Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Tragedin AIK aldrig glömmer

Ivan Turinas död innebar inte bara att spelarna i AIK förlorade en vän och kollega. Det skapade också ett engagemang för att stoppa hjärtsjukdomar i hela samhället.
– Hjärt- och lungsjukdom är inte något som bara drabbar AIKare. Det drabbar alla, säger Johan Westin från AIK.

När AIK:s målvakt Ivan Turina avled 2013 kom det inte bara som en chock för det egna laget. Hela fotbollssverige påverkades samtidigt som nyheten spreds internationellt. Den reslige atleten med rötterna i Kroatien mådde bra när han gick och lade sig onsdagen den första maj 2013. På morgonen strax efter klockan sju tillkallade hans fru ambulans. Någon gång under natten hade hans hjärta slutat slå. Det skulle senare visa sig att Ivan, 32, burit på ett medfött hjärtfel.

Ivan Turina

– Det är väldigt svårt att ta in det. Dagen innan möttes vi i trappen när vi båda slängde sopor. Vi sa ”hej” och ”vi ses imorgon på träningen”. På morgonen ringde det hysteriskt på min dörr och jag kände att det kanske hade hänt något. Kwami Karikari som spelade i vårt lag då var där och berättade att Ivan hade gått bort, berättar dåvarande lagkamraten Henok Goitom som också bodde granne med Ivan Turina.

– Jag var helt tom. Man vet inte vilka ord man ska använda i det sammanhanget. Efter ett tag började man tänka på frun och barnen han lämnade efter sig.

Vill du också stoppa hjärtsjukdomen innan den kommer?

Stöd i så fall forskningen. Det tar mindre än en minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

”Han är en av de bästa jag har spelat med. Det kändes som att målet blev litet när han stod i mål.”

– Henok Goitom

Vann för Ivans skull

Ivan Turina inledde sin proffskarriär i kroatiska Dinamo Zagreb 1998 innan han gjorde succé hos AIK. När han kom till dåvarande svenska mästarna 2010 hade de visat upp svaga resultat under den påbörjade säsongen, men klättrade i tabellen efter att Turina förstärkt truppen.

– Han är en av de bästa jag har spelat med. Det kändes som att målet blev litet när han stod i mål. Han var så stor och så bra. Jag önskar att jag fått spela fler år med honom. Man lärde sig otroligt mycket. Jag tror att många supportrar i vår klubb håller Ivan som en av de bästa målvakterna i vår historia, säger Henok Goitom.

Totalt stod Ivan Turina i AIKs mål i 89 matcher, i 35 av dem höll han nollan. Lagkamraten Kenny Stamatopoulos är i dag målvaktstränare i AIK men på det tidiga 2010-talet var han målvaktskollega med Turina. Han berättar att trots att de egentligen konkurrerade om platsen i AIKs mål blev de båda målvakterna goda vänner. Fyra dagar efter att Ivan Turina hittats död skulle AIK möta IFK Göteborg. Mitt i sorgen bestämde de sig för att spela matchen, och Kenny ombads stå i mål.

– Jag vet inte hur jag tog mig igenom det. Jag antar att jag stängde av hjärnan och känslorna och körde på autopilot, säger han.

– Vi pratade ihop oss och sa att vi trodde att Ivan skulle vilja att vi spelade matchen och vann den för hans skull. Det gjorde vi också, med 3-1, berättar Henok Goitom.

Henok Goitom

Född: 1984 i Solna
Karriär: Spelat i AIK 2012-2015 samt 2017-2021. Har även haft kontrakt i Udinese, Murcia, Almeria, Getafe, Getafe, och San Jose Earthquakes.
Nuvarande position: Assisterande tränare i AIK sedan 2022.

Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulos

Född: 1979 i Kalamata, Grekland
Karriär: Målvakt i AIK 2011-2018. Har även spelat i Kalamata FC, Enköping, Boden, Tromsø, Toronto, FC Lyn och Fredrikstad.
Nuvarande position: Målvaktstränare i AIK.

Samlade in pengar tillsammans

Under matchen som hölls på Friends arena hölls även en ceremoni där man kunde lämna rosor, samtidigt som både klubben och supportrarna uppmanade alla att skänka pengar till Hjärt-Lungfonden för att stödja forskning som ska göra att fler hjärtfel upptäcks i tid.

– Det var inte bara AIK-supportrar som samlade in pengar i Ivans namn. Utan även Göteborgssupportrar och publik där hemma. I allt det här tragiska var det vackert att vi hade den här möjligheten, säger Johan Westin, som arbetar som försäljningschef inom AIK fotboll och har varit med och drivit projektet.

Johan Westin, försäljningschef AIK Fotboll.

”Ivan-minuten” väcker stort engagemang

AIK har sedan länge ett samarbete med Hjärt-Lungfonden, men efter den tragiska händelsen 2013 har de växlat upp det. I år har de bland annat deltagit i ett projekt för att ”hjärtsäkra” områden genom att placera ut hjärtstartare där de behövs. I samband med dödsdagen den andra maj brukar AIK ha insamlingsmatcher och laget har även hedrat den avlidne spelaren i matchens minut 27, som var numret på Ivan Turinas tröja. I och med att det i år har gått tio år sedan händelsen ville de uppmärksamma den lite extra med en ”konstruktiv minut” där alla uppmanades att swisha pengar till Hjärt-Lungfonden under den tysta minuten.

– Under den minuten så fanns det ett väldigt smidigt sätt att skänka pengar till Hjärt-Lungfonden. Det blev något som kallas för Ivan-minuten. Den uppmärksammades även runt om i Stockholm på olika LED-skyltar och plattformar. Engagemanget var så stort att hela appen kraschade, säger Johan Westin.

Den vanligaste dödsorsaken

Hjärt- och lungsjukdomar är de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Bland den del av befolkningen som är under 70 år drabbas ungefär 7000 personer per år av en förstagångsinfarkt. Inom fotbollsklubbar som AIK har man som rutin att screena spelarna kontinuerligt för att kontrollera om de ligger i riskzonen för allvarlig sjukdom. Sverige är också ett av länderna som är ledande i världen när det gäller forskning som ska leda till att man kan få bukt med hjärt- och kärlsjukdomar innan de uppstår.

– Inom en femårsperiod siktar vi på att minska gruppen som drabbas med i alla fall en tredjedel, säger Göran Bergström, som är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och vetenskapligt ansvarig för Hjärt-Lungfondens största forskningssatsning Scapis.

Fakta: SCAPIS

SCAPIS är världens största studie av sitt slag inom hjärta, kärl och lungor. Målet är att på sikt kunna hitta och stoppa sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke innan de kommer. SCAPIS leds och drivs av sex universitet och universitetssjukhus i Sverige med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

Vill du också stoppa hjärtsjukdomen innan den kommer?

Vill du också stoppa hjärtsjukdomen innan den kommer?

Stöd i så fall forskningen.

Det tar mindre än en minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Andra har också läst