår.

Under 2024-2026 undersöks hälften av SCAPIS-deltagarna på nytt. Det ger forskarna en bild av hur kranskärlssjukdom och lungsjukdom utvecklas över tid.

Sex universitet och universitetssjukhus leder och driver SCAPIS i nära samarbete med Hjärt-Lungfonden, som är studiens huvudfinansiär.

Unika fördelar i Sverige

En av fördelarna med att studien genomförs i Sverige är våra fantastiska registersystem. Göran Bergström nämner USA som ett exempel på motsatsen. Där är informationen fragmentiserad och utspridd hos olika privata vårdgivare.

– Vi vet när folk har varit på sjukhus, vi vet vilka diagnoser folk har fått och vilka läkemedel de fått utskrivna. Nu knyter vi våra deltagare till den här registerdatan för att följa dem framåt. Vi tittar på vilka av våra 30 000 deltagare som fått hjärtinfarkt efter studien. Det är ungefär 300 personer som vi nu kommer att specialstudera. Vi tittar på vad skillnaden är mellan de som fick hjärtinfarkt och de 29 700 personerna som inte fick det, berättar Göran Bergström.

Hur vill ni ta det här samarbetet vidare i framtiden?
– Det finns mycket vi vill forska på i det här enorma materialet, vi forskare vill få svar på varför vissa människor drabbas av sjukdomar som stroke, KOL och hjärtinfarkt, medan andra inte drabbas alls och framför allt – hur vi kan förhindra att sjukdomarna uppstår överhuvudtaget. Vi behöver all hjälp vi kan få. Nu vill vi utbilda yngre forskare och doktorander i SCAPIS-forskning, så att vi kommer framåt snabbare. Jag tror att den här studien kan vara nyckeln till stora framsteg.

Röster om samarbetet inom SCAPIS

Vill du vara med och stödja den nya forskningen?

Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.