Verklighetens Succession
– här är familjen som har
inspirerat succéserien

En maktgalen pappa som vägrar släppa ifrån sig företaget.
   Fyra barn som tar till alla medel för att bli den som tar över.
Karaktärerna och handlingen i ”Succession” känns ibland bara för knäpp för att vara sann – men har hämtat en hel del från verkligen.

”Succession” har blivit en av HBO Max mest älskade och hyllade serier, både av tv-tittare och kritiker.

Berättelsen om familjen Roy och deras imperium Waystar-Royco har kallats vår tids bästa serie, en utmärkt parodi på Trump-eran och en unik inblick i de snuskigt rikas vardag. Vi har både förfasats och skrattat åt det krig som stundtals förs mellan familjens överhuvud, den maktgalne och buffliga Logan Roy och de fyra barnen Kendall, Roman, Connor och Siobhan (Shiv), där den första av dem har stått för de flesta konflikterna, både med sin far och sina syskon.

När serien nu är inne på sin tredje säsong, där bland annat svenska Alexander Skarsgård har en roll, har snaran dragits åt hårdare och konflikterna är både fler till antalet och kring fler personer.

– ”Succession” handlar om ett väldigt sent stadium av kapitalism som löper amok, denna pågående galenskap är något som vi också utforskar i tredje säsongen, har Jeremy Strong som spelar Kendall nyligen sagt till DN.

EXTERN LÄNK: Streama samtliga säsonger av “Succession” på HBO Max

Brian Cox, som spelar Logan Roy, menar att serien speglar skaparen Jesse Armstrongs politiska åsikter som ligger till vänster samtidigt som den illustrerar samtidens växande klyftor där tillgångarna samlas hos en liten del av befolkningen, de så kallade ”enprocentarna”.

– Tyvärr så råkar ”enprocentarna” ha betydligt mer inflytande och pengar än en procent. Och jag tror att vi börjat inse att de har kommit undan med detta alldeles för länge. Vi liver i en otroligt märklig tid där superrika kommer och yrar i mössan om att de vill ha fler rymdskepp mitt i en akut klimatkris. Man vill bara skrika ”Oh, fuck off!”, har han nyligen sagt till DN.

Samtidigt säger han, i samma intervju, att han njuter av att få göra rollen som Logan Roy.

– Under min karriär har jag ju spelat King Lear, Winston Churchill, en massa CIA-figurer och, ja, till och med Hermann Göring. Och på något sätt har alla dessa tidigare rollfigurer smälts samman i Logan Roy.

Makt och pengar som har passerat genom generationer

Självfallet en slump, men Brian Cox är något på kornet. Paralleller har nämligen dragits till både grekiska dramer, Shakespeare och Machiavelli. Sedan starten 2018 har dock tittarna främst spekulerat i en sak: vilket medieimperium familjen Roy och Waystar-Royco har inspirerats av.

Redstone, Trump, Maxwell och Hearst är alla mäktiga mediefamiljer som har nämnts, men framförallt har spekulationerna och liknelserna handlat om den mäktiga mediemogulen Rupert Murdoch och hans familj.

Manusförfattaren och skaparen Jesse Armstrong skrev till och med en tv-pjäs om familjen Murdoch mer än ett decennium innan han skapade ”Succession”. I pjäsen, som rann ut i sanden men imponerade på den dåvarande New York Times-kolumnisten Frank Rich – som av en händelse sedan blev producent på HBO, samlas familjen Murdoch runt middagsbordet för att fira patriarken Ruperts 78-årsdag med tillhörande planer på en framtida maktöverlämning. Igenkänning från första avsnittet av ”Succession”, någon?

Sleeve, Gesture, Interaction

”Jag hoppas att Murdochbarnen känner sig sedda om de tittar”

Trots flera slående likheter med verkligheten, som inte minst blev tydliga i BBC-dokumentären ”The Rise of the Murdoch Dynasty” har Armstrong aldrig tydligt bekräftat att serien bygger på dem. Snarare menar han att han har hämtat inspiration från flera håll.

