Idrottens förenande kraft – och dess mörka baksida

Björnstad:

En stad på dekis. Och en tonårig hockeytalang som får hela samhällets framtid på sina axlar.
I den nya serien ”Björnstad” på HBO Nordic lyfts de båda sidorna av idrottsrörelsen. 
Det positiva, men också den mörka baksidan som osar av machokultur, skrikande föräldrar och sunkiga värderingar.

En av höstens stora satsningar på HBO Nordic är den svenska serien ”Björnstad. Björnstad är en stad på väg nedåt, men passionen till ishockeyn håller ihop samhället och drömmen om att ta sig till högsta ligan är stark.
Här finns Kevin, en tonårig pojke som är stadens hockeystjärna, som i princip föddes med skridskorna på och som bär en hel stads förväntningar på sina axlar.  
Här finns engagerade föräldrar som lägger sig i träningen, som kräver att deras barn ska få spela – eller som står och skriker ”bögjävel”, ”hora” och andra svordomar mot motståndarlaget och domaren på matcherna. 
Här existerar inget annat än seger och man kan göra mycket för att vinna. Man backar upp varandra oavsett vad, och det som händer i klubben stannar mellan klubbens väggar. 

LÄNK: Upptäck ”Björnstad” och fler serier på HBO Nordic

1 av 5 idrottande barn känner för stor press från vuxna

Den värld som målas upp i ”Björnstad” är långt ifrån fiktion, att barn pressas för hårt inom idrotten har länge varit ett uppmärksammat fenomen. En undersökning som gjordes för några år sedan visar att ett av fem barn känner för stor press från tränare, föräldrar och andra vuxna och att det gör att de mår dåligt eller slutar att idrotta. Samtidigt upplever nästan hälften av landets ungdomstränare att föräldrar som pressar sina barn för hårt är ett stort problem, enligt en enkät som SVT har gjort. Och i en undersökning som gjorde av Gymnastik- och Idrottshögskolan för några år sedan uppgav 10-15 procent av barnen att de kände obehag för att ha sina föräldrar på idrottsarenan.

– Den här undersökningen visade att barnen ibland kände att de inte dög, att de kanske inte själva styrde över sin idrott utan att det var mamma och pappa som ville mer än de själva, sa Karin Redelius på Gymnastik- och idrottshögskolan till SVT då. 

– Jag tror att det är viktigt att man både som förälder och ledare ställer sig frågan ibland vem verksamheten är till för. Det kan ju inte vara enskilda föräldrars drömmar och önskemål eller ledarens prestige eller en förening som vill ha fram elitidrottare, utan det måste ju var utövaren, barnet som verksamheten är till för.

Flera baksidor med vinnarkultur

Ett annat ämne som tas upp i HBO Nordic-serien är den vinnarkultur som ofta genomsyrar idrotten och som många företag inom näringslivet försöker efterlikna. Men, här finns också baksidor. När allting tillåts handla om att vinna och allting börjar mätas i framgång. När det uppstår ett förakt för svaghet, och när beteenden som inte skulle accepteras någon annan stans i samhället blir okej så länge det går bra för laget.

Och med vinnarkulturen kommer många gånger också en tystnadskultur, som finns både i ”Björnstad” och i verkligheten, med uttryck som ”högt i tak och tjocka väggar”. Man ska kunna prata om allt och skrika vad som helst mot varandra, men ingenting av det som görs eller sägs får någonsin läcka utanför hallen eller omklädningsrummet.

– Generellt finns det en kultur bland sportklubbar, och det gäller alla sporter. Sedan ung ålder får man lära sig att det som kvinnligt är mindre bra. Och det som är manligt är bättre, har Shanga Aziz, en av grundarna till den icke vinstdrivande organisationen Locker Room talk sagt i en intervju med Folkbladet. 

