Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Ny stor e-sporthall: ”Som att flyga första klass”

Ägarna letade länge efter rätt lokal. Till slut dök den upp, och mitt i pandemin har Göteborgsområdets största e-sporthall nu öppnat.
– Vårt mål är att expandera. Och snart startar vi proffslag i Dota 2 och CS:GO, säger Ahmad Semmo, ägare Xtream E-sport Arena.

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy

Ahmad Semmo har varit en gamer sedan han var liten och tillbringat tid på många internetkaféer i andra städer genom åren. Han har saknat ett riktigt samlingsställe i Göteborg för e-sportare.

Nu har han löst problemet tillsammans med kollegan Samir Omeirat. En fredag i februari öppnade de dörrarna till Xtream E-sport Arena.

– Det har varit jättemycket folk här, speciellt på helgerna. På grund av pandemin har vi fått be folk att komma tillbaka senare, och det har funkat jättebra, säger Ahmad Semmo.

Den nya e-sporthallen ligger precis bredvid köpcentret Allum i Partille utanför Göteborg. Ett strategiskt bra läge, med tillgång till bra kommunikationer.

– Vi har letat i ett år efter en bra lokal. Det är ju en speciell verksamhet med mycket barn i rörelse, som är öppen även på nätter, och vi vill inte riskera att störa grannar. Den här passade perfekt.

”Som att flyga första klass”

Lokalen är 400 kvadratmeter och har sammanlagt 80 gamingplatser. Just nu används bara 40 av dem på grund av pandemin. Det finns två inglasade vip-rum med fem platser i varje där tanken är att det ska kunna spelas turneringar längre fram. Ägarna har inte snålat på utrustningen.

– Vi har försökt att ta in det bästa som finns. Vi har till exempel 370-grafikkort och jag provade nog 30 stolar innan vi bestämde oss. Vi har velat skapa en riktigt bra känsla – det ska vara som att flyga första klass.

Varför ska man välja att lämna hemmet för att komma hit och spela i stället?

– Dels för att man känner sig som en riktig gamer här. Men även för sammanhållningen och möjligheten att träffa vänner, säger Ahmad Semmo.

Strävar efter fina möten

Han har redan märkt hur spelhallen förenar människor från olika delar av Göteborg. Första helgen satt två yngre invandrarkillar från Bergsjön och två killar med svensk bakgrund från Partille vid samma bord. Ahmad frågade dem varför de inte spelade tillsammans.

– De började prata, spela och blev vänner. Helgen därpå kom de hit tillsammans. Det blev jag väldigt berörd av. Det är sådant vi strävar efter, att människor ska komma närmare varandra och att de inte ska vara ute på gatan.

Allt från sjuåringar till 50-plussare har hittat till Xtream E-sport Arena. På fredags- och lördagskvällar kör man nightgibbs och håller öppet till klockan 06.00.

– Då låser vi dörrarna så att inga obehöriga utifrån kan komma in.

Startar två proffslag

Ägarna nöjer sig inte med verksamheten i Partille. Målet är att bli störst i hela Västra Götaland och utöka med fler ställen. En e-sporthall med 300–400 platser mer centralt i Göteborg är drömmen.

– Det ska precis som namnet antyder vara extremt med en stor scen och den allra bästa utrustningen.

Ahmad Semmo avslöjar också att Xtream E-sport håller på att bilda professionella e-sportlag.

– Snart har vi ett proffslag i Dota 2 och ett i CS:GO som kommer att spela härifrån vår arena.

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy

Läs mer