Tvåbarnsmamman Elin fick en stroke: ”Allt jag kunde tänka på var att jag måste träffa mina barn innan jag dör”
– Jag visste att något var väldigt fel och fick extrem dödsångest, berättar hon.
Elin Andersson, som bor i Vellinge i Skåne tillsammans med sin man Christian och deras två tonårsdöttrar, var 44 år när hon drabbades av en stroke. Hon hade ätit frukost med sin man på morgonen och sedan tagit sig till gymmet, precis som hon gjorde varje lördag för sitt crossfit-pass. I väntan på att passet skulle börja stod hon och småpratade med sina träningskompisar – och det var då hon kände hur det började snurra i huvudet.
– Till att börja med kändes det precis som ett blodtrycksfall. Men ganska snabbt förstod jag att det handlade om något mycket allvarligare.
Elin Andersson.
”Jag fick panik”
Elin satte sig ner på golvet och har bara vaga minnen av vad som hände därefter. Hennes vänner gjorde AKUT-testet, som är en metod för att undersöka om någon har drabbats av en stroke, men till en början hade hon inga problem med vare sig vänsterarmen eller talet. Det var först efter några minuter som hon fick svårt att lyfta armen och började sluddra.
– Det var ingenting jag själv märkte av. Allt jag kände var att tungan hade domnat av och då fick jag panik. Jag minns att jag skrek ”hjälp, jag kommer att dö!”, och allt jag kunde tänka på var att jag måste få träffa mina barn igen.
Ambulansen kom inom loppet av tio minuter och då hade även Elins man hunnit ta sig dit. På akuten i Trelleborg visade en CT-röntgen att Elin hade fått en hjärnblödning. Därefter blev hon skickad i ilfart till neurointensiven i Lund.
– Jag var fortfarande vid medvetande och hade tusen tankar i huvudet. Bland annat att jag inte fick somna eftersom jag var rädd att aldrig vakna igen – eller att jag skulle vakna upp ett halvår senare och ha missat min dotters student.
En tickande bomb
Efter några dagar slutade blödningen av sig själv och en vecka senare kände Elin sig tillräckligt klar i huvudet för att fråga läkarna varför det här hade drabbat henne. Men det kunde ingen svara på just då.
– Jag levde ett aktivt liv, åt hälsosamt och var inte överviktig, så det fanns inga riskfaktorer för stroke som högt blodtryck, rökning eller fetma. Det var först i maj 2023, när jag fick göra en röntgen av de små kärlen i hjärnan, som man hittade en fistel, som är en ovanlig typ av kärlmissbildning, i min hjärna. Den låg där som en tickande bomb och kunde börja blöda igen närsomhelst.
Inom loppet av ett halvår opererades Elin två gånger. Först försökte läkarna limma igen missbildningen, men när det inte lyckades var de tvungna att göra en öppen operation för att istället plocka bort fisteln helt.
– När de berättade att jag behövde opereras igen var det som att allt rämnade. Månaderna innan min andra operation var otroligt psykiskt påfrestande och jag gjorde allt för att bara leva i nuet.
Den här gången lyckades operationen och ett par veckor senare vände allt för Elin.
– Äntligen släppte den trötthet som jag hade haft ända sedan hjärnblödningen och jag kände mig som en ny människa – förutom när det gällde det fysiska. Hela vänstersidan av min kropp är fortfarande funktionsnedsatt.
Tränar varje dag
Elin har tränat varje dag sedan hon kom hem från sjukhuset, men hon beskriver det som att hon har en lång väg kvar.
– Idag kan jag lyfta armen och axeln men handen har jag fortfarande ingen funktion i. Jag har inte heller ett normalt gångmönster utan haltar när jag går. Eftersom vänstersidan av mitt ansikte hänger ser det ut som att mitt huvud är snett. Men jag klarar mig själv hemma och har inte behövt någon assistans, säger hon och tillägger:
– Jag tror inte att jag kommer att bli helt återställd, men jag märker att det fortfarande sker förbättringar varje vecka så jag kommer att fortsätta att kämpa. Stödet från min familj och vänner har varit avgörande för min återhämtning. Det har betytt allt. Utan dem hade jag inte klarat det här.
