Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Foto: NiP & Riot Games

Gravskötaren blev proffs-coach i den nya sporten

För några år sedan jobbade han med att begrava människor.
Nu är han heltidsanställd coach för Ninjas in Pyjamas utspridda lag i den nya e-sporten Valorant.
– Jag är glad och tacksam för att vara med så tidigt i detta. Valorant kommer att bli jättestort, säger Emil Sandgren.

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy

En bosnisk spelare som bor i Norge. En spelare i Frankrike, en i Belgien – och två i Ryssland.

Coachen sitter i Malmö.

Ninjas in Pyjamas nykomponerade Valorant-lag är utspritt i fem länder.

Emil Sandgren, 26, har ännu inte sett någon av sina spelare i verkligheten – och det lär dröja ytterligare ett antal månader.

– Jag hade ju önskat att vi kunde träffas och träna tillsammans och bygga upp en laganda. Men på grund av covid och reserestriktionerna går det tyvärr inte. Det är inte så kul, men vi har digitala möten och tränar tillsammans online sex dagar i veckan från tolv till ungefär klockan nio på kvällen.

”Datorer dyrare än min bil”

Att coacha bara på distans är speciellt.

– Det är inte optimalt. Jag känner att jag inte riktigt alltid kan kolla att spelarna verkligen har gjort det som vi har sagt att vi ska göra. Och ibland är det lite av en utmaning att alla inte sitter på samma internet-connection.

Men Emil Sandgren säger att det inte är ofta som själva spelet störs av att det laggar för någon.

– De här spelarna har den bästa internetuppkoppling som går att köpa, och deras datorer kostar mer än min bil, säger NiP-coachen och skrattar.

I februari spelar NiP:s nya Valorant-uppställning sina första riktiga matcher tillsammans.

– Det ska bli så spännande att se hur vi presterar. Jag tror att vi är någonstans bland de sex bästa lagen i Europa. Men det är ju först nu när vi ska spela officiella turneringar som vi får reda på var vi står.

”Det är lite Vilda Västern”

Valorant släpptes för allmänheten i somras. En stängd betaversion kom i april, då även den första turneringen spelades. Detta nya första-person-skjutspel (FPS) har på mindre än ett år klättrat upp bland de stora i den professionella e-sportvärlden.

– Men ändå var 2020 ett testår. Till i år finns en mycket bättre tävlingsstruktur på plats. Och nu börjar det äntligen. Jag är exalterad över att komma igång. Det finns ett taktiskt djup i Valorant som känns nästan oändligt. Det är väldigt intressant för mig att komma på nya strategier. Eftersom spelet är så nytt utvecklas spelare och lag väldigt snabbt. Det är lite vilda västern. Efter två veckor har någon plötsligt kommit på något nytt, säger Emil Sandgren och utvecklar:

– Det blir en press att hela tiden följa med och alltid vara där framme på tåget. Jag tittar mycket på matcher i andra regioner, i Nordamerika och i Asien, för att hålla koll. Jag vill inte bara veta hur majoriteten spelar utan hitta de annorlunda sakerna som fungerar. Det gäller att tänka framåt och lägga mycket tid och energi om man vill vara den bästa coachen.

Ryska styrkor

Den enda riktigt stora Valorant-turneringen 2020 var First Strike. Den spelades i november, två månader efter att Emil Sandgren tagit över som coach. NiP lyckades inte kvala in till Europaslutspelet.

– Det gick inte som jag ville. Jag kände att vi egentligen var mycket bättre än vad vi visade, men när det gällde så presterade vi inte. Jag var besviken och jobbar väldigt hårt för att det inte ska bli likadant igen.

Två av fem spelare har bytts ut i laget efter First Strike.

– Det har varit ett prövoår i Valorant även för NiP. Nu har vi ett lag att satsa mer långsiktigt med. Med den här nya line-upen känner jag att vi har en sorts stabilitet som vi inte hade tidigare.

Valorant är nytt för alla och laget har meriter från olika e-sporter i FPS-genren.

De två ryska spelarna kommer från Warface – ett spel som är stort i Ryssland.

– Ärligt talat trodde jag inte att deras erfarenheter från det spelet skulle vara så värdefulla i Valorant som de är. Men de ryska killarna är verkligen jättebra! De har också spelat Warface tillsammans och har ett bra samarbete därifrån.

De övriga tre spelarna har bakgrund inom CS:GO.

”Begravde folk på dagarna”

Som barn spelade Emil Sandgren också Counter-Strike – på den gamla 1.6-tiden. Sedan valde han bort CS:GO för att göra en professionell satsning på Overwatch när det spelet kom 2016.

– För att försörja mig jobbade jag under de två första åren som gravskötare. Jag begravde folk på dagarna och sedan spelade jag Overwatch på kvällar och helger så mycket jag kunde. Jag gav 110 procent och lade ner mer än ett heltidsjobb på spelandet även om jag inte fick betalt för det. Så småningom fick jag kontrakt och sedan var jag heltidsspelare 2018 och 2019.

Vilka erfarenheter från din egen spelarkarriär har du nytta av som coach i Valorant?

– Jag vet hur det är att som spelare ha kämpat sig fram till ett proffskontrakt. Jag har ganska mycket insikt i hur mina spelare känner sig under turneringar och LAN. Jag förstår vad de går igenom och det är djupt användbart för mig som coach, säger Emil Sandgren och fortsätter:

– Valorant påminner om Overwatch när det gäller agenternas abilities. Min bakgrund som Overwatchspelare gör att jag är van vid hur man använder abilities taktiskt. Jag kan tänka utanför lådan på ett annat sätt än de som bara har spelat CS.

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy

NiP:s nya lag i Valorant

Spelare:

Emir ”rhyme” Muminovic (Bosnien), sedan 25 juni 2020.

Charles ”CREA” Beauvois (Frankrike), sedan 14 juli 2020.

Egor ”chiwawa” Stepanyuk (Ryssland), sedan 28 oktober 2020.

Yaroslav ”Jady” Nikolaev (Ryssland), sedan 17 december 2020.

Kévin ”Ex6TenZ” Droolans (Belgien), sedan 22 december 2020.

Coach:

Emil ”eMIL” Sandgren (Sverige), sedan 11 september 2020.

I februari börjar Ninjas in Pyjamas att spela i Valorant Challengers som är det första steget av Valorant Champions Tour som pågår under hela 2021. I december avgörs slutspelet med världens 16 bästa lag.

Läs mer