Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Foto: NiP & Riot Games

De svenska proffsen om hotet mot CS:GO

En frisk fläkt med nästan oändligt taktiskt djup? Eller ett spel som inte ens verkar vara färdigutvecklat?
Här snackar vi med två profiler i Ninjas in Pyjamas om Valorant och hotet mot CS:GO som världens viktigaste FPS-spel.

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy

Valorant släpptes för allmänheten i somras. En stängd betaversion kom i april 2020, då även den första turneringen spelades. Det nya första-person-skjutspelet (FPS) har på mindre än ett år klättrat upp bland de stora i den professionella e-sportvärlden.

Det är en bra bit upp till Counter-Strike: Global Offensive när det gäller totala prispengar under senaste året, men den nya Valorant Champions Tour som har dragit igång i år innebär ett stort steg.

Ända sedan Valorant kom har det snackats om att det nu tar upp kampen med CS som under decennier varit det dominerande FPS-spelet.

Många spelare från andra e-sporter har testat Valorant. Sedan premiären har det avgjorts närmare 300 Valorant-turneringar med prispengar, där totalt fler än 2 100 spelare har deltagit. CS:GO är det enda spel i världen som engagerat fler spelare (2 900) under motsvarande period.

”Oändligt intressant”

I USA har många professionella spelare övergett Counter-Strike för Valorant och nordamerikansk topp-CS:GO anses befinna sig i en kris.

I Europa har CS en starkare ställning, inte minst i Sverige, men merparten av de svenska spelare som nu etablerar sig på hög nivå i Valorant har tills nyligen varit CS:GO-spelare.

Emil Sandgren är coach för Ninjas in Pyjamas Valorant-lag. Som spelare var han först aktiv inom CS och senare proffsspelare i Overwatch. Så här upplever han Valorant i jämförelse med konkurrenterna:

– De andra FPS-spelen är mycket mer fokuserade på själva skjutandet. Valorant är mer tillgängligt för den stora massan. Det är mer barnvänligt och jag tror att det behövs. CS:GO är ganska rått och blodigt. Valorant är som en fläkt av frisk luft.

Vad tycker du är mest fascinerande med spelet?

– Hur djupt taktiskt det är. Det är nästan oändligt intressant taktiskt. Det är viktigt att vara jättebra på att sikta och skjuta rent mekaniskt, och dessutom finns det en helt annan dimension med karaktärernas olika abilities. Det är väldigt spännande för mig som coach att komma på nya strategier.

Hampus om att byta: ”Aldrig”

Frågan är vilken potential Valorant har att bli störst i sin genre.

Hampus Poser är lagkapten i NiP:s CS:GO-lag. Han tror att CS kommer att behålla sin ställning som det viktigaste FPS-spelet i världen.

– Det tror jag, i alla fall i några år till. Valorant verkar inte ens vara helt klart än. En av mina kompisar har börjat spela det på professionell nivå och de blev diskade i kvalet till en tävling på grund av en bugg. Valorant kan säkert bli bra, men jag tycker inte att spelet ser så bra ut utseendemässigt heller, säger Hampus.

Skulle du kunna tänka dig att byta till Valorant i framtiden?

– Aldrig.

Den nyfrälste Valorantcoachen Emil Sandgren:

– Om jag ska vara ärlig tror jag inte att Valorant kan hota CS:GO. Man kan dra en parallell till när Dota 2 kom och påstods vara ett hot mot League of Legends. Men så har det inte blivit, utan båda spelen existerar samtidigt och båda är stora. Jag tror att det blir samma sak med CS:GO och Valorant. CS har så mycket historia bakom sig och är nästan ingrott i den svenska kulturen, ha-ha.

Foto: Riot Games

”Lika stort som CS nästa år”

Valorant stormade in på e-sportscenen när coronaviruset började härja som värst förra våren. Inga stora LAN-turneringar har hållits sedan dess.

Efter pandemin väntar en spännande dragkamp om publik, pengar och proffsspelare mellan CS:GO och utmanaren Valorant.

– Under nästa år tror jag att Valorant kommer att bli lika stort som CS:GO och att prispengarna kommer att vara på samma nivå, säger Emil Sandgren och fortsätter:

– Jag vet att Riot Games har stora planer för 2022. Ambitionerna är höga och jag är förhoppningsfull. Jag är glad och tacksam för att vara med så tidigt i detta. Valorant kommer att bli jättestort.

EXTERN LÄNK: Utmana andra i quiz & fantasy

Läs mer