Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Hånet: De ifrågasätter om det är en riktig sport

Är det verkligen en idrott?
Han har hört frågan många gånger.
– Om e-sport blir medlem i RF skulle vår sport komma in ett rum där den förtjänar att vara, säger Björn ”Threat” Pers, coach för ett av världens bästa lag i Counter-Strike: Global Offensive.

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Björn Pers – eller ”Threat” som är hans nickname – har i många år rest jorden runt och spelat Counter-Strike-turneringar i stora arenor med fullsatta läktare.

Först som professionell spelare i tolv år, nu som heltidsanställd coach i Ninjas in Pyjamas. Laget är rankat tia i världen i CS:GO och siktar på att bli allra bäst.

Det spelas om stora prispengar och åtråvärda pokaler. Men fortfarande blir e-sportens status ifrågasatt.

– Det finns en debatt som handlar om ”Är det en sport? Är det en idrott?”. Det viktiga är att e-sport ska accepteras och hanteras på samma sätt som idrott, men sen får man kalla det vad man vill, säger Björn Pers.

”Viktigt att leva hälsosamt”

Enligt honom är det en myt att e-sportspelare är ”soffpotatisar” – det krävs god fysik för att vara en bra spelare på högsta nivå i en lång och intensiv turnering:

– Det är viktigt att leva hälsosamt och sköta din sömn och din kost. Helt uppenbart behöver du inte styrketräna som om du skulle tävla i marklyft. När vi slog dåvarande världsettorna i den senaste turneringen låg jag stadigt på 150-puls timme efter timme. Det var en extrem maratonmatch som pågick i fem timmar, säger Björn Pers och fortsätter:

– Spelarna i vårt lag har avsatt en timme per dag för fysisk träning. Det behövs en bra fysisk status och att man äter rätt för att kunna pressa sig förbi nya gränser i hur länge man kan vara fullt koncentrerad.

Hyllar danskarnas inställning

Svenska e-sportförbundet har ansökt om att komma in i Riksidrottsförbundet (RF) men fick nobben vid senaste Riksidrottsmötet 2019. Nästa chans kommer 2021. Ett medlemskap skulle betyda mycket, anser ”Threat”.

– Det hade gett e-sporten en chans att komma in i ett rum där den förtjänar att vara. Det skulle bidra till att minska stigmatiseringen.

Björn ”Threat” Pers nämner Danmark som ett föregångsland.
– Där har till och med statsministern stått och snackat e-sport i folketinget. Två av de tio bästa CS-lagen i världen kommer också från Danmark. Det finns en annan attityd där, ett annat bemötande. När statsministern pratar om det seriöst så blir det mycket mer accepterat och lättare för föräldrar att uppmuntra barn att satsa på e-sport. Stigmat försvinner.


”Svårare att bli gamer som tjej”

Genom åren har Björn ”Threat” Pers ofta stött på fördomar på grund av sitt e-sportintresse, även om han ser en förändrad attityd på senare tid.

– När jag var yngre var det väldigt illa. ”Jävla datanörd. Du är en tönt!”. Det var sånt jag fick höra. Men sen när det började gå bra i tävlingar bemöttes jag med mer respekt. Generellt har det blivit mycket bättre och öppnat upp sig, även om mycket av fördomarna fortfarande finns kvar.

Som vadå?
– Jag kan tänka mig att det är svårare att bli gamer som tjej, för att det förväntas något annat av dig. Och om du är kille så är nidbilden att du är nördig, gillar inte att röra på dig utan sitter ensam i en källare och spelar och käkar panpizza hela dagarna.

Vill bort från ”vilda västern”

Björn Pers efterlyser mer av den struktur och organisation som de mer etablerade idrotterna har.

– I fotboll eller något annat finns det tydliga ramar. Killar och tjejer går med i en klubb och tränar. Allt är väldigt strukturerat. Men i e-sport är det vilda västern. Du installerar Counter-Strike på datorn bara och kan hoppa rakt in i en match. Du kastas ut på internet. Och där ute är det inte alltid så himla trevligt. Det är viktigt att e-sport kommer in i mer traditionella rum som exempelvis skolan. Att barnen kan få testa det, precis som man gör med annan idrott. Det är framtiden, tror jag.

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Läs mer