Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Ny boom – svenskar tjänade 370 miljoner

Ungefär 370 miljoner konor.
 Så mycket har svenska e-sportproffs tjänat genom åren.
– Det är en jättestor summa, säger tidigare proffset Oskar ”Ins” Holm.

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Business class på flyget, femstjärniga hotell och miljontals kronor i prispengar. Det är vardag för de alla bästa lagen inom e-sporten, som på senare år attraherat miljoner fans runtom i världen. Och i publikens spår följer sponsorerna.

– Tittar man på Asien har e-sport varit ”household” vad gäller sponsring, de stora företagen varit med hur länge som helst. I Sydkorea, som jag besökt många gånger, var e-sport superstort redan för 20 år sedan, säger Oskar Holm, numera spelaragent, och fortsätter:

– Men jag skulle säga att intresset hos mainstreambolagen i Sverige och Norden är ganska svalt, vi ligger långt efter även USA där.

”Vi har alltid haft bra spelare”

Trots att de svenska bolagen ännu inte upptäckt e-sport har de blågula framgångarna, framförallt inom CS, varit enorma sett till vår befolkning. Siffror visar att ungefär 2400 svenskar som vunnit i internationella tävlingar sedan e-sportens begynnelse i slutet av 1990-talet. Även de allra bästa lagen, först Ninjas in Pyjamas och idag Fnatic, är svenska.

– Vi har alltid haft bra spelare. Sverige inom e-sport är lite som Uruguay i fotboll, två länder med relativt liten befolkning men som alltid producerar duktiga spelare. Det är en del av ens kultur och det ärvs från generation till generation och går ner i åldrarna, säger Holm.

Sverige byggde dessutom bredband tidigt, långt före de andra länder och fick på så sätt en fördel:

– Det och en bra väderlek för data de flesta månaderna på året har absolut bidragit (skratt).

Slår både golf och tennis i prispengar

Succésvenskarna har också fått klirr i kassan – och det rejält. Totalt har svenska spelare kvitterat ut motsvarande 370 miljoner kronor bara i prispengar, detta i en sport som har dryga 20 år på nacken. Lägg på grundlön från lagen, vanligtvis mellan 150 000 och 300 000 kronor, samt sponsoravtal och slutsumman lär vara betydligt högre.

– På min tid, om man lade ihop grundlönen och prispengar, landade man på en bra svensk månadslön på kanske 50 000 kronor. Men det var 15 år sedan och vi var kanske tio spelare hela i världen som hade de pengarna, säger Holm.

Idag kan cirka 60 svenskar försörja sig som proffs, totalt består e-sporteliten av ungefär 300 spelare. Branschen omsätter cirka 10 miljarder kronor – och prispengarna fortsätter att växa.

En av de allra största turneringarna hade förra året prispengar på motsvarande 300 miljoner kronor, där det vinnande laget fick drygt hälften:

– Jämfört med tennis och golf finns det ingen enskild tävling som kommer i närheten av de pengarna, så utvecklingen pekar på att e-sporten snart är ikapp och förbi andra idrotter.

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

De bästa lagen och spelarna

Ninjas in Pyjamas (NiP) och Fnatic är störst inom CS och båda lagen har sina rötter i Sverige. Lagen fungerar som multiorganisationer och har även lag inom andra populära onlinespel.

– Historiskt sett är NiP mest känt inom CS, men Fnatic har varit mer framgångsrikt som organisation i fler spel.

”HeatoN” anses vara den största fixstjärnan inom svensk e-sport och grundare av NiP. Han gjorde sig tidigt ett namn tack vare filmer på nätet som visade hans spelande och var länge framgångsrik som spelare och är numera coach och lagägare. Fick sitt stora genombrott för en bred publik när han 2017 deltog i ett stort tv-program med andra idrottsstjärnor.

”f0rest” är den spelaren som över tid varit mest framgångsrik inom CS och har vunnit det som går att vinna inom genren. Svensken började 2004 och spelar fortfarande.

Läs mer