Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Elitserien nästa för talangerna i Young Ninjas

Young Ninjas är ungdomslaget med framtidens toppspelare i CS:GO, som på kort tid hunnit visa vad de går för.
– Det finns väldigt mycket talang och vi har fått en väldigt balanserad grupp med tydliga rollfördelningar, säger coachen Fredrik ”JAEGARN” Andersson.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt eget dreamteam – läs mer

I december presenterade Ninjas in Pyjamas tillsammans med Area Academy satsningen Path of a Ninja. Ett talangprogram där unga löften i CS:GO ska få utvecklas och fostras för att nå toppen.

Ganska snabbt valde dock gänget bakom satsningen att starta ett lag kring själva projektet.

– Vi såg att det fanns så mycket talang att vi kunde bygga ett ungdomslag, säger Fredrik ”JAEGARN” Andersson, utbildningsansvarig på Area Academy och coach för Young Ninjas, som laget heter.

Har haft koll på löftena

Fredrik Andersson har också varit kommentator för elitserien i CS:GO under seriens fem säsonger och har precis som de andra i juryn – Björn ”THREAT” Pers, Jonas Gundersen och Tommy ”Potti” Ingemarsson – bra koll på talangerna.

– Vi har följt dem i flera år och det var en del namn som florerade ganska tidigt – spelare vi sett något unikt i. Vi hade några möten för att lära känna spelarna och testade gruppen. Det som jag är väldigt nöjd med är att gruppen är balanserad med tydliga rollfördelningar. Jag tycker att alla tillför något unikt. Vi har offensiva som tar initiativ, de som gillar att bolla upp, och en ledande sniper.

”ztr” har redan testat hetluften

Laget har bara hunnit tävla i några veckor men har redan visat bra resultat. Så bra att 17-åriga storlöftet Erik ”ztr” Gustafsson redan spelar med a-laget, som inhoppare i turneringarna BLAST Pro Series och IEM Katowice.

– Han gjorde så bra ifrån sig att han snabbt fick chansen att kliva upp och testa för NiP, där han redan har levererat, säger Fredrik Andersson.

Young Ninjas kan jämföras med ett U21-lag i vanlig traditionell sport. Målet är att hitta talangerna mellan 16 och 20 år runt om i landet, som förhoppningsvis kan göra samma resa som ”ztr”.

– Det är i det spannet ungefär, även om vi inte har något emot att hitta en superstar som är 14-15 år heller. Runt 20 års-strecket börjar man redan ha plockat på sig en hel del erfarenhet i tävlande och utveckling. Så vi tittar främst på åldrarna där vi kan främja e-sport-atleter som allra mest.

Vad tittar ni på när ni väljer ut talangerna?

– Reaktionerna, hur man tar snabba beslut. Och hur man som spelare är med sina lagkamrater, hur man kommunicerar och vilka beslut man tar för andra. Att man vågar ta för sig är något vi värderar högt också.

När Elitserien drar igång i slutet av februari är Young Ninjas ett av lagen.

– Vårt mål är givetvis att vara med i toppskiktet oavsett vilken tävling vi tar oss an, och att ge spelarna en så bra tävlingsmiljö som möjligt. I Elitserien finns ju en uppsjö av duktiga lag och spelare, så det kommer växa fram mer konkurrens i och med det. Och lag kommer ju självklart vara extra sugna på att slå oss, säger Fredrik Andersson.

Foto: NiP

Coacher med enad syn

Samarbetet mellan Young Ninjas och Ninjas in Pyjamas kommer att växa framöver. I dagsläget är det till exempel inte möjligt att ha bootcamps tillsammans. Fredrik Andersson ser stora fördelar med att stjärnorna i NiP och akademilaget Young Ninjas kan träna tillsammans.

– Jag och NiPs coach THREAT har ju dessutom tävlat under flera år tillsammans och vi har en enad syn på hur vi vill utveckla e-sporten.

Jonas Gundersen, Chief Operating Officer på Ninjas in Pyjamas, anser att den här investeringen i den svenska CS-scenens framtid är både naturlig och väldigt viktig.

– CS är NiPs DNA och Young Ninjas är inte bara ett akademilag, utan även en instegsport för spelare som vill utmana om platser i vårt A-lag. Det är det första av förhoppningsvis flera projekt och initiativ som vi vill åstadkomma för gräsrotsrörelsen, säger han.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt eget dreamteam – läs mer

Young Ninjas

Aktuell line-up:

• Love ”phzy” Smidebrant, 18 år.

• Tim ”Mann3n” Isak, 20 år.

• Linus ”nilo” Bergman, 16 år.

• Anton ”Sapec” Palmgren, 18 år.

Fredrik ”JAEGARN” Andersson

• Utbildningsansvarig, ungdomsträning på Area Acedemy.

• En av grundarna av Elitserien i CS:GO.

• Coach för Young Ninjas och assisterande coach för Ninjas in Pyjamas.

• Har en bakgrund som elitspelare från bland annat svenska landslaget i Counter-Strike.

Läs mer