Annons | Innehåll från Hjärt-Lungfonden

”Det finns en lång tyst fas av sjukdomen”

Nästan en tredjedel av befolkningen i Sverige har någon form av hjärt- eller lungsjukdom. Men forskningen går framåt.
– Av den delen av befolkningen som är under 70 års ålder är det 7500 personer årligen som drabbas av en förstagångsinfarkt. Om 20 år tror jag att det är avsevärt mindre, säger Göran Bergström, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det är en stor del av den svenska befolkningen som skulle kunna få hjälp av forskningen som Göran Bergström ansvarar för. Ungefär två miljoner personer i Sverige har någon form av hjärt-kärlsjukdom. Till det kan man räkna ytterligare 1,3 miljon som har lungsjukdomar. Det är relativt vanligt att man har besvär med båda samtidigt. Totalt är mellan 25 och 30 procent av befolkningen drabbade av hjärt- och lungsjukdomar.
– Det finns en lång, tyst fas av sjukdomen, där man under 10, 20, 30 år bygger upp riskerna för att drabbas av sjukdomarna. Då märker man inget. Sedan händer något plötsligt, berättar Göran Bergström som är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, professor vid Göteborgs universitet och vetenskapligt ansvarig för studien SCAPIS.

Göran Bergström, överläkare Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Världsunik studie

SCAPIS är en världsunik studie där sex svenska universitet och universitetssjukhus har gått ihop och undersökt 30 000 svenskar med målet att på sikt kunna förutse och förhindra hjärt-lungsjukdom innan den uppstår. Tidiga resultat från SCAPIS har redan har fått internationell uppmärksamhet för beskrivningen av hur många undersökta som har en sorts plack på insidan av hjärtats blodkärl, det vill säga hur kranskärlen mår hos medelålders svenskar..
– Det är ungefär fyra av tio som har förutsättningar för att få hjärtinfarkt orsakad av plack. Det är vanligare hos män, där är det kanske varannan person som riskerar att drabbas, berättar Göran Bergström.

”Under 70 års ålder är det 7500 personer som drabbas av en förstagångsinfarkt årligen. Om 20 år tror jag att det är avsevärt färre, kanske hälften”

– Göran Bergström

Vill stoppa sjukdom med hjälp av blodprov

Han berättar att målet är att studien, som har pågått sedan 2013, ska resultera i att man hittar en metod för att upptäcka plackbildningarna med hjälp av ett enkelt blodprov.
– Under 70 års ålder är det 7500 personer som drabbas av en förstagångsinfarkt årligen. Om 20 år tror jag att det är avsevärt färre, kanske hälften, säger han och fortsätter:
– Vi har bra behandlingar och kan vi identifiera folk innan de insjuknar kan vi ge dem rätt behandling. Vi måste hitta personerna som ska ha den här behandlingen.

Fakta: SCAPIS

SCAPIS är världens största studie av sitt slag inom hjärta, kärl och lungor. Målet är att på sikt kunna hitta och stoppa sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke innan de kommer. SCAPIS leds och drivs av sex universitet och universitetssjukhus i Sverige med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

Vill du också stoppa hjärtsjukdomen innan den kommer?

Vill du också stoppa hjärtsjukdomen innan den kommer?

Stöd i så fall forskningen.

Det tar mindre än en minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.

Andra har också läst