– Det är en påhittad familj. Det finns massor av tronskifteshistorier att använda. Vi ville använda alla de bra och rika historierna som finns om maktöverlämning, media och politik, har han sagt till Variety.

– Förhoppningsvis, om du skriver det på rätt sätt så kommer du att efterlikna verkligheten. Men det finns inga mullvadar med hemlig information från insidan, har han också sagt om spekulationerna att han skulle ha insikt i den mäktiga mediefamiljen.

I stället menar han att han fascineras av vad kombinationen av pengar, makt och familjerelationer kan leda till.

– Att bli utestängd från pengarnas och maktens lågor känns som döden för dessa människor, tror jag, sa han nyligen i The New Yorker.

Dock menar han att hans syn på familjen Murdoch har förändrats med seriens gång.

– Tidigare har jag betraktat dessa människor som så grandiosa, men nu har de blivit förmänskligade. De är också vanliga människor med problem som alla oss andra. Lika lite som Roybarnen i ”Succession” har Murdochs barn valt sin familj. Jag har fått en stor empati för dem och hoppas att de inte ska känna sig satiriserade om de tittar på serien, snarare att de känner sig sedda, har han sagt.

EXTERN LÄNK: HBO Max – allt du älskar på ett ställe

Brian Cox som spelar Logan Roy har däremot varit öppen med seriens inspiration.

– Rupert Murdoch har allt att göra med det här, och det kan du citera mig på, har han bland annat sagt i en röda mattan-intervju på Golden Globe-galan där han förra året prisades för sin roll i serien samtidigt som ”Succession” blev årets bästa dramaserie.

Oavsett, både HBO MAX-serien och historien om Murdochs handlar om rikedom, makt och de spänningar i familjen som kommer när en pamp ska välja en tronföljare bland sina barn.

Fortsätt läsa för några av de största likheterna.

People in nature, Jeans, Trousers, Tree, Overcoat, Grass

Det här är HBO Max

HBO Max är en helt ny streamingtjänst. För första gången samlas innehåll från Warner Bros, HBO, DC och Cartoon Network, så väl som prisbelönade amerikanska och internationella originalproduktioner – Max Originals.

Bland annat kommer Warner Bros filmer att vara tillgängliga exklusivt på HBO Max 45 dager efter att de har haft svensk biopremiär. Sedan tidigare finns bland annat alla Harry Potter-filmerna, Sagan om Ringen, samtliga säsonger av Handmaid’s Tale, Game of Thrones, Vänner, Billions och Succession.

Interior design, Property, Furniture, Plant, Couch, Orange, Houseplant, Mirror, Flower

Logan Roy och Rupert Murdoch

Båda männen är patriarker och mediepampar som har passerat 80 och vägrar att släppa taget om sina företag. Båda kommer från andra länder än USA; Murdoch från Australien och Roy från Skottland. Båda har varit gifta flera gånger och har flera barn från olika äktenskap, som många av dem är inblandade i familjeföretaget. Waystar-Royco är likt Murdochs News Corp ett multinationellt medieimperium med många olika verksamheter och områden.

I det första avsnittet av ”Succession” får Logan Roy en Stroke på sin 80-års dag och redan på sjukhuset börjar kampen om vem som ska ta över.

2019 rapporterade New York Times om hur Rupert Murdoch har ramlat och förts till sjukhus med en bruten rygg och inre blödningar. Hans vuxna barn kallas dit för att ta farväl. Ibland hinner dikten före verkligheten.

