Annons – innehåll från HBO Max

Kan ny serie ge svar
om vad som hände i det
misstänkta trapp-mordet?

 

"

En död kvinna vid slutet av en trappa. 
En make som anklagas för ett brutalt mord – och uppmärksammad rättegång med omtvistad utgång.
20 år senare kommer den stjärnspäckade HBO Max-serien ”The Staircase” som lyfter fram några av teorierna kring vad som egentligen kan ha hänt i det ännu olösta verkliga fallet. 

EXTERN LÄNK: Se ”The Staircase” på HBO Max

På kvällen den 9 december 2001 gör paret Peterson som de oftast gör på helgen. Tittar på en film, dricker vin och pratar ute vid poolen. Men kvällen slutar på ett ovanligt sätt när författaren och lokalpolitikern Michael Peterson hittar sin fru Kathleen, vice vd för ett telekombolag, blodig längst ner i trappan i parets hus i Durham, North Carolina i USA. 

”Min fru har varit med om en olycka. Hon andas fortfarande. Hon föll ner från trappan”, säger han i samtalet till larmcentralen. 

Kort därefter ringer han igen och undrar var ambulansen är. Den här gången andas hon inte.

Colin Firth och Toni Colette spelar det till synes perfekta paret Peterson.

Bara dagar senare anklagas Michael Peterson av den lokala distriktsåklagaren för att ha mördat sin fru. Mängden blod i trappan och på väggarna och de skador hustrun har på sitt huvud gör att polisen snabbt fattar misstankar om att det inte rör sig om någon olycka. Peterson hävdar sin oskuld.

Fallet och den efterföljande rättegången får stor uppmärksamhet och har gett upphov till flera dokumentärer och True Crime-poddar. Kathleens Petersons dödsfall är nämligen ännu inte uppklarat vilket har lett till att många olika teorier har förts fram under åren. Var hennes död bara en tragisk olycka, eller dödade den senare friade maken henne? Eller kan någon av de andra teorierna, den mest förekommande handlar om en attack av ugglor, ligga bakom? Detta har diskuterats livligt på olika forum, i poddar och artiklar.

”Bara de två personer som var närvarande den kvällen vet vad som hände, och en av dem lever inte längre”, säger skaparen Antonio Campos.

Stjärnspäckad serie ger nytt ljus

20 år efter den uppmärksammade händelsen är fallet åter aktuellt med HBO Max-serien ”The Staircase” med Colin Firth (”Love Actually”, ”The King’s Speech”, ”Mamma Mia”) och Toni Colette (”Little Miss Sunshine”, ”Om en pojke”, ”Knives out”) i rollerna som makarna Peterson. Serien är en true crime-historia inspirerad av verkligheten, där vi får ta del av de många omskakande avslöjandena och vändningarna i historien som kom fram under rättsprocessen. Detaljer om Michael Peterson och hans familj som hade varit svåra att tro på – om det inte var för att de faktiskt har hänt bortom fiktionen.

– Det här fallet är så fascinerande. För en ivrig true crime-läsare som mig kändes det som den mest perfekta true crime-historien eftersom den i kärnan har en karaktär som är så svår att få grepp om. Den innehåller ett mysterium där bara de två personer som var närvarande vet vad som hände den kvällen, och en av dem är uppenbarligen inte här längre, säger skaparen och regissören Antonio Campos till Hollywood Life.

Även om historien har uppmärksammats tidigare menar han att det finns så mycket mer i den som aldrig har framkommit eller utforskats, och får medhåll av Colin Firth. 

”The Staircase”

Serie i 8 delar på HBO Max. Serien är inspirerad av den sanna historien om författaren Michael Peterson som anklagas för mord på sin hustru Kathleen Peterson efter att hon har hittats blodig vid slutet av trappan i deras hus.

 – Det här är en historia som går så mycket djupare än frågan kring vem som gjorde det. Även om du tror att du känner till historien så känner du inte till hela historien. Det gör nog ingen, säger Firth till Good Morning America.

