Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Foto: KRAFTON Inc

Spelet som lockat mer än en halv miljard människor

Det släpptes sommaren 2016 – och efter tre år hade det mer än en halv miljard spelare.
Men vad gör PlayerUnknown’s Battlegrounds annorlunda jämfört med andra Battle Royale-titlar?
Här kommer GLHF:s topp 5-lista med saker som gör spelet unikt.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt eget dreamteam – läs mer

1. Fordonen

PUBG är i stort sett det enda Battle Royale-spelet just nu som har ett brett utbud av fordon.

De är avgörande när det gäller att röra sig på kartan, eftersom spelarna ofta placeras långt ifrån varandra och har svårt att ta sig till andra sidan av kartan. Fordonen gör spelet mer dynamiskt och de flesta fans tycker verkligen om dem.

Som spelare kan du bland annat välja mellan vanlig personbil, terrängfordon, vattenskoter eller en klassisk motorcykel med eller utan sidovagn, som alla har sina fördelar och nackdelar.

Motorcyklarna är till exempel de snabbaste och funkar även bra för att köra off-road. De två terrängfordonenen är ganska lika. Det ena har plats för två spelare och är snabbt, medan det andra rymmer fyra men är lite långsammare. Personbilen är säker och en av de snabbaste bilarna i spelet. Den har plats för fyra spelare, men tar sig inte fram tillräckligt bra i terräng.


Foto: KRAFTON Inc

2. De unika kartorna

Erangel, Miramar, Sanhok ochVikendi heter de kartor i PUBG som kan spelas på alla olika konsoler. Alla skiljer sig från varandra och erbjuder spelarna en unik upplevelse.

Erangel: Den första och mycket populära kartan i PUBG är relativt stor – 8×8 km – och består av en ö någonstans i Ryssland med mycket skog, berg och byar.

Miramar: Ökenlandskap nära Mexikos kust.

Vikendi: En ö i norra delen av Adriatiska havet med snötäckt mark, full av olika attraktioner som en temapark, en tåglinje och mycket mer.

Sanhok: Kartan – 4×4 km stor – ligger i Sydostasien och är en tropisk djungel. Eftersom den är ganska liten blir det full action redan från början.

Haven: Är den nyaste kartan – en liten sådan med plats för 32 spelare – är inspirerad av det amerikanska ”rostbältet” med fabriker och lagerlokaler. Utvecklarna har tittat på städer som Milwaukee and Philadelphia för att få den rätta känslan. Haven spelas på PC, Xbox One och PS4.

3. Enorm spelarbas

Även om PUBG har haft en viss nedgång i sin spelarbas har spelet haft en anmärkningsvärd lansering och ökning i popularitet.

Mobilversionen är en av de mest populära titlarna i världen. 2019 passerades en halv miljard nedladdningar av spelet över hela världen. En viktig anledning är att det är gratis att spela.

4. Många olika vapen

De som spelar PUBG har många vapen att välja mellan – prickskyttegevär, automatgevär, kpist, kulspruta, granater med mera. Det finns också en stor uppsättning av ammunition och tillbehör, som helt kan förändra potentialen hos ett visst vapen.

Den stora variationen av ammunition gör tillsammans med de 50 olika vapnen att det finns tusentals kombinationer. Precis som i andra Battle Royale-spel är vissa vapen mer sällsynta. De mest kraftfulla vapnen finns till exempel endast i de ”care packages” som släpps ner som belöningar under spelets gång.

5. Engagerade utvecklare

En av de mest anmärkningsvärda sakerna med PUBG är utan tvekan det faktum att PUBG Corporation alltid verkar anstränga sig till max för att lägga till nytt innehåll i spelet och på så vis behålla spelarnas intresse. Även om det inte fungerar varje gång är det ett tecken på att utvecklarna är engagerade.

År 2020 introducerades till exempel så kallade bottar i spelet. Syftet var att göra PUBG mer nybörjarvänligt men det ledde till negativa reaktioner från de mer erfarna spelarna. Så småningom tog utvecklarna hänsyn till denna feedback och minskade antalet bottar.

Samma år släppte utvecklarna även det efterlängtade spelläget Deathmatch, tåg samt en omarbetad version av kartan Vikendi. Och i år kom den nya kartan Haven.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt eget dreamteam – läs mer

Läs mer