”Varje donation gör skillnad”
I samma veva som Elin startade sitt instagramkonto elinstrokefighter startade hon även en insamling i sitt namn för Hjärt-Lungfonden.
– Det kändes som en viktig sak att göra. Jag hoppas att de pengar som kommer in kan bidra till att man i framtiden kommer att kunna förebygga stroke så att färre drabbas. Varje donation gör skillnad.
Alla kan drabbas
Enligt Mia von Euler, professor i neurologi vid Örebro universitet som har forskat på stroke i över 20 år, kan vem som helst drabbas av stroke. Risken ökar dock om man exempelvis röker, har obehandlat högt blodtryck, höga blodfetter, högt blodsocker, rör på sig för lite och äter onyttigt.
– Men man kan också ha otur, som Elin, och exempelvis få en kärlvariation. Risken ökar med åldern, men stroke kan drabba alla, även barn och unga.
Mia von Euler menar att det inte finns någon enkel lösning när det gäller stroke, men forskningen bidrar med nya insikter och pusselbitar.
– Hittills har forskningen varit mest framgångsrik när det gäller ischemisk stroke, vardagligt kallat “propp i hjärnan”. Fokus har legat på akut omhändertagande och åtgärder som minskar skadans omfattning. Mycket återstår att ta reda på när det gäller rehabilitering – hur intensivt, hur länge, hur ofta och när den ska börja. Mer forskning behövs.
Vill du också att fler ska kunna överleva en stroke?
Stöd i så fall gärna forskningen. Det tar bara någon minut att swisha. 50 kronor är en vanlig gåva men du väljer såklart själv vad du vill bidra med.
"Årets hjärta” – ett upprop mot våra största folksjukdomar
De senaste hundra åren har vi i Sverige fått allt längre och friskare liv, men nu har trenden vänt för flera av hjärt- och lungsjukdomarna. “Årets hjärta” är ett upprop för mer forskning som kan rädda liv. Under en gala den 29:e september hyllades folkets engagemang och pengar samlades in till forskningen.
Andra har också läst
Therese Alshammars känslosamma ord om vännen
Therese Alshammars känslosamma ord om vännenTherese Alshammars känslosamma ord om vännenAlexander Dale Oen var en av Norges bästa simmare genom tiderna.Men trots att han var en extremt vältränad 26-åring dog han i duschen av en hjärtinfarkt. Nu uppmanar hans vän,...
Systrarna Hedlund: ”Pappa hade inte tid att dö”
Systrarna Hedlund: ”Pappa hade inte tid att dö”Musiken fick systrarna Hanna och Lina Hedlund av pappa Lars-Göran, deras klippa i livet som på grund av hjärtproblem lämnade jordelivet alldeles för tidigt. Nu sjunger de för att bevara hans minne – och rädda livet på...
Många med hjärtproblem vågar inte ha sex
Många med hjärtproblem vågar inte ha sexGår det att ha samlag när man lever med hjärtsjukdom? Ja! Tiny Jaarsma forskar om sex och samlevnad för hjärtpatienter, och vill slå hål på myterna om att det skulle vara farligt.I Sverige lever över två miljoner med...
Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsvikt
Genforskning ska lösa gåtan bakom hjärtsviktSå många som var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av det livshotande tillståndet hjärtsvikt. Orsakerna bakom är många och behandlingen är livslång. Nu arbetar den svenske hjärtläkaren Gustav Smith med genforskning...
Lungforskaren: ”Vår forskning kan ge KOL-patienter bättre liv”
Lungforskaren: "Vår forskning kan geKOL-patienter bättre liv"I Sverige beräknas mellan 400 000 och 700 000 personer ha KOL och varje år dör nästan 3000 svenskar i sjukdomen. Gunilla Westergren-Thorssons forskning tar ett helhetsgrepp om sjukdomen och undersöker...
