Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Deras plan: Siktar mot toppen – trots att stjärnan är avstängd

De försökte värva ihop ett stjärnlag, floppande, men tog sig uträknade till final och pressade stjärnlaget Astralis.

Nu vill finska ENCE slå sig tillbaka till toppen – med en fuskanklagad spelare.

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

En riktig berg- och dalbana. Så kan man beskriva resan för finska ENCE. Sedan starten 2013 har man ibland varit riktigt framgångsrikt i CS:GO, samtidigt som interna problem medfört att lagmedlemmar bytts ut. När laget hoppade av en stor turnering i Sverige 2014 verkade sagan all för finländarna. Men en av originalmedlemmarna, Aleksi ”allu” Jalli, var vid tillfället rankad sjua i världen och rönte framgångar utomlands – bland annat i det återuppståndna svenska storlaget Ninjas in Pyjamas. I januari 2016 meddelades att ”allu” hade signat för ENCE tillsammans med flera andra finska stjärnor.

Överraskande värvning

Förhoppningarna på laget var dock större än framgångarna, någon storhetstid blev det inte trots starka namn. Efter svaga placeringar löstes laget upp redan till sommaren, drömmen om ett helfinskt superlag såg ut att ha gått om intet. Efter en längre tids paus blev det återigen snack kring ENCE under 2018 när Aleksi ”Aleksib” Virolainen, en av stjärnorna i laget 2016, meddelade att han skrivit på för två år. Jere ”sergej” Salo, Jani ”Aerial” Jussila och Sami ”xseveN” Laasanen följde i hans spår. Vid det här laget var förväntningarna på laget låga.

Så vad händer? Efter en förväntad tuff start jobbar sig ENCE mot toppen under 2018. Först topp åtta i en stor tysk turnering, sedan trea i London – även om de just den gången var favorittippade mot svagare motstånd.

Men en segercheck på motsvarande 1,25 miljoner kronor i en turnering några månader senare dög som plåster på såren.

Anklagad för fusk

Efter årsskiftet väntade jätteturneringen i polska Katowice, laget gick obesegrat igenom kvalet och i huvudrundan slog de ut namnstarka lag på löpande band – och plötsligt var underdogen i final mot Astralis. Där tog det stopp, men ENCE insats blev en stor snackis. Trots en vinst i Madrid senare samma år splittrades laget på nytt och resultaten blev sämre.

I ett försök att vända trenden har ENCE nu värvat 18-årige Elias ”Jamppi” Olkkonen. Som 14-åring stängdes han av anklagad för fusk av företaget Valve. Finländaren har nu stämt företaget, som både gör dataspel och sponsrar stora turneringar, på motsvarande 2,5 miljoner kronor. Oavsett hur den historien slutar hyser ENCE stora förhoppningar att tillskottet kan bygga vidare på de senaste årens framgångar.

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Läs mer