Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Foto: NiP

”Det är skittråkigt – jag längtar otroligt mycket”


När Hampus Poser insåg att det gick att få lön för att spela CS:GO bestämde han sig för att satsa. Nu är han lagkapten för Ninjas in Pyjamas, och längtar till de stora arenorna.
– Jag skulle göra vad som helst för att få spela inför publik nu faktiskt.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt egna dreamteam – läs mer

I våras tog 22-årige Hampus ”Hampus” Poser klivet över till Ninjas in Pyjamas. Men hittills har det – av välkända anledningar – inte blivit några resor ut i världen till stora turneringar och välfyllda arenor som han tänkt sig.

– Det är skittråkigt. Jag har varit på några stora turneringar tidigare, men aldrig på de bästa och aldrig på en stor scen. Det har varit en dröm att få göra det och jag längtar otroligt mycket.

Han tror både att han själv och laget passar bättre för LAN än, som nu, att spela online.

– Man blir mer taggad. Och det känns som att alla kan spela bra online – alla är mer bekväma. Det märks till exempel på lag som Heroic. De var aldrig i närheten av toppen förut och nu är de plötsligt topp tre.

”Roligare än ett vanligt jobb”

Det var i tvåan på gymnasiet Hampus Poser började sin resa mot eliten i Counter-Strike: Global Offensive. Tidigare hade han bara spelat för att det var kul.

– Jag insåg att man kunde tjäna pengar. Det lät mycket roligare än ett vanligt jobb så jag körde på det.

Genombrottet kom när han och några kompisar kvalade in till en liga online. Epsilon Hype hörde av sig och Hampus fick den där första lönen.

Kände sig hemma direkt

Att han blev värvad till Sveriges främsta e-sportorganisation kallar han en dröm. Bland de svenska topplagen var det bara NiP som gällde.

– Jag blev bänkad i mitt förra lag så trodde inte riktigt på det, men en dag hörde min agent av sig och berättade att det fanns intresse. Jag blev hur glad som helst. Allt är mycket mer professionellt än det jag upplevt tidigare. Det är bättre på alla plan: kontoret, människorna – allt tas om hand på ett bra sätt.

Du är nyast i laget och lagkapten – hur ser du på det?

– Inte på nåt speciellt sätt faktiskt. Jag hade spelat med Simon och Nawwk innan, och Plopski kände jag. Trots att jag var sist in kände jag mig hemma direkt. Som kapten tycker jag att man alltid måste vara positiv och bete sig bra. Man kan inte slacka om man är kapten och man måste komma i tid och sådana saker.

”Jag blir aldrig stressad”

I Ninjas in Pyjamas har Hampus det tidigare Counter-Strike-proffset Björn ”Threat” Pers som coach.

Vad är det viktigaste som ”Threat” har lärt dig?

– Smågrejerna som man kommer in i när man spelar. De små trixen. Det är hur najs som helst, jag har definitivt utvecklats.

Vad i ditt psyke och din mentalitet gör att du passar för den här sporten?

– Jag tror att jag är väldigt lugn och blir aldrig stressad. Jag kallar mig själv en bra teammate – jag blir aldrig sur eller arg på någon under en match.

Hampus kallar resultaten sedan han anslöt för sisådär. Sämre insatser har varvats med bättre.

– Jag är ändå nöjd skulle jag säga. Vissa turneringar har inte gått som vi velat, men i Cologne kom vi fyra och i Dreamhack fyra efter att vi torskade mot dem som vann turneringen. Ge oss lite mer tid så blir det bättre.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt egna dreamteam – läs mer

Hampus Poser

Nickname: Hampus.

Ålder: 22.

Bor: I föräldrahemmet i Åkers Styckebruk, mellan Södertälje och Eskilstuna.

Familj: Mamma, pappa och bror.

Yrke: Professionell spelare, CS:GO.

Lag: Ninjas in Pyjamas, sedan maj 2020.

Tidigare lag: Team GamerLegion, Uruguay3, Red Reserve, Godsent, Passions, Epsilon Hype, Trepunktnoll.

Inspelade prispengar: 690 000 kronor (enligt esportsearnings.com).

Läs mer