Expressen

Annons - Innehåll från GLHF

Akuta målet: rädda kvar Malmö e-sportcenter

Malmö e-sport är Skånes största e-sportförening med olika initiativ, projekt och aktiviteter ständigt igång. Men nu går mycket av energin till att rädda föreningens populära e-sportcenter på Möllevången.
– Vi tittar på massa olika sätt att dra in pengar, säger Chris Jonasson, ordförande.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt egna dreamteam – läs mer

Malmö profilerar sig som en av Europas främsta spelstäder. Här finns bland annat en e-sportsamordnare anställd i kommunen, världskända spelstudios och de stora evenemangen Malmö Game Week och Dreamhack Masters.

Malmö e-sport drog igång sin verksamhet för sex år sedan. I början av 2020 hade föreningen nästan 300 medlemmar – de flesta i högstadie- och gymnasieåldern.

– Hur många det är just nu är svårt att svara på. Många har ju varit medlemmar för att vi driver en mötesplats, men corona har ändrat förutsättningarna. Våra öppna träningstillfällen har vi till exempel behövt ställa in. Även om man säger från styrande håll att ungdomsidrotten kan fortsätta blir det svårt. Vi har ingen möjlighet att hålla avstånd, säger Chris Jonasson.

Finansiering försvinner

Mötesplatsen Chris Jonasson pratar om är Malmö e-sportcenter som öppnade 2017. Lokalerna har bland annat fyra rum för datorspel och ett rum inriktat på konsolspel. Alla utrustade med datorer som klarar de senaste e-sportspelen utan problem. Bra skärmar, gamingstolar och allt annat nödvändigt.

– Det är en stor lokal som är dyr att driva. Det har blivit en diskussion om framtiden eftersom finansieringen försvinner vid årsskiftet. Dessutom har vi förlorat en hel del intäkter på grund av corona.

Föreningen tittar nu på om de kan ha kvar centret eller byta till en annan lokal. Lyckas de inte med finansieringen av den nuvarande lokalen eller inte hittar en billigare måste centret avvecklas.

– Det skulle vara en katastrof. Malmö skulle förlora en mötesplats för e-sportare och en plats som engagerar stadens och regionens unga. Malmö e-sportcenter är inte bara en plats att utöva och snacka om e-sport. Det är även en demokratiskola, skyddsfaktor och en trygghet för många barn och unga.

Ett intensivt arbete pågår för att hitta sponsorer och samarbetspartner för att kunna stanna i lokalen på Bangatan.

– Jag är hoppfull, säger Chris Jonasson.

E-sport för integration

Malmö e-sport jobbar för att förbättra sportens villkor i staden. Bland annat vill föreningen bidra till att lyfta statusen för e-sporten och har dialoger med stadens politiker för att legitimera den.

Med projektet Digital social fritid – som finansieras av Arvsfonden och drivs tillsammans med Sverok Skåne och Spelens Hus – har föreningen bland mycket annat kunnat genomföra olika integrationsprojekt.

– Malmö är en väldigt segregerad stad och ungdomar från olika områden träffar varandra egentligen först på gymnasiet. Vi använder e-sporten som ett sätt att mötas. Vi hjälper till att organisera skolföreningar och arrangerar tävlingar mellan skolor.

19 000 följde Gymnasiemästerskapet

I år har det inte blivit några större tävlingar för skolorna på grund av coronapandemin, men Chris Jonasson lyfter fram att intresset var stort 2019. Då tävlade 262 spelare från 17 skolor i Gymnasiemästerskapet.

– Vi sände 28 timmar sammanlagt och hade över 19 000 tittare. Finalerna spelades på Malmö LAN och på Dreamhack Masters. Totalt hade vi 2 200 besökare i publiken.

Hjälper gärna andra

Föreningens målsättning är att Malmös e-sportare ska vara bäst i Sverige. Visionen är att, precis som Malmö FF och FC Rosengård i fotboll, vara störst i Skåne men samtidigt hjälpa andra städer och orter blomma.

– Vi har syskonföreningar runt Malmö som också vill driva mötesplatser, säger Chris Jonasson. En är på gång i Oxie. I Vellinge håller fotbollsklubben på med en e-sportsatsning och flera andra städer är på gång. Vi hjälper gärna till med den kunskap som vi har.

EXTERN LÄNK: Skapa ditt egna dreamteam – läs mer

Läs mer