Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Proffsen: Så kan du bli miljonär på ditt spelade

Rör på dig fysiskt. Visa respekt för andra människor. Och våga förlora!
Det är några av proffsens tips till dig som vill satsa på en karriär inom e-sport.

EXTERN LÄNK: Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

E-sporten växer så den knakar och de största tävlingarna har miljontals kronor i prispengar, Men hur blir man riktigt bra? Här är några råd från två som vet hur man tar sig till världstoppen.
Björn ”Threat” Pers reste runt i världen som professionell CS-spelare under sex år på den gamla 1.6-tiden. Nu är han coach för Ninjas in Pyjamas, världens tionde bästa lag i CS:GO.
– När du spelar online, försök att bygga ett nätverk av folk som du spelar med. Då kan du spela med samma personer mycket och ni kan träna lagspel, säger ”Threat”.

”Annars kommer du aldrig bli bra”

Han fortsätter med en annan viktig sak:
– Våga förlora! Möt folk som är bättre på spelet än du själv. Om du märker att det är jobbigt är det oftast då som det ger något och du kan utvecklas. Det är mitt största tips: Våga förlora! Annars kommer du aldrig att bli bra.
Ludvig ”Brollan” Brolin blev proffs i CS:GO redan som 15-åring. Efter snart tre år som yrkesspelare siktar han på att tillsammans med sina lagkompisar göra Fnatic bäst i världen.
Vilka är dina bästa råd för att utvecklas inom e-sport, ”Brollan”?
– Att alltid vilja lära sig. Inte vara arrogant mot andra människor. Visa respekt mot andra och ha roligt när du väl spelar.

Rör på dig för bättre fokus

Fysisk aktivitet gör dig också till en bättre spelare, enligt Fnatic-stjärnan.
– Inför matcher försöker jag få till någon sorts cardioträning, för att få den där extra energin. Jag kanske går en långpromenad i bra tempo eller tar 20 minuter på löpbandet, säger ”Brollan” och fortsätter:
– Jag märker skillnad på hur jag är under matchen om jag har tränat före eller inte. Jag reagerar annorlunda på saker i spelet. Jag blir inte lika trött om jag har haft fysisk aktivitet före matchen.

EXTERN LÄNK: Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Läs mer