Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

De är favoriterna – som inte kan vinna

Favoriterna som aldrig vinner – när det verkligen gäller.

Trots fina framgångar genom åren förföljs NaVi envist av ryktet.

Kan 2020 bli revanschens år?

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Alla sporter har den där idrottaren eller laget som alltid tippas i topp, men som saknar de ädlaste medaljerna. Inom e-sporten får Natus Vincere, NaVi, anses spela den rollen. Laget går ofta bra CS:GO-turneringarna men saknar en Major-titel i spelet.

För en utomstående betraktare ter sig detta märkligt, framförallt då laget lockat till sig toppspelare redan från starten 2009. Till en början säkrades den starka laguppställningen av kazakstansk affärsman som såg e-sportens potential. Han kunde säkra finansiering på en nivå som inte vanlig på den tiden.

Redan i första turneringen 2010 knep laget en fjärdeplats i CS 1.6 – och man tog hem åtta (!) förstaplatser under året. Ett tag höll man de tre största titlarna inom CS-världen och samtliga fem lagmedlemmar rankades topp 20. Samma år slog man även dåvarande rekord i prispengar under ett år, motsvarande 1,9 miljoner kronor. Tidigare rekordet hölls av svensklaget Fnatic.Bytet som förändrade allt

Där och då funkade allt för NaVi. Laget med Danylo ”Zeus” Teslenko, Yegor ”markeloff”, Markelov Arsenij ”ceh9” Trynozhenko, Ioann ”Edward” Sukhariev och Serhii ”starix” Ishchhuk såg närmast oslagbara ut. Men utvecklingen – eller rättare sagt releasen av CS:GO under sommaren 2012 – hann ifatt.

Till en början möttes CS:GO förvisso av generell skepsis inom e-sporten, men exempelvis Ninjas in Pyjamas omfamnade nysläppet helt och hållet – vilket gav dem nya framgångar. I de två första Major-turneringarna i CS:GO var det tidigare topplaget NaVi klart efter konkurrenter man tidigare slagit.

I slutet av 2015 tog de sig ändå till kvartsfinal i polska Katowice, men större delen av året blev en besvikelse. Man hade svårt att hävda sig även i mindre turneringar och flera spelare lämnade laget. Nytt blod i form Egor ”flamie” Vasilev gav dock en andraplats i Major-turneringen i rumänska Cluj i slutet av året.

Den eviga tvåan

En prispott på motsvarande nio miljoner kronor, den största hittills inom CS:GO, lockade alla storlag till Major-turneringen i Columbus 2016. Storfavoriter var Fnatic och Luminosity. De första slog NaVi redan i kvartsfinalen, men i finalen blev Luminosity för svåra. Klara 16-2 gav en ny andraplats. Motsvarande 1,4 miljoner kronor gav ändå visst plåster på såren.

I London 2018 spelade laget som i trans men någon Major-titel blev det inte, istället en ny försmädlig andraplats – lagets tredje.

Tidigare i år genomgick laget en föryngring och man vann återigen turneringen i Katowice. Vägen låg öppen för att äntligen ta en Major-titel under året. Då slog pandemin till och alla turneringar ställdes in. I november ska årets enda Major-turnering gå av stapeln i Berlin – kommer NaVi äntligen vinna eller förblir de laget som aldrig vinner?

Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Läs mer