Dress shirt, Vehicle, Sky, Sleeve, Aircraft, Gesture, Collar

Likheterna mellan barnen

I både dikt och verklighet finns det syskon som krigar om vem som är pappas favorit och vem som ska ta över företaget. I serien är det Logan Roys barn Kendall (Jeremy Strong), Shiv (Sarah Snook) och Roman (Kieran Culkin). Connor, Logans son från första äktenskapet, har inget intresse av att bli företagets överhuvud – precis som Rupert Murdochs dotter Prudence som även hon är från det första äktenskapet och som inte verkar delta i kapplöpningen. Det gör däremot de tre mellanbarnen Lachlan, James och Elisabeth. De tre syskonen har vuxit upp med vetskapen om att det en dag kommer att bli någon av dem som tar över New Corp.

Dress shirt, Comfort, Sleeve, Collar

Lachlan Murdoch kan beskrivas som verklighetens Kendall Roy och har ofta ansetts vara imperiets självklara arvtagare. Som äldst av de tre och pappas favorit har han genom åren haft en rad chefspositioner inom sfären. 2005 lämnade han dock oväntat sina uppdrag (men kom tillbaka 10 år senare när pappa kallade) vilket öppnade upp för lillebror James.

Sleeve, Gesture
Flash photography, Dress shirt, Street fashion, Shoulder, Sleeve

James var länge mer av en Roman Roy-figur. Han hoppade av skolan och var mest intresserad av sitt egenstartade hiphopskivbolag. Men efter Lachlans avhopp tog han sin chans att glänsa och blev endast 30 år gammal vd för sattelittv-bolaget BSkyB. Efter telefonavlyssningsskandalen på Murdochtidningen News of the World tvingades han dock bort från flera styrelseuppdrag. Något som fansen av ”Succession” har dragit paralleller till den misslyckade raketuppskjutning som Roman Roy får ansvar för i serien.

Facial expression, Joint, Hairstyle, Shoulder, Comfort, Organ, Neck, Sleeve, Thigh

Sist har vi systern Elisabeth Murdoch som kan sägas vara Shiv Roys verkliga motsvarighet. Shiv har valt att göra karriär utanför familjen och arbetar politiskt för den vänsterpopulistiska presidentkandidaten Gil Eavis. Elisabeth Murdoch drev länge ett produktionsbolag, som sedan blev uppköpt av pappas News Corp. I ”Succession” lockas Shiv till slut in i familjeföretaget.

Tar hjälp av terapeuter

Slutligen har vi det här med familjeterapin.

I första säsongen misslyckas Kendall med att kuppa ut sin pappa ur företaget och det uppstår tumult inom familjen. Logan Roy bjuder då in sina barn till en helg av familjeterapi på äldsta syskonet Connors ranch i New Mexico.

The Murdochs? Jo men de har självklart också sett styrkan i att vända sig till en terapeut för att lappa ihop familjebanden. Efter avlyssningsskandalen 2011 anordnades en behandling åt familjen där planen var att diskutera vem som på sikt skulle efterträda pappan. Tio år senare har dock ingen officiell efterträdare utnämnts – precis som i fallet med Logan Roy.

EXTERN LÄNK: Samtliga tre säsonger av ”Succession” finns att streama på HBO MAX

Gillar du serierna ovan? Spana då in de här!

”The Deuce”

James Franco storspelar som tvillingbröderna Vincent och Frankie Martino i den här serien om legaliseringen och framväxten av porrbranschen på Times Square från tidigt 70-tal fram till mitten på 80-talet. Serien beskriver den kaotiska världen under inledningen till det som skulle komma att bli en miljardindustri.

”Scenes from a marriage”

Ingemar Bergmans klassiska ”Scener ur ett äktenskap” kom 1974. HBO-serien som är baserad på den hade premiär tidigare i år. Återigen skildras kärlek, hat, åtrå, monogami, äktenskap och skilsmässa genom ett par, men den här gången är det genom ett nutida amerikanskt pars ögon.

”The White Lotus”

Serien i sex delar blev en av sommarens mest hyllade. Dramakomedin kretsar kring ett hawaiianskt lyxhotell med dess gäster och anställda och är en vass samhällssatir som är perfekt att bingetitta under julledigheten.

Annons — innehåll från HBO Max