”Det handlar om att förhindra hjärt-lungsjukdomar”
Forskningen när det gäller hjärt- och lungsjukdomar har gjort stora framsteg de senaste 30 åren. Men forskarna är övertygade om att de riktigt stora genombrotten finns i framtiden. För att nå dem behöver forskningen finansieras.
När Hjärt-Lungfonden höll galan ”Årets Hjärta” på Vasateatern i Stockholm stod gripande historier och imponerande forskningsframsteg i fokus. I ett scensamtal med Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung berättade Göran Bergström, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, att forskningen de senaste 20-30 åren lett till att det blivit en ordentlig nedgång i antalet insjuknande i hjärt-kärlsjukdomar. Dock har man på senare tid sett att kurvan planat ut och att antalet till och med ökat lite för vissa sjukdomar och åldersgrupper.
– Att kurvan vänder igen tror vi beror på nya riskfaktormönster, som bland annat stillasittande, övervikt och diabetes, säger Göran Bergström.
– Då är det väldigt passande att vi satsar på SCAPIS, som är ett jättestort projekt med inriktning just mot den typen av riskfaktorer och som ska lära oss mer om dem. Det är väldigt bra tajming på det här projektet.
Världens största studie av sitt slag
SCAPIS, är världens av sitt slag största studie inom hjärta, kärl och lungor. I studien, som är ett svenskt initiativ, har sex universitet och universitetssjukhus gått samman och undersökt 30 000 invånare med målet att på sikt kunna förutse och förhindra hjärt- och lungsjukdom
– Vi kanske kan lära oss viktiga signalvägar så att vi kan ta fram nya mediciner. Men det viktigaste, som jag brinner för, är tanken på att vi kan upptäcka sjukdom innan den händer, säger Göran Bergström.
Hoppas kunna förhindra uppkomsten
Han berättar att målet är att man tre eller fyra år innan en hjärtinfarkt ska kunna se ifall någon är en högriskperson, med hjälp av ett enkelt blodprov eller röntgenbilder.
– Då kan vi med mediciner intensivt förebygga hjärtinfarkten hos den här personen och kanske då putta folk förbi det. Det handlar egentligen om att förhindra uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar.
Sverige ligger i framkant när det gäller forskningen på hjärt- och lungsjukdomar, och det är möjligt tack vare alla privatpersoner som stöttar Hjärt-Lungfondens arbete. Men det behövs mer pengar. Månadsgivande är ett sätt att stötta forskningen, som ger både kontinuitet och stabilitet i finansieringen. Under galan visades det även upp den pin som alla Hjärt-Lungfondens månadsgivare får.
– Den kan bli värdefull i framtiden, och är en väldigt vacker accessoar, konstaterade Mark Levengood.

Vill du också bidra i kampen mot Sveriges vanligaste dödsorsak?
Bli i så fall månadsgivare. Det tar bara några minuter att fylla i formuläret. Du väljer själv vilket belopp du vill ge. Som tack för ditt stöd får du Hjärt-Lungfondens eleganta hjärtpin.

"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar
De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Under en gala den 29:e september hyllades folkets engagemang och pengar samlades in till forskningen.
Andra har också läst

Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkter

Tragedin AIK aldrig glömmer
Ivan Turinas död innebar inte bara att spelarna i AIK förlorade en vän och kollega.

Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp
28-åriga Elsa Lundin levde livet som vilken ung tjej som helst tills hon var 17 år gammal.
