Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Ranking: Här är världens fem bästa lag i CS:GO

Snart har det gått ett år utan stora LAN. Intensiteten i att mötas öga mot öga i samma lokal och inför fyllda läktare har saknats.
Men ändå har det spelats CS:GO på hög nivå. Här rankar GLHF de fem lag som var bäst under 2020 – ett år när nästan alla turneringar avgjordes online.

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy

Det var inte bara coronapandemin som kastade mörka skuggor över det senaste CS:GO-året.

I höstas avslöjades att omfattande fusk hade pågått i flera år. Närmare 40 coacher blev avstängda för att ha skaffat sig orättvisa fördelar genom att utnyttja en bugg i spelet.

Sporten reste sig och counterstrike-matchandet fortsatte – men online och utan de allra största turneringarna. Och lag från olika världsdelar möttes bara i sällsynta undantagsfall.

Här är GLHF:s ranking av de fem bästa CS:GO-lagen under det minst sagt annorlunda året 2020:

1. Team Vitality

Det franska laget har förbättrats enormt sedan 2019. Mathieu ”ZywOo” Herbaut har klivit förbi Oleksandr ”s1mple” Kostyliev som den bästa och individuellt skickligaste CS-spelaren i världen. Men Vitalitys säsong var ändå långt ifrån bara ”ZywOo”-show.

En förhöjd nivå på lagspel låg också bakom framgångarna. Detta vässades ytterligare efter att belgaren Nabil ”Nivera” Benrlitom anslöt i oktober från Team Heretics.

Laget gick igenom flera förändringar under året. Lagkaptenen Alex ”ALEX” McMeekin lämnade sitt aktiva spel samtidigt som coronanedstängningen kom och ersattes av Kévin ”misutaaa” Rabier, medan Dan ”apEX” Madesclaire blev ny lagkapten.

Det ger styrka och stabilitet att Vitality har sex aktiva spelare. Att spelet funkar så bra är ett bevis på lagarbete och vilken kapacitet coachningsteamet har under ledning av Rémy ”XTQZZZ” Quoniam.

2. Astralis

Den danska organisationen har världens genom tiderna bästa CS:GO-lag. Det säger en hel del att de hamnar på andra plats 2020 trots att året var problemfyllt. Lagkaptenen Lukas ”gla1ve” Egholm Rossander och Andreas ”Xyp9x” Højsleth blev sjukskrivna. Under våren och sommaren värvades tre nya danska spelare till den redan heldanska truppen.

Bara Lucas ”Bubzkji” Andersen har blivit kvar, medan de andra två blev temporära lagmedlemmar under några månader.

Men det danska laget avslutade året starkt med prestigefulla vinster över rivalerna Natus Vincere och Team Liquid.

3. BIG

Tyskarna har varit de största klättrarna under online-eran. De startade 2020 på världsrankingens 46:a plats och for sedan uppåt som ett fyrverkeri. I juli och augusti var Berlinlaget faktiskt världsetta under sex veckor.

Sedan kom en liten dipp, men lagkaptenen Johannes ”tabseN” Wodarz – som spelat i laget ända sedan organisationen grundades för fyra år sedan – visade starkt ledarskap och ledde laget till vissa framgångar under hösten.

BIG slutade året som fyra på världsrankingen, men på GLHF:s egen lista hamnar de trea.

4. Furia

Det brasilianska laget hade en stor nackdel av det faktum att de var tvungna att hålla sig till spel i en svag världsdel efter övergången till online. Men de kunde ju heller inte göra mycket mer än att vinna över de sydamerikanska lag som fanns att möta.

Dessutom blev coachen Nicholas ”guerri” Nogueira avstängd i fyra månader för att ha använt den där buggen.

Furias lagkapten Andrei ”arT” Piovezan har kallats ”världens mest aggressiva spelare” och är sevärd när han går loss.

En fjäder i hatten var att brassarnas lyckades delta i DreamHack Masters Winter 2020 Europe och där tog sig till semifinal.

5. Natus Vincere

Med superstjärnan Oleksandr ”s1mple” Kostyliev och ett delvis nytt team med fräscha ansikten och små egon runt honom, såg allt väldigt bra ut för det ukrainska laget i början av 2020. De vann också IEM i Katowice (som ett inofficiellt VM) precis innan pandemin stoppade alla LAN. Och när nyckelspelare från Astralis försvann på sjukfrånvaro väntade sig många att ukrainarna skulle vinna allt.

Det blev inte så. Na’Vi var ett ständigt topplag 2020 men lyckades inte knyta ihop det sista och vinna turneringarna.

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy

Läs mer