Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Henrik Lundqvist: ”Forskningen kommer avgöra hur framtiden ser ut för mig”

Han är en av världens bästa ishockeymålvakter någonsin och brukade kallas ”kungen av New York”. Men ett hjärtfel satte stopp för idrottskarriären. Nu lägger Henrik Lundqvist sin energi på att samla in pengar till forskningen kring våra dödligaste sjukdomar.

Den 20 augusti 2021 avslutades en av Sveriges mäktigaste idrottskarriärer i förtid. Det var meningen att han skulle komma tillbaka, men nu stod det klart att hjärtfelet han opererats för satte stopp för hans professionella idrottande permanent. Det skulle visa sig att mötet mellan New York Rangers och Carolina Hurricanes i början av augusti året innan hade varit den sista gången Henrik Lundqvist vaktade målet i den amerikanska högstaligan i ishockey. En era var över.

– Jag kände att det inte skulle gå. Det var helt enkelt inte meningen att jag skulle fortsätta. Det är klart att det som atlet är skrämmande att ta det beslutet, men om jag ser tillbaka på hur de senaste åren har varit så känns det bra. Nu vet jag att jag tog rätt beslut, säger han när vi träffar honom i New York två och ett halvt år senare.

Henrik Lundqvist, stod under sin karriär i mål för New York Rangers.

Finansierar forskning

År 2024 känns Henrik Lundqvist harmonisk. Han verkar vara på en bra plats i livet och pratar om att finna nya värden i livet efter idrottskarriären, vilket kan vara allt från att få ännu mer tid till att umgås med vänner och familj till att kunna uppskatta hur fint solljuset faller in i ett rum. Men när han pratar om den professionella ishockeykarriären han blev tvungen att avsluta i förtid kommer det ett lite mer sorgset allvar över honom. I dag arbetar han som ambassadör på den gamla hemmaarenan Madison Square Garden och driver den egna stiftelsen Henrik Lundqvist Foundation. Stiftelsen stöttar bland annat forskningen kring hjärt- och kärlsjukdomar. När svenska Hjärt-Lungfonden firar 120 år med att växla upp sitt arbete ser han det som en självklarhet att vara med och starta ett insamlingsinitiativ.

– Ju mer stöd som kommer till forskningen och sjukvården desto fler liv räddar man. Det är vad det handlar om i slutändan – att man räddar fler liv och också hjälper folk med problem att leva med dem, säger han och lägger till:

– Forskningen kring hjärt- och kärlsjukdomar är extremt viktig, även för min egen del. Dels har jag haft en stor operation och jag kommer behöva fler operationer, så det är klart att utvecklingen på detta område är viktig för min egen hälsa. Och det kommer att avgöra hur framtiden ser ut för mig.

”Jag var utmattad och kopplade det till att jag tränade mycket. Sedan blev det mycket möten och kontroller och undersökningar som då visade att saker och ting inte var som de hade varit.”

”Jag gillar intensiteten”

Henrik Lundqvist föddes i Åre den 2 mars 1982, 40 minuter innan tvillingbrodern Joel. Vid femårsåldern väcktes det hockeyintresse som skulle forma hela deras vuxenliv. På en tidig träning frågade tränaren om någon ville stå i mål, varpå Joel tog tag i Henriks arm och räckte upp den. Han visste vad brorsan ville.

– Jag gillar intensiteten, tävlandet, lagkänslan och den unika positionen du har när du är målvakt. Jag tror att när du börjar som målvakt tänker du inte på pressen. Sen ju äldre du blir så börjar du inse att det kanske var mer press i den rollen än vad du hade tänkt från början, konstaterar han.

Sveriges främste målvakt

Man brukar säga att det går undan i hockey. Henrik Lundqvist var endast 21 år gammal när han ansågs vara Sveriges främste målvakt, något han utnämndes till även de nästföljande två åren. Under samma treårsperiod ledde han även sitt Frölunda till SM-guld två gånger. Året efter tog han steget från den svenska elitserien till den amerikanska högstaligan i ishockey och en plats i målet i New York Rangers. Men flytten över Atlanten innebar också en ny upptäckt.

