Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Blev proffs som 15-åring – nu är svensken i världstopp

Han började spela Counter-Strike redan som fyraåring.
Nu har Ludvig Brolin fyllt 18. Det har snart gått tre år sedan proffsdebuten i ett iskallt Minsk. Och han siktar högst.
– Målet är att bli ett stabilt topp-ett-lag, säger CS:GO-proffset.

EXTERN LÄNK: Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

 ”Topp-ett-lag” betyder bäst i världen. ”Stabilt” innebär att Ludvig ”Brollan” Brolins lag Fnatic skulle stanna kvar ett bra tag allra högst upp på världsrankingen i Counter-Strike: Global Offensive.

– Nu under pandemin spelar vi bara matcher online och då är det väldigt svårt att vara ett stabilt lag. Men när LAN-turneringarna väl kommer igång igen kanske vi kan utvecklas och bli topp-ett i världen.

Ludvig Brolins väg till världstoppen i CS började hemma i villan i Spånga 2006. Han var fyra år och gick in i en av sina storebröders rum.

Brorsan satt och spelade CS och lille Ludvig sa att han ville testa. Det fick han.

– Mina två äldre bröder och farsan satt och spelade väldigt mycket World of Warcraft och Counter-Strike 1.6. Det tog något år, och det var jädrigt sjukt egentligen att jag förstod väldigt mycket av spelen redan när jag var sådär fem-sex år, säger ”Brollan”.

”Aldrig haft målet att bli proffs”

Han har inte ägnat hela sin fritid åt datorspel. Ludvig Brolin spelade fotboll i Järfälla och Spånga tills han var 13 år – och innebandy i Bele Barkaby.

Han slutade med innebandy när han fyllde 15 år. Så dags var det uppenbart vilken sport han hade störst potential i.

Samma år strax före jul skrev han sitt första proffskontrakt med Godsent. Att spela CS:GO gick från fritidsintresse till yrke.

– Jag har aldrig haft målet att bli proffs. Det är klart att jag ville det, men jag tänkte inte så. Jag har bara haft det roligt och velat bli bättre. I Godsent spelade jag tillsammans fyra andra svenska killar. Vi mötte inte världens allra bästa lag då, men det gick ganska bra och vi kom till topp-16 i världen.

”Ganska läskigt att åka dit”

Samtidigt som Ludvig Brolin hade blivit e-sportproffs var han fortfarande ett skolbarn i nionde klass. Under grundskolans sista vårtermin åkte han utomlands ungefär två gånger i månaden, bland annat till Kina.

– Jag fick bra hjälp av en lärare på skolan som skickade läxor som jag gjorde ute på turneringarna ibland. När jag var hemma fixade han så att jag fick kortare skoldagar. Jag gick från åtta till tolv och fokuserade på de tre huvudämnena matte, svenska och engelska.

Första proffsresan gick till Belarus.

– Det var ganska läskigt att åka dit. Det var Vitryssland (kallas Belarus idag reds. anm.) och man hade hört talas om att det skulle vara lite hårt där. Men jag märkte inte av det när jag kom fram. Vi blev hämtade på flygplatsen, det var ganska lugnt i staden, vi kom till hotellet och sen var det matcher dagen efter. Men jag kommer ihåg att det var jävligt kallt.

”I början kändes det overkligt”

Minsk var första hållplatsen på drygt tre år av resande. Fram till att pandemin bröt ut var Ludvig Brolin mer bortrest än hemma. E-sporten har tagit honom till platser som Chicago, Dallas och Abu Dhabi.

– Man åker runt med sina polare och gör det man gillar. Förutom själva turneringarna och matcherna blir det en del tid till att umgås, äta mat och upptäcka världen. Det är kul. Nu har jag vant mig vid att vara proffs och resa runt, men i början kändes det väldigt overkligt.

Har det varit svårt att vara borta från föräldrarna så mycket när du är så ung?
– Jag har rest ensam med laget sedan jag var 15. För mig har det inte varit så farligt. Det är klart att mamma och pappa har varit lite rädda, men jag har ändå haft mina lagkamrater. De är 24-25 år gamla och har tagit hand om mig. Men jag har varit en lite unge som kan klara mig själv och som kan resa ensam om jag måste.

Spelar tio-tolv timmar om dagen

Ludvig Brolin spelar fem-sex timmar om dagen med sina lagkamrater. Och sen fortsätter han oftast individuellt hemma på kvällen i nästan lika många timmar.

Vad är det som är så fascinerande med CS:GO att du vill lägga så stor del av ditt liv på spelet?
– Jag vet inte. Jag har alltid varit intresserad av FPS-spel (förstapersonsskjutspel). CS har alltid varit roligt och något jag alltid har spelat. Sen märkte jag att blev väldigt bra på det. Och bättre och bättre hela tiden. Det var väldigt roligt att börja spela tillsammans med andra och umgås med nya kompisar.

”Klart att jag blir nervös”

Det finns en myt om ”Brollan” som går ut på att han är iskall och aldrig blir nervös.
– Det är klart att jag blir nervös, nästan hela tiden. Det är en av de roliga sakerna, att ha den där lilla nervositeten för att man verkligen vill vinna. Men det syns kanske inte på mig. Jag vill inte visa mina känslor utåt.

Hösten 2018 gick ”Brollan” över till Fnatic som är ett av världens bästa lag. Ett år senare vann de Dreamhack Masters i Malmö där i princip alla de bästa lagen i världen fanns på plats.

– Den dagen vi vann var den bästa dagen i mitt liv. Allt gick så bra. Jag träffade och lärde känna nya människor som jag gillade. Mina kompisar och familjen var där och kollade. Det var den största turneringen vi har vunnit och det var på hemmaplan. Det var väldigt coolt.

EXTERN LÄNK: Nu kan du tävla för ditt favoritlag – läs mer

Ludvig Brolin

Nick: ”Brollan”.
Ålder: 18.
Bor: Föräldrahemmet i Spånga.
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.
Yrke: Professionell spelare, CS:GO.
Lag: Fnatic, sedan 2018.
Tidigare lag: Passions, Godsent och Red Reserve.
Inspelade prispengar: 1 755 000 kronor (enligt esportsearnings.com).

Läs mer