Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Förslag: Skapa register för e-sportare som misskött sig

Ett disciplinregister för e-sportare. Det ska spelhobbyförbundet Sverok utreda närmare under 2021.
– Behovet finns. Frågan är bara hur och vilka som ska sätta det i verket, säger Alexandra Hjortswang, förbundsordförande, Sverok.

Spela quiz & fantasy här

Sverok, som samlar spelhobbyn och däribland e-sport, har nyss haft sitt Riksmöte. För e-sportarna är det främst ett av besluten på mötet som borde väcka intresse. Nämligen att stämman röstade för att utreda ett disciplinregister för e-sporten. En av medlemsföreningarna hade lämnat en motion om att ett disciplinregister skulle införas redan nästa år.

– Det förslaget drogs tillbaka och i stället gick stämman på förbundsstyrelsens förslag, som innebär att vi ska börja utreda ett register. Hur ska ett sånt utformas och vilka hinder finns? Nu har vi satt en budgetpost på 150 000 kronor för att göra det arbetet, säger Alexandra Hjortswang.

Vad innebär ett disciplinregister?

– Tanken är ett samlat register över spelare som har fått disciplinära åtgärder, till exempel blivit avstängda. I dagsläget kan arrangören i olika tävlingar välja att stänga av spelare om de fuskat eller uppfört sig illa, men det behöver inte påverka spelaren i en annan tävling.

”De har inte förutsättningarna”

Hjortswang förstår e-sportens behov av ett disciplinregister, men hon är inte säker på att det just är Sverok som är rätt organisation att hålla i det.

– Frågan är kanske inte något som just vi är experter på. Men e-sportförbundet har inte förutsättningarna att bygga ett system för det just nu. För e-sportens bästa skulle det såklart vara bra med en samverkan med andra organisationer, så att registret omfattar alla.

Ny ordförande vald

Sveroks Riksmöte pågick under en vecka i slutet av november. Alexandra Hjortswang är avgående ordförande. På mötet valdes vice ordförande Max Horttanainen – tidigare ordförande för e-sportförbundet – till att ta över. Han kliver in i rollen efter nyår.

– Vi kommer att sätta oss ner i december, jag, Max och vår generalsekreterare Sara Hauge för att lägga upp arbetet inför nästa år. Bland annat när det gäller utredningen av ett disciplinregister, säger Alexandra Hjortswang.

Spela quiz & fantasy här

Fakta: Sverok

• Sverok är en ideell organisation och ett av Sveriges största ungdomsförbund med 77 000 medlemmar i 2 200 föreningar över hela landet.

• Organisationen samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. E-sport, airsoft, lajv, kortspel och rollspel är några av dessa.

• Finansiering sker genom MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

• Organisationen driver bland annat projektet Framtidens e-sport tillsammans med Sverok-föreningen Female Legends.

Läs mer