Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Hemligheterna som gör CS:GO till största spelet

Counter-Strike är historiskt sett det allra största e-sportspelet. Hur blev det egentligen så populärt?
Här listar vi de fem främsta anledningarna.

LÄNK: Testa dina CS:GO-kunskaper – läs mer

1. Lätt att förstå

Nästan alla vet vad en AK-47 kan åstadkomma i den verkliga världen. Att få ett skott med den digitala motsvarigheten känns också. Håller du i ett stort krypskyttegevär? Chansen är stor att det kommer att göra ont på en fiende som du skjuter.
Spelets grunder och regler är väldigt enkla att förstå. Betydligt mer lättillgängligt än de komplexa strategiska manövrar som krävs i andra populära e-sporter.

2. Skins

Du kan hata eller älska dem, men det går inte att bortse från att de gav e-sportscenen en välbehövlig knuff. Utan de färgglada klistermärkena – som du snarare förväntar dig att hitta på en skateboard än på ett automatgevär – kunde Global Offensive ha floppat precis som Source, och då skulle folk fortfarande spela 1.6.

3. Korta och intensiva rundor

Tidsbegränsningen innebär att det snabbt blir action i varje runda. Jämför det med en genomsnittlig MOBA-match där de första tio–femton minuterna kan vara händelsefattiga. Nyligen sattes ett rekord på VM då 24 minuter och 4 sekunder spelades utan att någon dog. Den tiden räcker för mer än 12 rundor av CS:GO och då dödas säkert fem personer varje gång.

4. Det taktiska spelet

Under de senaste åren har det pratats mindre om vem den bästa spelaren är och mer om hur laget tillsammans fixar utmaningarna. Det danska laget Astralis kunde vinna fyra majors tack vare taktisk skicklighet snarare än att laget var fullt av superspelare.
Amerikanska FaZe Clan har som jämförelse uppnått väldigt lite med tanke på alla stjärnor som finns i laget.

5. CS:GO har allt

Livslängden och spelets historia, underhållningen, konkurrenskraften, adrenalinnivån och spänningen med souvenirer. Det är några saker som gör CS:GO till den bästa e-sporten vi haft hittills.
Andra spel kan ha en del av detta, men ingen har allt som CS:GO. StarCraft kanske har historien – men det är i princip allt. Dota 2 och League of Legends är sällan en stor upplevelse för den som tittar. Och bland FPS-spelen finns inget som är i närheten av att vara lika publikvänligt som CS.
Counter-Strike har hållit genom åren och fått lära sig den hårda vägen – helt enkelt en tidlös klassiker!

LÄNK: Testa dina CS:GO-kunskaper – läs mer

Läs mer