Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Mark Levengood: ”Plötsligt sa det ‘pang’ i benet”

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen. Två som på olika sätt fått en tankeställare av den här sortens sjukdomar är programledaren Mark Levengood och Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Kristina Sparreljung har ägnat de senaste 25 åren av sitt liv åt Hjärt-Lungfondens arbete. I en intervju gjord av Mark Levengood berättar hon om den tragiska bakgrunden till hennes engagemang.
– Jag är en av alla anhöriga som har fått leva med någon som har drabbats av hjärtinfarkt. Min pappa fick sin första infarkt när jag var åtta år. Han dog alldeles för tidigt i sviterna av ännu en infarkt. Han hade också några däremellan, så han var mycket hjärt-kärlsjuk, säger hon och fortsätter:

Kristina Sparreljung

Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden.

– Som barn kanske man inte förstår betydelsen av allt det här, men det är klart att när man ser att han är uppkopplad med slangar överallt blir man ju väldigt angelägen. Han var inte färdig med livet. Flera av hans barnbarn fick aldrig möjlighet att träffa honom och det är en enorm förlust.

Vill du också stoppa hjärt- och lungsjukdomarna innan de kommer?

Stöd i så fall forskningen. Det tar mindre än en minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

”Vi vill ju hjälpa människor att kunna leva ett friskt liv länge.”

– Kristina Sparreljung

”Small till i vaden”

Mark Levengood har även han fått anledning att tänka på hjärt-kärlsjukdomar. Nyligen när han var på gymmet och tränade benen ”small” det till i hans ena vad.
– Det sa ‘pang’ och jag tänkte att det är säkert inget farligt. För så tänker man om man är från Finland, säger han på sitt karaktäristiska vis.

På kvällen började det i alla fall göra väldigt ont i hans ben och han såg det som säkrast att ringa till sjukvårdsupplysningen, som rådde honom att åka in akut till sjukhuset eftersom han kan ha fått en blodpropp.
– Plötsligt tänkte jag att varför skulle jag vara en som inte kan drabbas, alla kan ju drabbas. Så jag började ta reda på saker och jag lärde mig att Hjärt-kärlsjukdomar är den absolut vanligaste dödsorsaken, dels i Sverige, men också i världen, avslutar Mark Levengood.

Mark Levengood, Kristina Sparreljung och Göran Bergström.

Programledare Mark Levengood pratar med Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung och Göran Bergström, vetenskapligt ansvarig för SCAPIS-projektet.

Väljer ut projekt att stötta

Kristina Sparreljung säger att det viktigaste i Hjärt-Lungfondens arbete är att samla in så mycket pengar som möjligt och sedan dela ut pengar till de forskningsprojekt de tror mest på. Årligen har de stöttat cirka 700 forskare i omkring 300 olika forskningsprojekt. Forskning som har bidragit till att de som drabbas av en hjärtinfarkt fått en snittlivslängd som är mellan 12 och 14 år längre än utan forskningen.
– Vårt forskningsråd består av en grupp experter som väljer ut den viktigaste forskningen, som får ta del av givarnas pengar. Vi vill ju hjälpa människor att kunna leva ett friskt liv länge, säger Kristina Sparreljung.

Fakta: SCAPIS

SCAPIS är världens största studie av sitt slag inom hjärta, kärl och lungor. Målet är att på sikt kunna hitta och stoppa sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke innan de kommer. SCAPIS leds och drivs av sex universitet och universitetssjukhus i Sverige med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

Vill du också stoppa hjärt- och lungsjukdomarna innan de kommer?

Göran Bergström
Överläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset,
vetenskapligt ansvarig för SCAPIS-projektet.

Stöd i så fall forskningen.

Det tar mindre än en minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Andra har också läst