I serien får vi för första gången lära känna offret, Kathleen Peterson.

Mer utrymme åt döda hustrun

Lika mycket som ”The Staircase” är true crime är serien ett familjedrama med en stor familj med invecklade relationer och mörka minnen. För första gången får också den döda hustrun Kathleen Peterson ordentligt med utrymme i storstjärnan Toni Colettes gestaltning. Vi får en bild av hur hon var och hur hennes liv såg ut veckorna innan dödsfallet och hur hon höll ihop den brokiga familjen av egna, ingifta och adopterade – i stort sett vuxna – barn. 

– Hon har bara porträtterats som ett offer, inget mer. Därför tycker jag att den här serien är mer balanserad i sitt perspektiv. Det handlar lika mycket om sammanbrottet av deras äktenskap som vad som hände efter hennes död, säger Toni Colette till What to watch, och fortsätter:

– Jag tycker att den historien verkligen hålls uppe eftersom du får se henne som en väldigt levande person och det som händer sedan blir ännu mer tragiskt eftersom du har lärt känna henne. 

Att ge Kathleen liv i serien var ett självklart val för skaparna. 

– Det kändes som ett hål som vi ville fylla. Vem var hon, hurdant var hennes liv fram till den här natten?, har Antonio Campos sagt i intervjuer. 

Skådespelarna

I serien ser vi bland andra Colin Firth, Toni Colette, Michael Stuhlbarg, Juliette Binoche, Dane DeHaan, Olicia DeJonge, Rosemarie DeWitt, Tim Guinee, Patrick Schwarzenegger, Sophie Turner, Vincent Vermignon, Odessa Young och Parker Posey.

Sagt om ”The Staircase” på HBO Max

Var finns sanningen?

Får vi någonsin veta vad som hände med Kathleen Peterson? Och går det verkligen att känna en person fullt ut? Antonio Campos har avslöjat för Entertainment Weekly att hans egna uppfattning ändrades under arbetets gång. 

– Sanningen är att under processen med att göra serien och se de olika scenerna sättas ihop så ändrades mina känslor. Och vid slutet hade jag väldigt annorlunda tankar om vad som hände den natten jämfört med när vi började. Det skulle vara intressant att se hur många av tittarna som ändrar uppfattning under seriens gång, säger han. 

Michael Peterson frigavs 2017 mot att han erkände dråp men fortfarande hävdar sin oskuld. Han bor i dag i Durhamn, i en lägenhet utan trappa.

Toni Colette tror att just längtan efter ett svar skapar intresse. 

– Jag tror att folk kommer att fortsätta titta för att få veta. Och det är därför också vi kliade oss i huvudet ända fram till slutet av inspelningarna och vände olika argument mot varandra. Gjorde han det? Gjorde han det inte? Du kan inte hindra dig själv från att undra, du kan inte hindra dig själv från att vilja veta, säger hon till Awardsradar.com. 

EXTERN LÄNK: Se ”The Staircase” på HBO Max

Gillar du ”The Staircase”? Spana då in de här serierna

”The Undoing”
Serien kretsar kring den framgångsrika terapeuten Grace Fraser (Nicole Kidman), hennes man (Hugh Grant) och deras son. Ett våldsamt dödsfall följt av en rad hemska upptäckter förändrar plötsligt deras till synes perfekta liv till ett avgrundsdjupt mörker. Serien finns att se på HBO Max. 

Mare of Easttown
Kate Winslet spelar kriminalinspektören Mare i en sömning småstad i Pennsylvania. Medan hon utreder ett mord som påverkar hela staden faller hennes eget liv samman. Serien utforskar det lilla samhällets mörka sida samt hur vår familj och tidigare tragedier kan definiera vår nutid. Finns på HBO Max. 

Tokyo Vice
Ett kriminaldrama baserat på journalisten Jake Adelsteins ögonvittnesskildring från det sena 90-talets under värld i Tokyo, där inget och ingen är vad de förefaller vara. Går att streama nu på HBO Max.