Locker Room talk utbildar idrottande killar mellan 10 och 14 år i jämställdhet och schyssta värderingar. På sin hemsida skriver de: 

”Vi vet hur mycket skitsnack man få höra i killarnas omklädningsrum. Det sitter i väggarna. Men det stannar inte där. Snacket blir till skeva värderingar och följer med killarna ut i livet. Till slut drabbar det något annan.”

LÄNK: Testa HBO Nordic gratis i 2 veckor

Skeva värderingar som kommer från omklädningsrummet

En stor del av idrotten, och en av vinnarkulturens verkliga baksidor är den machokultur som finns i omklädningsrum över hela landet, oavsett sport och som också är väldigt tydlig i ”Björnstad”. Där det pratas om tjejer på ett nedvärderande sätt. Där bögskämten duggar tätt, där de som inte är tuffa nog spelar som en kärring och där värderingarna är lika delar sunkiga som omoderna. Värderingar som unga killar hör dag efter dag, år efter år, och tar med sig ut i livet. 

Offer för tävlingsinstinkt

I ”Björnstad” drabbar det trettonåriga Maya som utsätts för en våldtäkt av Kevin. En våldtäkt som exemplifierar Kevins tävlingsinstinkt och segervilja. Där vinnarkulturen har lärt honom att allt är en tävling och att han aldrig förlorar. Där pressen har skapat instinkter och ett beteende som krävs på isen men som stannar inte där utan följer med överallt. Och där värderingarna från omklädningsrummet har lärt honom att han är mer värd och att tjejer är sexuella objekt som man kan slå vad om att få ligga med, oavsett om de vill eller inte. 

Och även om just det är fiktion, så kanske det är dags att idrottsklubbar, ledare och föräldrar ställer sig frågan vilka värderingar som förs vidare till våra barn, och om det är värt kostnaden när vi pressar dem för hårt.

Det här är ”Björnstad”

”Björnstad” är en originalserie på HBO Nordic som har premiär den 18 oktober. 

Den utspelar sig i den norrländska småstaden Björnstad där allt är på väg nerför, även det lokala hockeylaget. Men hoppat om att nå forna glansdagar lever kvar, och när ortens son och NHL-proffs Peter återvänder från Kanada för att gå in som tränare ser laget och staden på väg att vara närmare drömmen än länge. Men under ytan och tystnadskulturen finns hemligheter som hotar att slita det tajta samhället itu och när lagets stjärnspelare blir anklagad för en fruktansvärd handling försätts hela staden i kaos. 

I rollerna ser vi bland andra Aliette Opheim, Ulf Stenberg och Tobias Zilliacus. Peter Grönlund, som fick en Guldbagge för ”Tjuvheder” regisserar de fem avsnitten.

Fler nyheter på HBO Nordic i höst

The Undoing

Grace och Jonathan Fraser (Nicole Kidman och Hugh Grant) lever det perfekta livet tillsammans med sin son (Noah Jupe) på Manhattan. Men en natt sker ett dödsfall och en rad fruktansvärda avslöjanden kommer upp till ytan, vilket förändrar deras liv för alltid. Regisserad av Susanne Bier. Premiär 26 oktober.

Lazor Wulf

”Lazor Wulf” är en animerad serie från Adult Swim (Rick and Morty, Robot Chicken) som följer en varg som bär laser på ryggen, tror att kärleken inte har några gränser och att allt prat om Gud är en stor lögn. Säsong 1 har premiär på HBO Nordic 2 oktober.

We are who we are

Den 15 september hade ”We are who we are” premiär och handlar om två amerikanska ungdomar som bor på en amerikansk militärbas i Italien. Serien utforskar vänskap, den första kärleken, identitet och drar med tittarna i den röra av upprymdhet och ångest som det innebär att vara tonåring, oavsett var i världen du växer upp. I rollerna ser vi Jack Dylan Grazer, Jordan Kristine Seamon, Cloë Sevigny, Alice Braga och hiphopartisten Kid Cudi.

Annons - innehåll från HBO Nordic