Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Lungforskaren: ”Vår forskning kan ge
KOL-patienter bättre liv”

3

I Sverige beräknas mellan 400 000 och 700 000 personer ha KOL och varje år dör nästan 3000 svenskar i sjukdomen. Gunilla Westergren-Thorssons forskning tar ett helhetsgrepp om sjukdomen och undersöker patientens förmåga till självläkning samtidigt som hon forskar på att hitta botemedel.

KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, förknippas av många med rökning, men vem som helst kan drabbas. Andra orsaker kan vara luftföroreningar eller damm. Och trots att färre har sjukdomen dör ungefär lika många som för tio år sedan. Än idag finns inget botemedel mot sjukdomen.

Gunilla Westergren-Thorsson är professor i lungbiologi vid Lunds universitet. Hon har en personlig koppling till sin forskning, som undersöker KOL hela vägen från molekylär nivå till hur KOL-patienter kan självläka med hjälp av träning.

Gunilla Westergren-Thorsson, professor i lungbiologi vid Lunds universitet. 

Pappan hade KOL

Hennes pappa var rökare och hade ett hårt kroppsarbete som hamnarbetare. Han levde länge med KOL.

– Trots det levde han ett ganska bra liv. Det var först under de sista åren som han mådde riktigt dåligt, säger hon.

Detta satte igång frågor kring varför vissa personer drabbas så kraftigt att deras vardagsliv blir mycket påverkat, medan andra kan leva ett bättre liv. Gemensamt för KOL-patienterna är att samtliga har delar av lungorna som är förstörda, andra delar som är friska och vissa områden som är ett mellanting.

Gunilla Westergren-Thorssons forskargrupp fokuserar på vävnad som befinner sig i ett mellanläge – och undersöker KOL-patienters förmåga att självläka genom träning. Det verkar som att nyckeln till att lungan ska kunna reparera sig är att skapa en bra miljö för cellerna.

– Vi gör en klinisk studie där vi använder oss av träning. Just nu undersöker vi hur KOL-patienter reagerar medelintensiv träning. Och det ser väldigt spännande ut.

Resultaten är preliminära. Men lovande. Flera har blivit bättre.

– Att inte kunna andas ordentligt ger ångest och känns obehagligt. De som har svarat bra på studien mår mycket bättre, blir gladare och känner sig mer positiva.

Läkemedel som kan bota sjukdomen

Men forskningen handlar inte bara om träning. Gunilla Westergren-Thorsson – som fick ta emot det stora forskningsanslaget på 15 miljoner kronor från Hjärt-Lungfonden 2021 – forskar på läkemedel som inte bara ska lindra symtomen, utan också bygga upp lungornas funktion, och därmed bota sjukdomen.

– Det ser väldigt lovande ut. Vi ser positiva resultat i labbet som kanske kan bli ett läkemedel på lång sikt, för att hjälpa framtida patienter att bygga upp vävnaden i lungorna.

Vad hade din pappa tyckt om dina forskningsstudier?

– Han var väldigt glad och positiv så han hade säkert tyckt om det mycket och även deltagit själv.

Mer pengar behövs

Gunilla Westergren-Thorsson hoppas att forskningen ska leda till bättre hälsa och till bättre liv. Men för att kunna fortsätta med det efter att stödet från det stora anslaget går ut i slutet av 2024 krävs mer pengar.
– Jag hade aldrig kunnat göra min forskning utan Hjärt-lungfondens stöd. Deras anslag betyder så mycket för forskningen och i förlängningen till att KOL-patienter ska få leva ett bättre liv.

Vill du att den som lever med KOL ska kunna få ett bättre liv?

Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar

De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Under en gala den 29:e september hyllades folkets engagemang och pengar samlades in till forskningen.

EXTERN LÄNK: Se galan i sin helhet på åretshjärta.se

Andra har också läst