Professorn varnar: Obehandlad sömnapné kan leda till hjärt-kärlsjukdom
Professorn varnar: Obehandlad sömnapné kan leda till hjärt-kärlsjukdomSömnapné är folksjukdomen som obehandlad kan leda till högt blodtryck och stroke. Av de runt 3–400 000 svenskar med kliniskt relevant sömnapné, går många utan behandling, vilket i längden kan vara...
”Deras död kunde kanske ha undvikits”
”Deras död kunde kanske ha undvikits”Att Jessica Almenäs löptränar är inget ovanligt, men den här gången gör hon det på allvar – för att rädda liv.[dssb_sharing_buttons icon_placement="icon" icon_width="fixed" alignment="left" use_custom_icon_size="on"...
Henrik Lundqvist: ”Forskningen kommer avgöra hur framtiden ser ut för mig”
Henrik Lundqvist: ”Forskningen kommer avgöra hur framtiden ser ut för mig”Han är en av världens bästa ishockeymålvakter någonsin och brukade kallas ”kungen av New York”. Men ett hjärtfel satte stopp för idrottskarriären. Nu lägger Henrik Lundqvist sin energi på att...
Nytt verktyg ska hjälpa patienter med astma och kol
Nytt verktyg ska hjälpa patienter med astma och kol800 000 svenskar lider av astma och ungefär en halv miljon av KOL. Nu lyfter svenska forskare möjligheten att förebygga kronisk sjukdom både för de som redan har insjuknat och de som riskerar att göra det....
Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”
Svenska forskningsgenombrottet: ”Först i världen med detta”Det började med ett oväntat fynd. Svenska forskare arbetade på ett vaccin mot hjärtinfarkt och stroke, men gjorde i jakten på det en annan upptäckt som nu resulterat i en ny typ av behandling som kan minska...
Forskaren: ”Så ska man kunna leva längre med diabetes”
Forskaren: ”Så ska man kunna leva längre med diabetes”Sedan tidigare vet forskningen att personer med typ 2-diabetes har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och förtida död. Nu visar en ny studie att även personer som lever med oupptäckt diabetes, eller med ett...
Nytt läkemedel mot åderförkalkning kan stoppa stroke och hjärtinfarkt
Nytt läkemedel mot åderförkalkning kan stoppa stroke och hjärtinfarktStroke och hjärtinfarkt orsakas ofta av blodproppar som bildas på grund av åderförkalkning. Därför måste forskningen undersöka varför åderförkalkning uppstår.– I dag är det ingen som helt säkert vet,...
Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsvikt
Billigt läkemedel kan hjälpa personer med hjärtsviktHjärtsvikt är en av våra mest dödliga hjärt-kärlsjukdomar och den vanligaste orsaken till inläggning på sjukhus. Nu hoppas forskare att ett nygammalt läkemedel kan bli ett genombrott i behandlingen av...
Skolungdomarna går samman för att rädda liv
Skolungdomarna går samman för att rädda livEn forskare fick dem att förstå allvaret kring våra dödligaste sjukdomar. Nu går de tre gymnasieungdomarna i Helsingborg samman för att samla in pengar till forskarna som räddar liv. Startskottet var en välgörenhetskväll de...
Farmor dog i KOL – nu hjälper Theo och hans pappa forskningen
Farmor dog i KOL – nu hjälper Theo och hans pappa forskningenFarmor Gudruns allvarliga lungsjukdom gjorde att Theo och hans pappa Jonas ville göra något för forskningen. De bestämde sig för att samla in pengar genom att cykla till Kebenekaise. Hemma i Uppsala följde...
Julias solrosor samlade in 100 000 kronor till forskning
Julias solrosor samlade in 100 000 kronor till forskningJulia Eriksson, 34, tyckte att det var synd att solrosorna på föräldrarnas mark stod och dog till ingen nytta, så hon bestämde sig för att starta ett självplock och skänka pengarna som kom in till forskning som...
