Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

Farmor dog i KOL – nu hjälper Theo och hans pappa forskningen

3

Farmor Gudruns allvarliga lungsjukdom gjorde att Theo och hans pappa Jonas ville göra något för forskningen. De bestämde sig för att samla in pengar genom att cykla till Kebenekaise. Hemma i Uppsala följde den svårt sjuka Gudrun deras resa, men bara 36 timmar innan hemkomst nåddes Jonas och Theo av ett omskakade besked.

Om det inte varit för sjukdomen KOL skulle Theo kunnat ha kvar sin farmor Gudrun i livet men efter några års allvarlig sjukdom orkade inte kroppen mer. Liksom många andra med lungsjukdomen hade hon då länge lidit av andnöd, svår trötthet och återkommande luftvägsinfektioner.

– Det gjorde ont att se. Mamma var så sjuk. Jag önskar att det hade funnits bättre vård mot KOL, säger Theos pappa Jonas Andersson.

Ville göra något för sin mamma

Tidigt bestämde sig Jonas för att han ville göra någonting både för sin mamma och alla andra som drabbats av den obehagliga sjukdomen. Tillsammans med Theo fick han en idé att de skulle cykla till Kebnekaise och bestiga berget, som ett sätt att samla in pengar till forskningen. Inspirationen kom från äventyraren Göran Kropp.

– Vi tänkte att vi skulle börja med något lite enklare än Mount Everest, så det fick bli Kebnekaise. Tanken var att vi skulle väcka uppmärksamhet med cyklingen och passa på att samla in pengar under tiden, säger Jonas Andersson.

Han berättar att de positiva reaktionerna överträffade deras vildaste förväntningar. Den lokala handlaren Folkes livs lovade att dubbla summan som samlades in och media ville prata med dem överallt längs vägen, från Uppsala till Kiruna.

– Vi var med i allt från rikstäckande tv till lokalradion, och mamma Gudrun var med i bild i ett av Sveriges största morgonprogram. Under resan puffade vi för insamlingen i sociala medier. Överallt mötte vi bara positiva människor.

”Kunde inte ana att vi skulle överträffa det”

Själva cyklandet gick lättare än förväntat. Sammanlagt fick de ihop 2750 km på sadlarna och det tog 11 dagar att ta sig från Uppsala till Nikkaluokta där vandringen till Kebnekaise inleddes, då de cyklade 12 mil om dagen. Efter några dagars vandring till Kebnekaise cyklade de sen hem genom Finland för att ta färjan över Östersjön till Stockholm. En anledning till att det gick så lätt var att det hela tiden motiverande att se insamlingen öka i värde. När de kommit i mål hade de samlat ihop hela 65 000 kronor.

– Vi hade satt 50 000 kronor som ett drömmål, men vi kunde inte ana att vi skulle överträffa det med så mycket, säger Theo.

Hemma i Uppsala följde den svårt sjuka Gudrun projektet, men bara 36 timmar innan hemkomst nåddes Jonas och Theo av ett omskakade besked – Gudrun hade avlidit.

– Det var väldigt sorgligt men hon hade alltid varit tydlig med att vi måste fullfölja resan, säger Jonas Andersson.

– Ja, och när det hade hänt kändes det ändå bättre att det gick så bra med insamlingen. Men vi vill ha in mer pengar. Det finns så många människor som drabbas av KOL, och de behöver bättre vård, lägger sonen Theo till.

Vill du stödja Jonas och Theos insamling?

Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med. Stort tack!

Fler riskerar att drabbas

Idag lever uppemot 700 000 människor med KOL i Sverige och många fler riskerar att drabbas. Några lever nästintill symptomfria, åtminstone inledningsvis, men ofta får de svåra problem i vardagen. Tidigare har många trott att endast rökare drabbas men ny forskning visar att 20-25 procent av de som är sjuka aldrig har rökt. Magnus Sköld är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet. Han berättar att det pågår omfattande och lovande forskning kring sjukdomen.

– Det som krävs är en behandling som kan göra att nya lungceller bildas. Vid KOL förstörs lungvävnaden när det bildas fibros och emfysem. En medicin med sådan effekt skulle minska lidandet för många människor. Alla som i dag har KOL skulle uppleva en betydande livsförbättring.

Han säger att för att forskarna ska lyckas krävs det att Hjärt-Lungfonden klarar av att fortsätta finansiera forskningen mot KOL.

– Hjärt-Lungfonden är unika som anslagsgivare. Utan stöd från dem och deras fantastiska givare kan vi inte bedriva den här forskningen. Så enkelt är det, avslutar Magnus Sköld.

Vill du också att den som drabbas av KOL ska kunna leva ett friskare liv?

Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Fakta: Årets hjärta

Forskningen kring hjärt- och kärlsjukdomar räddar liv – men det behövs mer pengar. Du kan också starta ett initiativ som hjälper Hjärt-Lungfonden att stötta forskningen. Varje krona räknas.

Hjärt-Lungfonden firar i år 120-årsjubileum genom att växla upp i kampen mot vår tids dödligaste sjukdomar. Målet är att samla hela befolkningen för att kunna rädda livet på fler och att göra tillvaron lättare för de som är sjuka.

Det lättaste sättet att hjälpa till är att swisha direkt eller starta ett eget initiativ där du kan inspirera andra att gå med i din rörelse för att hjälpa forskningen. Gör något roligt, nyttigt, häftigt eller något du ändå gör varje dag – och så ber du folk som gillar detta att skänka en slant till Hjärt-Lungfonden i samband med det.

En del av firandet kommer att vara galan ”Årets hjärta” som kommer att hållas den 29 september. Där kan de som startat egna insamlingar vinna priser för sitt engagemang.

Andra har också läst