– När jag skulle flytta från Sverige till USA gjordes det tester som visade att jag hade ett medfött hjärtfel. Ett läckage i hjärtat. Just i det skedet, när du får reda på det, är det klart att det är många tankar som går genom huvudet. Jag tänkte mycket på hur det här skulle påverka min framtid som människa, men framför allt som idrottsman.

Att svensken som fick smeknamnet ”Kung Henrik” har gjort avtryck i New York råder det inga tvivel om. I dag, flera år efter att hans nummer pensionerats av laget och tröjan skickats upp i taket på hemmaarenan, är tröjorna med hans efternamn på ryggen bland de vanligaste utanför Madison square garden vid hemmamatcher. När han själv rör sig på stan väcker det uppmärksamhet även bland New York-borna som är ganska vana och svårimponerade när det gäller att se kändisar i verkliga livet. De 15 säsongerna i sträck han vaktade målet i New York Rangers har onekligen lämnat avtryck, på fler sätt än att han plockade hem alla viktiga målvaktsrekord i lagets historia. Men det var inte alls tänkt att han skulle sluta med hockeyn när han slutade i New York Rangers 2020. Han hade skrivit på ett nytt kontrakt för Washington Capitals när han kände att allt inte stod rätt till.

– Jag var utmattad och kopplade det till att jag tränade mycket. Sedan blev det mycket möten och kontroller och undersökningar som då visade att saker och ting inte var som de hade varit.

”Forskningen kommer att avgöra hur framtiden ser ut för mig. Man kan säga att det här ligger mig varmt om hjärtat”

Läckaget hade blivit för stort

Det visade sig att det inte fanns någon annan utväg än operation. Läckaget hade blivit för stort och både en hjärtklaff och en del av aortan var tvungna att bytas ut.

– De öppnar upp bröstkorgen och går in. En maskin håller hjärtat igång under tiden. Det tog lite över sex timmar. Jag var inte superpigg de första dagarna efteråt. Det var rätt tufft, men jag hittade ett bra lugn som gjorde att jag varje dag var väldigt fokuserad på att bli bättre. Samtidigt uppskattade jag väldigt många saker som jag kanske inte reflekterade så mycket över innan operationen. Jag kände mig väldigt närvarande hemma, samtidigt som jag hade siktet inställt på att börja spela igen, sammanfattar han tiden efter operationen.

Men allt gick inte så lätt. Tiden efter att han återhämtat sig från operationen präglades av träning och förberedelser för att ta sig tillbaka. Henrik Lundqvist var mitt i arbetet med att bygga upp sig både fysiskt och psykiskt när han fick en inflammation kring hjärtat. En inflammation som skulle sätta stopp för en av Sveriges mest respektingivande sportkarriärer någonsin.

– Jag kände att det inte skulle gå. Det var inte meningen att jag skulle fortsätta. När man tittar tillbaka på hur de senaste åren har varit känns det bra. Jag vet att jag tog rätt beslut, konstaterar han.

”Fler liv kan räddas”

Stiftelsen Henrik Lundqvist foundation startades redan 2014 av Henrik Lundqvist och hustrun Therese. Efter den professionella idrottskarriären har den blivit en viktig del av hans vardag. Stiftelsen har som mål att göra livet bättre för barn och vuxna genom åtgärder för utbildning och hälsa. När Hjärt-Lungfonden under jubileumsåret skulle göra ett upprop mot några av våra dödligaste sjukdomar tvekade han inte att inleda ett samarbete. Under jubileumsåret har han gjort en insamling där han dubblar allt som kommer in – krona för krona – upp till en kvarts miljon.

– I slutändan handlar det om att ju mer pengar vi samlar in till forskning, desto fler liv kan räddas. Forskningen kommer att avgöra hur framtiden ser ut för mig. Man kan säga att det här ligger mig varmt om hjärtat, avslutar Henrik Lundqvist innan han tar på sig solglasögonen och promenerar mot hemmet på Manhattan.

Vill du stödja Henrik Lundqvists insamling?

Swisha i så fall en gåva till Hjärt-Lungfonden. Du väljer själv vad du vill bidra med - sen kommer Henrik att dubbla beloppet. Stort tack på förhand om du har möjlighet att vara med.

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar

De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Under en gala den 29:e september hyllades folkets engagemang och pengar samlades in till forskningen.

EXTERN LÄNK: Se galan i sin helhet på åretshjärta.se

Andra har också läst