Mer forskning behövs för att kvinnor ska få rätt vård
Mer forskning behövs för att kvinnor ska få rätt vårdDet kvinnliga hjärtat är ett underforskat område – trots att kvinnor drabbas av hjärtsjukdomar i lika stor utsträckning som män.– Det är en fråga om liv och död – det handlar helt enkelt om att vi just nu vet för...
Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsak
Nytt upprop mot Sveriges vanligaste dödsorsakFler människor i Sverige lider och dör av hjärt-kärl- och lungsjukdomar än av något annat. Ungefär fyra av tio av alla i Sverige dör av dessa sjukdomar. – Det måste vi få stopp på och det fina är att vi alla kan vara med...
Jörgen Brink om kollapsen i VM: ”Tur att jag ens kom i mål”
Jörgen Brink om kollapsen i VM: ”Tur att jag ens kom i mål”Skidåkaren Jörgen Brink var i sitt livs form när han gick ut i en solklar ledning på VM-stafettens sista sträcka. I loppets sista backe kollapsade han fullständigt och tappade ledningen. Det skulle dröja sex...
Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”
Forskare: ”Många som inte röker drabbas av KOL”Du kan ha KOL utan att veta om det. Många förknippar den dödliga lungsjukdomen med rökning, men forskning visar att många som drabbas har aldrig rökt.I Sverige lever i dag någonstans mellan 400 000 och 700 000 människor...
Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp
Elsa, 28, har fått över 50 hjärtstopp28-åriga Elsa Lundin levde livet som vilken ung tjej som helst tills hon var 17 år gammal. Sedan dess har hennes hjärta stannat fler än 50 gånger. – Jag var 17 år, jättefrisk, ung och sportig. Om det här hände mig kan det hända vem...
Högt blodtryck – farligare än du tror
Högt blodtryck behöver inte vara farligt – med bättre medicinerEnligt professor Olle Melander tar högt blodtryck fler liv, globalt sett, än fetma och diabetes tillsammans. Ofta handlar det då om att man inte får rätt medicin. Samtidigt är svenska forskare nära att få...
Jul är tiden då flest drabbas av hjärtinfarkt
Jul är tiden då flest drabbas av hjärtinfarktVarje år drabbas cirka 23 000 personer i Sverige av hjärtinfarkt. Allra flest inträffar under tiden runt jul. – Det är alltid svårt att veta vad det beror på. Om det kan handla om en stress inför julen eller om det har med...
Fick en stroke på lekplatsen: ”Jag ville dö”
Fick en stroke på lekplatsen: ”Jag ville dö”Det började med ilningar i öronen. Strax efteråt låg den i övrigt fullt friska fyrbarnsmamman Annika, då 38 år, medvetslös på marken på lekplatsen. Hon hade drabbats av en stroke.– Min lillasyster hälsade på mig på...
”Det finns en lång tyst fas av sjukdomen”
”Det finns en lång tyst fas av sjukdomen”Nästan en tredjedel av befolkningen i Sverige har någon form av hjärt- eller lungsjukdom. Men forskningen går framåt.– Av den delen av befolkningen som är under 70 års ålder är det 7500 personer årligen som drabbas av en...
Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkter
Världsunik svensk studie ska hindra hjärtinfarkterHjärt- och kärlsjukdomar är de vanligaste orsakerna till insjuknande och död i Sverige i dag, och många kan vara i riskzonen utan att veta om det. Men en ny studie kan göra det möjligt att i god tid upptäcka vem som...
Tragedin AIK aldrig glömmer
Tragedin AIK aldrig glömmerIvan Turinas död innebar inte bara att spelarna i AIK förlorade en vän och kollega. Det skapade också ett engagemang för att stoppa hjärtsjukdomar i hela samhället.– Hjärt- och lungsjukdom är inte något som bara drabbar AIKare. Det drabbar...
Maja fick en stroke när hon var gravid i sjätte månaden
Maja fick en stroke när hon var gravid i sjätte månadenMaja var fullt frisk och gravid i vecka 28.Då kom smällen – en stroke som förändrade allt.– Forskningen räddade inte bara mitt liv – den räddade faktiskt två, säger hon.I april 2015 förändrades livet för Maja...