Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Här är de största spelen som du måste ha koll på

Nybörjare på e-sport med proffsdrömmar? Eller bara glad amatör som vill börja lira?

Här guidar tidigare proffset Oskar ”Ins” Holm till spelen du måste hålla koll på.

– De som är lättast att komma in i är CS:GO, League of Legends eller relativt nysläppta Valorant, säger han.

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Oskar ”Ins” Holm var tidigare proffs i ett av världens bästa lag, svenska Ninjas In Pyjamas. Idag är han manager inom e-sport listar de mest populära spelen just nu. Kolla in guiden nedan!CS:GO

– Counter-Strike lanserades 2000 och har hängt med sedan dess i olika upplagor. Är det enda first person shooter-spelet som varit populärt så länge. Att det är väldigt lätt att komma in i och lätt att förstå gör det fortfarande till ett av de mest populära spelen. När CS:GO lanserades blev det också lätt att möta spelare som är jämnbra med dig själv vilket har bidragit till att hålla populariteten uppe.

Dota2

– Komplext och ganska svårt att börja med. När man väl blivit bra blir man väldigt fångad och det går att bli hur bra som helst. I kombination med att det går att vinna 150 miljoner kronor i en och samma tävling, The International, har det behållit sin stjärnstatus även om det något förenklade League of Legends är lättare att komma in i om man är nybörjare.

League of Legends

– Lite lättare att komma in i än Dota att börja med men väldigt likt spel. Finns sjukt många kombinationer av hjältar och items och en mycket bra community, vilket gör detta kanske det mest populära spelet. Är väldigt stort i Asien, speltillverkaren Riot har gjort det väldigt smart att lätt kunna gå upp i ranker och öka sin status i communityn.

Valorant

– Den enda riktiga utmanaren just nu till CS:GO. Många proffs från CS:GO som inte riktigt höll måttet har gått över och försöker bli proffs på Valorant. Tiden får utvisa om hypen kommer stanna eller om spelet dör ut om många andra som försökt utmana CS:GO. Jag gillar att man mixar CS:GO som är ett väldigt ”rent” spel med att man har olika abilities till den karaktären man spelar.

Fortnite

– Det spelet i ”Battle Royale”-genren som slagit absolut mest. Väldigt många unga spelar Fortnite och det kommer antagligen alltid vara ett stort spel. Det svåra med dessa typer av spel är hur man egentligen sätter upp bra tävlingar som är roliga för tittarna att kolla på eftersom många spelare kör samtidigt och försöker överleva längst.

Om man är nybörjare på e-sport, vilket spel skulle du rekommendera att börja spela?

– Skulle jag vara ung spelare idag och försöka satsa på att bli e-sportproffs hade jag definitivt gjort det i ett relativt nytt spel där utvecklingen inte gått så långt än, spelat det spelet som en tok i början. Alla spel har även gjort det väldigt lätt att bli matchad med spelare i samma skicklighetsgrupp, så vill man bara ha kul får man testa sig runt utan press.

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Läs mer