Ny kunskap om hjärtinfarkt hos kvinnor kan rädda liv
Det finns en typ av hjärtinfarkt som nästan bara drabbar kvinnor – och den fungerar helt annorlunda än den klassiska formen.
Trots det får patienterna ofta fel behandling.
– Vi måste fortsätta forska för att kunna ge rätt vård till rätt patienter, säger Sofia Sederholm Lawesson, hjärtläkare och forskare vid Linköpings universitet.
Hjärtinfarkt är en av våra vanligaste dödsorsaker. Vi vet idag mycket om hur den klassiska formen ska behandlas. Men en annan typ av hjärtinfarkt, som främst drabbar kvinnor, är fortfarande relativt okänd.
– Den här formen beror inte på återförfettning utan på en sprickbildning i kärlväggen, en så kallad spontan kranskärlsdissektion, SCAD, säger hjärtläkaren och forskaren Sofia Sederholm Lawesson.

Sofia Sederholm Lawesson, hjärtläkare och forskare vid Linköpings universitet.
Fel behandling kan förvärra
SCAD drabbar ofta kvinnor mitt i livet, ibland i samband med graviditet eller klimakteriet. Trots att det kan vara livshotande saknas fortfarande tydliga, evidensbaserade riktlinjer för behandling.
Ett stort problem är att SCAD-patienter idag får samma behandling som vid klassisk hjärtinfarkt – trots att de sannolikt har helt andra vårdbehov.
– Många får flera blodförtunnande läkemedel, som i värsta fall kan förvärra tillståndet eftersom deras hjärtinfarkt beror på en blödning i kärlväggen, säger Sofia Sederholm Lawesson.
Kolesterolsänkande läkemedel, en vanlig behandling vid hjärtinfarkt, är sannolikt onödiga för dessa patienter. Trots det placeras många i rehabiliteringsprogram som är anpassade för patienter med åderförfettning.
Forskning ger nya svar
För att ge rätt behandling behövs mer kunskap om varför SCAD uppstår. Sofia Sederholm Lawesson och hennes kollegor studerar genetiska faktorer och biomarkörer för att förstå sjukdomens orsaker.
– Utan forskning hade vi fortfarande behandlat alla hjärtinfarkter på samma sätt, trots att vi nu vet att SCAD fungerar annorlunda, säger Sofia Sederholm Lawesson.


Andra har också läst
Hennes forskning kan rädda barns hjärtan
Hennes forskning kan rädda barns hjärtanVarje dag föds fem barn i Sverige med hjärtfel. Många behöver upprepade operationer och livslång uppföljning. Forskaren Marie Wahren-Herlenius arbetar för att förstå varför hjärtfelen uppstår – och hur de kan förebyggas.Medfödda...
Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astma
Banbrytande forskning kan leda till nya behandlingar för astmaAstma drabbar nästan tio procent av Sveriges befolkning och kräver ofta livslång medicinering. Nu pågår forskning som kan leda till bättre behandlingar av sjukdomen.– I bästa fall kan vi hitta ett sätt att...
Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt
Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsviktSå många som var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av det livshotande tillståndet hjärtsvikt. Orsakerna bakom är många och behandlingen är livslång. Nu arbetar den svenske hjärtläkaren Gustav Smith med genforskning...
Lungforskaren: ”Vår forskning kan ge KOL-patienter bättre liv”
Lungforskaren: "Vår forskning kan geKOL-patienter bättre liv"I Sverige beräknas mellan 400 000 och 700 000 personer ha KOL och varje år dör nästan 3000 svenskar i sjukdomen. Gunilla Westergren-Thorssons forskning tar ett helhetsgrepp om sjukdomen och undersöker...
Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”
Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...
Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL” – 2
Forskare: ”KOL-drabbade skulle uppleva en livsförbättring”Hundratusentals människor i Sverige är drabbade av lungsjukdomen KOL. En stor del av dem har stora besvär, samtidigt som många är drabbade utan att veta om det. En vanlig missuppfattning är att det är en...